婚後同長輩同住係咪一定無好結果

1001 回覆
3853 Like 440 Dislike
老母人生中只有一位,女朋友分咗手可以再搵過。
你老公有冇幫你出過聲?
唔好害左人地女仔
難聽d 講句
接下黎成個人生 只要人地老母未死
佢都要對住一個自己未必鐘意既人一齊住
真係分手好過
最慘係電子鎖,已經出聲問過2次
仲要自定佢要咩密碼
有得揀梗係分開住喇,最多晚晚搵老母一齊食飯啫,冇首期嘅咪寧願俾一萬幾千出去租囉,一萬幾千都俾唔到嘅就咪撚結婚害人喇
老母就得一個
我訂婚期間去左佢屋企住年半

宜家散左
講到明唔想,仲要逼個女人,仲開post問意見。
算吧啦裙腳仔,唔好學人結婚
拖死佢
死都唔講,如果佢係咁問咪直接reject
嘅然佢都唔要面
覺得就算你女朋友肯試同你呀媽住半年,好高機率佢試完都係唔想同你呀媽住,而且你都唔會搬出去,最尾都係分手
我同自己父母都難相處
短期ok
長期嘅話真係 唔敢想像會出咩問題
屌你係咪9up當秘笈
外母同奶奶都未識分
睇到樓主同某幾個回應係成日擺單親出黎做籍口真係燥過閪
人地既人生就唔係人生 要就撚曬自己老母 試撚完唔WORK仲大獲
有能力可以住附近已經係最大讓步
仆佢個臭街真係自私撚
講到好似你有得揀咁
又係一個「個仔屋企=自己屋企」既例證
電子鎖之外, 有冇得係門框加多個「摔」
我唔識講個舊係乜, 但總之係屋內落左個「摔」
度門就會頂住, 點開都開唔到
要入面既人開返個「摔」先得

btw, 你地有冇小朋友? 佢想上黎目的係乜?
咁你咪搵過女人肯為你老母而活囉
覺得除非間屋好大, 有兩層, 而個阿媽又好似惡作劇之吻個阿媽勁錫個女主角當佢係自己個女, 一齊住就無問題, 好似多個阿媽咁就正嘅

但現實邊有可能??

真實嘅情況就係每一日都好易有conflict, 如果你阿媽仲要得你一個分分鐘佢對你嘅佔有慾會好高, 聽到你地鎖門都會閪你女朋友面
講咪叻囉 相處左先講啦
叫人試個班 正宗大仆街嚟
試完唔得咁點?到時樓主又話「咁你想趕我老母走呀?」

「老母得一個」x2046

你依家個老婆咪又係得一個有另一個老婆 就另一個人啦 戇鳩,唔一定係呢個人 做咩要結婚?
怕你啊,等我幾年之後上黎報告
就算一齊住 番左工
個老母自己係屋企都係寂寞架
咁怕佢寂寞係咪就野都唔做24小時陪住佢?

如果可以帶阿媽識多啲朋友
做下其他野分散注意力
唔好再成個生活重心都放係個仔度
個仔搬走左就好似無左人生意義咁
都係一件好事啦

唔同住就話人唔理父母感受
啲父母下下情緒勒索逼個仔同新抱結左婚都要同佢地住 又有理佢地感受?
加油!
咁你攬住你呀媽過世囉
實有取捨㗎啦
你咪一樣唔尊重女朋友想法
係囉笑左 外母同新抱
仲話咩試下work唔work
佢地平時都有相處過下
個女仔都堅決唔肯一齊住
都仲要逼人試
唔通要住埋搞到六國大封相咁反晒面
肯定唔work先罷休?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞