婚後同長輩同住係咪一定無好結果

1001 回覆
3854 Like 440 Dislike
老老豆豆你同條女分手搵下一個都未必肯同你老母一齊住
都係早啲勸下自己啊媽,同佢講搬走左都會好孝順佢,多啲探佢好過,搵啲撐你嘅親戚安慰下佢叫佢睇開啲
你老母湊大你咁辛苦
你條女做過啲咩?
大個仔自己諗咩先係重要
死硬架,唔好試
你買間大d
邀請埋你外父外母住咪得囉
大家一齊住最開心
你媽得一個又真係難攪,
但可以話你知99%都會出事。

特別你媽得你一粒仔咁耐,
佔有欲特別大。
見過d case奶奶不在但同老公的家人同住都係奶野 ,
普通人都會有磨擦,
同住的人控制欲強d都好大可能家變,
生左細路磨擦會大10倍,
講就講幫手湊,
但其實真係比較可以和平地幫到你老婆湊BB的,
只有你外母,
自己阿媽點都唔同人地阿媽,
對你係咁對佢亦都係咁
依家咁都搞唔掂仲講結婚
條女都唔會肯同佢結阿
幾千蚊請個工人好過比老母湊啦一係就老婆唔洗返工全職主婦
時代唔同湊仔既方式都唔同
轉個頭又嘈過
真係好撚天真
住得近都還好
同屋真係唔得

同孝順冇關
除非你女朋友同你呀媽都係易相處既人
不過都唔方便架喇

有得揀係要搬
一係試下同居
到時結婚再搬

不過同居呢段時間可能會分手
成班連登仔教人唔好理老母
樓主你諗清楚 老母得一個
樓主問心條女邊度好得過老母先
接放工?定買外賣? 女人呢啲玩夠就換架啦
使撚上心咩
朋友老豆早10年死左
呢幾年老母去識多啲朋友仲六十幾歲人㴝第二春
日日同男朋友去玩唔返屋企
佢又開心自己又唔洗照顧佢又唔洗擔心佢一個人
咁樣不知幾好
千奇唔好制..死撚硬架...
你女朋友肯住近d都已經好大讓步....

多d開導下你阿媽好過...
上面答個d人應該全部都唔係單親?
我覺得無試過個個situation好難明自己諗咩

但我同樓主掉轉 我係女
我媽咪都係寡母婆湊大我 感情都ok 唔錯咁
我結婚之前都同男朋友deal好左 婚後要同我媽咪住
唔ok既話 可能我都算了 我會選擇分開
我無可能掉低我媽要佢自己住

佢已經差不多60歲 成日周身骨痛
我最驚係佢自己一個人仆親無人知
之後又驚佢係屋企發生咩事又無人睇住
何況要佢孤苦伶仃自己係間屋對住四埲牆
我心真係唔好受

但前提係我媽真係將所有嘢比哂我
從來無叫我比家用 亦拎哂所有錢放喺我身上
剩係希望我係佢老左行唔郁嗰陣照顧佢

不過你想你女朋友同你媽咪住之前
你要肯定你媽咪係同人相處ok 唔會叼難人哋
同埋唔會有個種話咩 你女朋友成日係屋企咩都唔做
又嫌你女朋友呢樣個樣
呢種媽咪就唔使旨意有人會想同佢住

我媽咪同我老公住so far大家都無咩問題
我媽咪做幫手做家務 煮飯 所有野
成日幫我老公整好個lunch box聽日帶
知我老公有咩唔舒服又會即刻煲嘢俾佢飲
就算我老公唔做家務 媽咪都唔會有任何怨言
佢亦都唔會管我哋2個 由得我地想點就點

你要make sure你媽咪唔會叼難個新抱

其實我都好想同老公有私人空間
想2個人一齊住
但有時真係無辦法 唔通我真係掉我媽自己一個人住
Wifi連唔到 又無人幫
佢想同啊婆FaceTime 電話唔得嗰陣又無人幫
日日自己番屋企對住電視 都無人同佢傾2句

但我成日會同佢講 如果你揾到個麻甩佬同你一齊 我就會踢你走
有血緣都一樣既咋
咁問心
你覺得如果你女友話婚後叫你搬去同佢父母住 你ok?

你係你阿媽寶貝仔 你做咩佢都包容你
你老婆唔係 你阿媽未必會包容到
做番個男人啦
正常人都唔會叫條女同你老母住啦

你呀媽想
你咪話你自己唔想
但可以住近d 多一d 齊食飯

你咪走去同你老母講
你條女唔想同佢住

你老母憎死佢都似
係 我知道
所以我先話一定要make sure佢媽咪唔係個種蠻不講理又成日嫌人哋唔做嘢嗰啲人
如果唔係就冇可能相處
喊就一定,你媽都需要成長。

一定要搬,但唔好一刀切。

岩岩開始個陣 人地係weekend夫妻 你地咪weekend母子嘍

星期五晚番去食飯,訓一晚,第2朝再陪下佢飲茶,食飯

多d打俾佢,多d關心佢,你老婆都可以打俾佢架

俾佢知道,原來啊仔結婚,無少左個仔,係多左個女tim 。

過多2,3年,個孫出埋世,直頭會唔記得左你
exactly
好簡單一個道理...
阿媽係負責教個仔著褲
老婆係負責除個仔條褲...

所以奶奶同新抱係好難一齊住...

特別係思想傳統個d奶奶...如果一齊住...根本係死鳩硬...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞