婚後同長輩同住係咪一定無好結果

1001 回覆
3853 Like 440 Dislike
你女朋友未開始已經抗拒,試嚟都嘥氣
一係過個唔介意你咩都聽阿媽講嘅女人
你阿媽都唔好成日痴住啦,幾十歲人成長下啦
仲日日餵個仔食飯飲奶咩
孝順都要同現實取平衡啦
樓主老母係自己一個人,係咁屌樓主個d 人應該好幸福雙親都仲係到
btw,有得揀都係分開住好d
講得岩,真係要住遠d,距離要一粒鐘車程。
人哋母子關係好,又寡母婆湊大,係香港算係咁,建議樓主奉子/被逼婚就租/買近老母,相反就拖住先
唔洗諗 100% 有問題, 唔好諗你老母易相處, 女朋友易話為果D黎安慰自己
上一代D女人, 肯同長輩住係因為佢地死忍, 慣左生活=吃苦, 呢一代完全唔係
我老豆接過阿爺一齊同住一排, 畀老母屌能到幾十年, 屌到依家
村屋囉 你老母住地下 你哋就二樓 不過唔好畀自己鎖鑰老母
其實有啲唔同,始終個主場都係自己度,同埋夜晚老母走左都仲有私人空間
肯肯定咁講,生左仔完全係另一種玩法,除非個老婆乜都唔理交晒比奶奶話事
調返轉頭諗 你肯唔肯同auntie一齊住
無錢搬咋, 幾百呎屋住咁多人好過癮咩
玩撚完,呢個係千古難題,冇人解決到
女人一邊想自己老公錫晒自己,到老左又怕自己個仔比人哋搶走,就係咁loop
其實都會我以前搬得太遠搞到一個月先返去一次都比老母嘈
所以其實最好係近得㴝又有少少距離
當老母住九龍灣 可能就租鑽石山
有咩事都飛到過去
星期六日有時間就可以飲下茶
平日夜晚可以揀一兩日返去食飯
又唔會近比話住隔離成日上㴝搞住哂
不如同你老母結婚
你多啲探下老母咪得
冇錢既話就唔會計劃到搬出去住啦
你呀媽得一個,邊有可能要佢一個人住,一係就請工人,除非你做得出扔佢去老人院啲仆街野。

我呀婆死咗之後,我老母同其他呀姨就輪流每日陪住我呀公,就係有一晚其中一個遲咗少少翻,我呀公就仆街 死咗

同埋 你老母如果唔多fd,佢會好撚易有老人癡呆或者其他病,心境係好影響一個人。

佢宜家五六十就緊係無咩事,七十就唔係咁講。

再者,佢一個人照顧你已經好辛苦,你為咗條女咁做真係on99,孝順依啲野 自己諗啦。

不過你條女做到咁決絕 都幾仆街,完全唔俾任何空間你同為你諗,結婚就算啦
係,我另一半都係咁deal好咗就得
咁又唔洗自己搵老母食飯都辛苦
我諗車程30分鐘都夠
幾時同你呀媽生返個仔,俾你女朋友湊吓?
有幾仆街?樓主又有冇調轉頭為個女仔諗?
照你個講法樓主都好仆街迫個女仔妥協
結左婚就咪同父母住
相見好,同住難
到時婆媳糾紛,然後離婚仲煩

咁大個人仲痴阿媽,唔會長大
叫條女供樓/租樓俾大份
因為佢話要你搬

如果佢小小都唔出
對你既愛都不過如此
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞