婚後同長輩同住係咪一定無好結果

1001 回覆
3853 Like 440 Dislike
裙腳唔係講緊經濟上唔獨立
係講緊心理或者日常生活上唔獨立
一律唔建議比長老湊 我姪女就係咁樣比佢阿婆湊壞左
生到你咁大唔洗報恩?

好似chris chan咁扑埋佢自己老母
好唔好?
試左
跟住搬屋係出面租皮幾野
仲攪到面阻阻
有d野係返唔到轉頭
睇吓係咪死得人好嚴重㗎啦
而家so far奶奶都聽我講嘅... 不過我囡咁細仲食緊奶
大啲就唔知啦
我同老公有共識 我搞唔掂就佢出面同奶奶講

我朋友喺我生之前都同定我講
長老湊的話 唔死無點穿點爛就算啦
話哂都唔係事必要幫你湊嘅
認真覆
試吓諗吓如果你條女要你同外父住
你接唔接受到?
咁條女咪話分手
我支持樓豬分手
搵返個肯接受嘅女人一齊
不過應該就要等樓豬老母死咗先會搵到重要又老又醜
做人唔可以得一想二
都要睇下自己咩料先
如果係賭王個仔咪可以想點就點
應該話女人同男人解決問題既方法都唔同

做女人既老公/呀媽有問題
都會攪得掂

做男人既老婆/呀媽有問題
會覺得佢2個好煩跟著唔理

其實好多時婆媳抖紛都係中間果個人做得唔好
仲有另一個版本
就係
(男)我知我老母有問題
但我改變唔到佢
而家都習慣左
老婆你都習慣下我老母d衰野
同埋好少男人會同外父住
點解一定要有人陪自己?其實好多人仲未明人係要學習獨處,任何時候都唔好旨意別人,就算有家庭都要學習
你個case我見過好多,好多時男人話自己阿媽無問題只係個老婆吞左落肚,唔通敲鑼打鼓話自己比人恰咩始終唔係自己地頭,所以話結左婚就當自己屋企啦嗰d真係笑出黎
根本呢類老人家只係當個孫係自己個仔2.0,個仔比第二個女人霸左,佢地咪霸返人地個仔,仲要口講係愛但方法唔科學兼害左個細路身心發展,任何一個兒童心理學家都會話親密母子關係先係兒童發展既基礎
建議睇台灣律師呂秋遠,佢好多文講婆媳,分析得好好
樓主 我明你處境 我都係單親老母養大
呢樣嘢我都煩咗好耐
不過你女朋友既然咁堅強 又提出咗啲讓步方案
你都係唔好勉強佢哋啦 住近啲算啦
結咗婚就搬啦,間屋好大咩
食唔住條女就分
樓主 我明你處境 我都係單親老母養大
呢樣嘢我都煩咗好耐
不過你女朋友既然咁堅持 又提出咗啲讓步方案
你都係唔好勉強佢哋啦 住近啲算啦

分開住,婆媳關係仲可以keep到。
一齊住,最後一定反面收場。

利申 過來人(一齊住左4年)
睇完咁多留言得出一個結論就係:
老婆老母同住9成死緊
所以我決定左會搬,但一定會多啲返去陪老母
祝各位ching家庭幸福美滿
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞