婚後同長輩同住係咪一定無好結果

1001 回覆
3853 Like 440 Dislike
支持所有孝順仔要接4大長老一齊住
真呀 咁撚鍾意痴住老母咪學人結婚
你同老婆同外母住得唔得?
世紀難題:你女朋友同老母跌落水,救邊個
樓主呀媽只會隨時係樓主屋企出現
想過二人世界都難
你飲你老母奶大
阿仔唔好唔要我
照你咁講樓主不如同佢老母兩個跳海死咗佢好過
就算比你住到埋一齊都係火星撞地球
你阿媽同你條女唔會分到對錯,唔夾就係唔夾,一定係大家都有啲錯之後就吵大鑊
一個女人兩個身份都會經歷,婆媳糾紛係一個死循環。
做女好過嫁人,尤其係有父母幹嘅女
各巴絲如果生咗女
記得錫佢多啲、好好培育、留多啲錢俾佢
如果唔係第日個女大咗
又窮又缺愛,實會俾男人加佢屋企人撚
我同你講
男同女係好撚大分別
你老母會覺得你老公娶你係照顧你
但男人老母會覺得係搶左佢個仔
個心態都唔一樣
我老母同家姐 姐夫同住都相處得好好
我上男朋友屋企住得耐 已經feel到佢老母d態度
唔係對我好差 但我未嫁入去
已經對我同佢個仔雙重標準到仆街
由言談舉止中睇得出 要預我照顧佢個仔
想像到如果以後同我男朋友同住
我會變左工人
一個蜂巢只可以有一隻蜂后

咁孝嘅
就唔好講結婚
唔好累人累物

等老人家百年之後再考慮
住隔離就唔會比佢係度過夜,首先唔好整多張床,之後要企硬
本身住隔離已經係最折衷既方法,做仔既都要同老母講清楚既
去飲茶留意下隔離枱d 師奶阿婆講既野

十枱有八枱係鬧緊自己新抱,剩返兩枱係數緊奶奶

你要永遠做阿媽個仔,定人地老公/父親,自己選擇
有冇諗過
就係你女朋友同你老母相處過
先咁強硬
平時相處最多咪半日,佢食左就算,你就以為相處冇問題
好多野見微知著,唔洗一齊住過都知會夾唔到
啲小問題見一陣就好地地,一齊住就會大爆炸
同意
試過一年一齊住
真心建議最多住近D但係千其唔好一齊住
如果唔係3個人都受苦

老母住之前乜都得乜都應承
住落你就真係好痛苦
最終你會變到兩邊關係都差左
真係唔好試
你知我老母咩樣?

人地講你又唔信

再唔系親生都系6自己個仔老婆

你對佢好

個仔就好

咁都唔明

你老母就唔系咩好野
你無唔抵得啊? 人地自己老豆搵到錢幫個仔有咩問題? 使唔使3唔識7都要幫埋你啊?
你可唔可以講解下我講既野點推出依個結論
Btw要用邏輯講解,thx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞