婚後同長輩同住係咪一定無好結果

1001 回覆
3853 Like 440 Dislike
咁樣就大家都開心
女朋友唔使受氣
老母又可以保住粒獨仔
個仔又可以「盡孝」
條友講就無敵
真係殺埋身要同4大長老一齊住佢重咁口響再傾啦

你同你老母生活左幾十年當然慣,你條女未入門前,你老母平時幾點起身開電視都未知,2個陌路人黎咋
你都幾仆街….
講到老母咁慘但又要做家務煮飯服侍你2個
仲要話冇怨言
真 我媽都對我男友好好 佢黎親食飯都會買同煮佢鐘意食既野 買日用品都預埋佢果份同佢鐘意果款
反而係我成日叫佢唔洗為我男友做咁多 我地自己handle返就ok
我男友老母就係唔叫自己個仔幫手做家務但叫我做 有時見到我男友買禮物/買野食俾我/同我出街又呷鳩醋 明明我男友孝順到我都有少少覺得佢裙腳

要明白無論你女朋友幾好/你老母幾好(對你)
啲奶奶永遠都會覺得新抱搶左佢個仔呷埋啲無謂醋 而奶奶又永遠唔知點解覺得新抱要代佢承擔啲家庭責任(煮飯打掃)但又永遠睇佢做野唔撚順,簡單講就係覺得新抱應該係低一等
你幾可會見到啲外父會將自己原生家庭責任推俾個女婿?(eg 外父要個女婿代替自己成為原生家庭經濟支柱?屋企水電操重野搵女婿做自己唔做但又唔順超?)
係女人先咁撚鐘意為難女人 由其老一輩果啲 自己當年揀錯男人/婚姻唔愉快 就當個仔係老公轉生 啲情感苛索去哂個仔到

奉勸各位巴打揀得老婆就唔好要佢委屈
叫個老婆同你同你老母住緊係爽
你老母當你係王子 你老婆又當你皇帝
但人地個女本身都係自己屋企做公主架
守寡要一齊住係因為怕佢寂寞,唔守寡唔一齊住咁佢有另一半ma,咪搵下佢食飯咁囉
我經歷過生完仔比奶奶日日狂鬧狂鬧嘅日子,差D要自殺要離婚,而家憎到奶奶極點,奶奶新抱永遠相處唔到。
我而家諗盡辦法要我老公離開佢老母遠D,唔想長大唔想離開老母就唔好學人拍拖結婚,咪撚累撚咗個女人!
放過你女朋友啦屌
唔守寡=可以互相照顧
但守寡就變左獨居老人
點解個個都覺得我講既野=叫樓主咪娶老婆,成世要留係老母身邊
我語意令大家誤會左既話咁sorry
但會唔會係大家d思考跳曬step
係呀 你老豆都係玩玩下你老母唔小心生左你出黎
可能佢老豆玩佢老母玩到爛左換唔到先焗生佢
如女友所講搬近啲囉
佢未試已經咁抗拒你真係唔好FF可以迫到
勉強冇幸褔,到時兩個鬧交你夾中間仲煩
陌路人都講得出口就算啦我自問逆地而處,會願意照顧對方寡母,你話我吹水就吹水,因為我愛對方我會愛埋佢嘅成長同身邊嘅親人
講真
未入埋門前真係識你老鼠咩,生活習慣人人唔同,你鐘意起身沖涼,我唔洗你咪霸鳩住個廁所
大把細節野績績下變大鑊野

所以婚前同居我支持
我美滿家庭長大,但我明白只因為我有將同理心放喺父母度
「人奶邊度飽架, 食奶粉啦」
「小朋友最緊要食飯, 食咩麵丫」
「佢悶丫嘛, 咪俾電話佢玩囉」

- 食飯前俾一大堆野小朋友食, 跟住話佢唔食飯
- 全日電視放題
- 大一定要讓細, 明明係細佬妹搶哥哥家姐既野在先
- 仆倒去幫D細路執玩具

數之不盡............
樓主你諗吓如果你要同女朋友屋企人一齊住會咩感受
你覺得佢哋平時都傾到計,可能只係因為個令月先食一餐飯咁咪可以交吓戲
如果日日都對住,一開始都唔會好受
你同你老母對咗廿幾年,互相習性都了解
你同老母可以喺同一空間唔講嘢,心情唔好可以黑面
但女朋友嚴格嚟講只係一個陌生人
你問心,自己做唔做到同個陌生人住?

真係好想一齊住就買獨立屋,一人一層就容易啲接受到,大家都有各自嘅空間
如果唔係就放過個女朋友啦,佢都已經咁堅持
仔大仔世界 接受唔到個仔會大個仔離開自己生活既 當初就咪撚生 唔好喺度捆綁個仔人生
個細佬要同老人家住,成個青少年期都唔會開心
有著數咪叫聲父母比錢資助買樓有著數咪外父外母
冇著數咪寡母都掉低佢自己一個嘅陌生人囉
其實個老母可能接受到個仔搬走
係個仔諗太多想自己盡孝
識住一定同屋企人住
家務有人做 飯有人煮 衫有人洗

利伸 住樓上樓下
我當初都好天真以為同奶奶住,奶奶會幫手煮飯做家務
我媽咪幫我呀嫂煮飯做家務,從來唔會鬧我呀嫂,點知原來自己太天真,奶奶日日屌9我唔幫手,幫手又屌9我做得慢,做唔啱
我都想結婚後同我媽咪住,但係分分鐘輪到老公有怨言嫌無自由,所以分開住最好,最多住近D,少D磨擦,相見好同住難
You're right.
人大咗,想有自己屋企,想自己話事
唔係話只係有個地方扑嘢就得
同意啊ching個觀念扭曲晒,其實某程度係我地造成
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞