婚後同長輩同住係咪一定無好結果

1001 回覆
3853 Like 440 Dislike
試完之後唔work要趕邊個走好
唔係老母情緒勒索我,係我唔捨得佢自己一個
其實一人讓一步
住樓上樓下lor
帶老母識多d朋友不如話帶老婆識多d朋友
如果我係女朋友都覺得早分早著係對我十分好
唔係一陣要屈就自己大半生去對住人地個閪老母
仲要對住個廢柴群腳仔老公 一個唔好彩嘈到飛起
個老公仲要我讓下佢那個可憐其實係可悲既老母
我唔肯就分分鐘離婚 俾佢摧毁哂我既美好人生
變埋下一個寡母婆 真係多撚謝晒

唔係去到男同女貧富/實力懸殊 擺明靠男方養既
真係憑咩屈就人離開原生家庭
去配合佢不識時務無自己生活既老母
嫁過去做你老母同你既屋企做外人
真係當自己有寶定有金執 嫁俾群腳仔係我榮幸
即係裙腳仔啦……
咪係係咁叫人試
個女仔都講明唔想都仲叫人試
唔肯就講到個女仔不孝又大逆不道咁
咁忍心要逼樓主掉低個老母
可能最後都係分手
識人屋企生4件女
日嘈夜嘈 cls
小小野都唔滿意大發雷霆
好撚誇 仲要條條女都係咁
以你咁嘅三觀真係唔太岩我
同埋件事都未發生就已經諗到去最壞個位,有少少過分悲觀囉
女人係唔可以同女人一齊住,天性來,實住到反枱
三觀你老母咩大陸仔
一齊住好快會性冷感
認同
我老母自己一個人根本攪唔掂
見過2個case係咁,
其實外父外母係咩性格影響又好大

case1, 女婿會向朋友呻外母xxyy, 教細路會起衝突,
有時俾外母黑面, 但仲算相處到

case2, 開頭ok後尾反晒面咁,
男的家下o係屋企見到外父外母係招呼都唔打,
外父外母就同親戚呻, 但作為親戚都知佢地2條友好麻煩
同阿媽攤開黎傾最好
唔好低估單親媽媽 佢可能都唔係想同住
或者老d 三代同堂先同住

樓主好聽就話孝順
其實自己唔了解自己內心世界的恐懼
好多單親親子 如果仲要係獨子都會有entanglement
樓主self differentiation 未完成到呀

完成到先係真男人 照顧到自己照顧到老婆照顧到阿媽
而唔需要繼續纏繞起啲二元嘅解決方法

樓主睇小小family therapy 去了解下自己
原來支那閪 唔怪得啲思想咁撚樣
自膠睇錯內容

男人真係易話為好多,
女婿對外父少出問題
新抱對住老爺都少出問題
你媽多唔多兄弟姊妹同朋友呀。同d姨媽舅父傾下
原來真係一個以為自己有寶既群腳仔
你窮啫
視乎我年紀同係咪得返自己一個
如果係既可能會

如果我行得走得 另一半未死 就唔洗既
樓主搬出去
佢老母就孤零零
所以搬出去住都住近啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞