婚後同長輩同住係咪一定無好結果

1001 回覆
3853 Like 440 Dislike
你問下樓主老母當年有冇同自己奶奶住先再討論啦
叫樓主唔好俾佢地一齊住都係為左樓主好
利申:過來人 夾係中間唔好受
分開住 見多啲囉咪
就算自己屋企人都相見好同住難啦 何況外人
絲打,我欣賞你
我如果係你男朋友會共同照顧寡母,你有咩理由會掉低佢自己一個去承受呢個世界,我唔忍心,其他人做到我做唔到
某d人唔同意係因為佢個世界只在乎自己感受、破碎家庭長大。
所以真心建議單身,阿媽百年歸老先再搵女
但通常阿媽又會話要死前抱孫(女都唔收貨)
結果又係loop
女人真心麻煩
平時易話為今次咁強硬你就諗都唔好諗住可以試下
咁試下work唔work先,同其實好睇人,如果佢地價值觀夾或者包容能力強,其實都可以friend過自己個仔真係睇性格
又唔好話外母一定同個新袍有衝突先
到老母死左個時就出黎扮孝子架啦
呢啲男人應該一世單身陪住老母
唔好害咗啲女人
咁你從今開始 要令佢為自己而活
唔通成世郁係咁咩
搵過個肯同你老母住ga女朋友咪得
老母就得一個, 佢仲要用自己一生黎成就你
佢老左你就飛起佢
諗下都覺得慘,一齊生活左幾十年
突然間屋企小左個人
你攬住條女晚晚扑野實唔夠得寂寞
一係同條女講,結婚搬出去二人世界幾年
有小朋友或者過幾件就番去同老母住
睇下佢肯唔肯
同老母住唔洗供樓唔洗租樓,
慳左啲錢拎去玩車玩錶去旅行仲好啦
唔肯讓步就分手啦
男人40一支花,驚閪
證明條女淨係諗自己,同左條女結婚,我會當埋外父外母親人咁對待,你講得出關女仔咩事係因為個女仔只企喺自己立場出發,冇當我屋企人係一部分
相見好同住難係為新抱同奶奶而設,一齊住出事機會好大。

有細路會更加嚴重。新一代同老一輩湊小朋友方法未必一樣。舉個例子,老婆想餵母乳,奶奶話要加奶粉,仲要一句質埋去:「我當年都係咁湊大你老公。」咁你點拆?呢個只係例子,唔中呢個都有其他嘢煩。

如果唔放心,住近啲阿媽。日日返阿媽到食飯,食完坐陣返屋企,相見好就算。
應該係搵個價值觀相同嘅女人,你呢種女人忍心掉低寡母,我不了
分手啦
老母比錢你洗
老婆洗你錢
咁都要諗?
咁叫埋外父外母嚟一齊住囉
如果家有control freak阿媽真係建議等佢地死左先結婚,否則孝子會後悔一世
要唔要call埋外父外母一齊住
我真係冇問題如果佢地守寡的話,我講嗰個情況係守寡
呢d孝子好心食下散餐
叫下雞算啦
唔好走去呃鳩d女
守寡就要孝順,唔守寡就唔洗?
或者住近d多d見方便d
你有無老婆?
唔係唔使有
但總有方法折衷下
搬出去屌你女朋友同佢老母成最大贏家
我媽都係一個人湊帶我同呀妹,所以我同你諗法都好一樣,真係唔會想掉低佢一個人,可能好多人唔係單親家庭長大,未必明白
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞