婚後同長輩同住係咪一定無好結果

1001 回覆
3853 Like 440 Dislike
未一齊住都咁,仲點一齊住?
覺得對唔住老母 想對佢好d照顧佢補償佢 係你嘅責任買樓畀佢又好,多d返屋企又好都係你嘅責任
好心唔好委屈咗你女朋友要人地同外母一齊住
你呢一刻已經怪緊你女朋友唔理解你唔想同外母住,他日若果真係一齊住有磨擦,你係咪又要委屈你女朋友?

老母照顧慣你,會想做返女主人話事,買呢樣嗰樣,但間屋女主人係你女朋友,唔通有咩唔夾嗰陣佢話你老母咩?你會將女朋友放喺個好尷尬嘅立場

講真同自己父母住都覺得大家習慣好唔同好難一齊生活,老母冇野做成日喺屋企,太得閑所以成日挑剔我又搞我d野
係啊,自己喺出面住左兩年都係群腳仔
我寧願做所謂群腳仔都唔想做一個唔將同理心放落啊媽到嘅人

唔一定係奶奶,
咩鬼姑奶呀阿嫂都好可怕,
因為佢地會比較同妒忌,
佢地想要BB但你有佢地冇,
就會來個邪惡軸心合體技攻擊
奶奶個代d 3姑6婆好鳩屎的
聽過無數個教個新奶奶,新抱要教嫁,咩都要比晒佢做,唔係就亂黎

唔係親耳聽到都唔信呢個年代重有呢d人
佢老公就佢姐, 如果佢老公死都唔願佢就唔係咁講
真,見唔少呢類個案,個細路淨係聽奶奶話但唔係乖,只係奶奶利誘收賣個孫,結果自己阿媽就搞佢唔掂
有幾難呀 你窮啫
無啊,我地住同屋苑唔同座數
有時會上黎食飯費事要我哋幫佢開門掛
其實我就覺得按鐘先入門會有禮貌d囉
過來人,婚前老母扮哂易相處,婚後兩個人嚟,越嚟越醜陋步步進迫,逼走埋個老婆。

喊咗一個月,樓主自己諗啦,如果你係結婚之後都一直幫住老母嗰啲死垃圾,覺得老婆淨係攞嚟瞓、照顧自己、生仔,咁你快啲放過人。
笑死人
你同上面條友一齊做情緒勒索大師啦
同理心 同理心 想走去話其他人無同理心先支持唔同單親老母住,又話埋條女唔肯忍就無同理心
咁你個同理心又有無用過喺個女仔身上啊
對老婆就唔洗有同理心
老母就好慘 自己女人先就委屈下先
你自私咋喎 不如等死老母先搵另一半
加油
我比你好彩
發現得早
到老婆爆前快快手叫佢搬左出去先

之後佢先同我講last個半年晚晚我瞓左個時係到喊,問自己點解要忍個奶奶

老老實實,同我老母生活左咁多年真係唔覺有咁大問題,冇惗過咁大距離
聽過話要幫個仔立家規
你問左你老母住得近得唔得未
當係親人同當係親生老豆老母兩樣野黎,諗清楚啲先啦
其實間屋好大都係冇用
重點係會唔會成日見,
日日一起食飯, 逼住食完飯一起睇電視之類,
冇野做玩下手機又係會俾人話。
如果有細路,
奶奶又插手話應該點湊點教,
又話新抱唔識湊應該聽晒佢講之類blahblahblah,
結果都係GG
你冇俾錢你老母嘅孝子
肯住近已經好好
講真你阿媽一個人湊大你
唔關你女朋友事
唔好道德綁架佢要接受你媽媽一齊住唔係佢會好慘點點點
住一齊一定會有麻煩
尤其計劃生仔
最後一定會對你女朋友教仔方式指指點點然後一拍兩散
你試諗下你女朋友父母想同你一齊住
你都周身唔聚財啦
距離就是美啊樓豬
咁禮貌地同佢講
「我地開門俾你就可以呀」

呢D最好叫你老公自己同佢講
你講咩都係死, 因為你係外人, 係新抱
叫你老公拆掂佢, 果個係佢阿媽
你要表達, 佢想上黎坐, 可以亦歡迎
但冇需要自己自出自入
你話沖完涼著住條底褲咁冇啦啦有人開門
換轉係自己阿媽失驚無神撞上黎都一樣唔ok
咩打掃呀, 拎湯上黎...etc 唔使喇
一係佢就等你地係度上黎, 一係你地過去拎
Exact7ly d奶奶都on lun 79
見過, 結果個仔真係憎死父母
童年陰影唔講得笑
不嬲講道理不過有爭拗就真係要分開住啦,最起碼嘗試左啦,最後真係唔work都冇辦法
就係當佢地父母咁看待,總之就唔會掉低雙方寡母。
大家一開始表明自己立場,咁又有咩所謂
唔知點解啲嫲嫲特別鍾意私有化個孫
死都話要幫手湊,但又要用幾十年前嗰套,個新抱提佢就話自己以前都係咁湊仔 個個人生仔第一句唔係教mama就baba,但啲嫲嫲好似怕輸咁,會走去教個孫第一句叫嫲嫲
都唔知係咪覺得自己輸咗個仔,所以要贏番個孫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞