南淫北賤2017之越南越愛-峴港

949 回覆
358 Like 12 Dislike
好抱歉咁多位, 由於公事同感情事方面嘅煩惱,呢幾日出唔到文,襯今晚有少少時間,有冇啲咩問題我可以答到大家先
岩岩搶到平機場下年年頭去峴港

你就醒呀,我諗呢篇越南越愛-峴港出年年頭差唔多完

Btw, 機場都比你搶到咁叻叻

可能去到今年年尾準備出大結局嗰陣時,直接組團成班去越南越愛2018

組團第一個join

多謝巴打

我成日覺得成班男人去旅行係一件好瘋狂好開心嘅事,我下個目標係菲律賓宿霧

菲律賓我都上個星期去左7日6夜,不過係長灘島
不過都係好撚柒靚

洗咗幾多錢呀
補埋聖子幅圖先

地址係呢到:

Quán Bé Ni
Hoàng Sa, Quận Sơn Trà, Phước Mỹ, Sơn Trà, Đà Nẵng, 越南
+84 90 513 31 72
https://goo.gl/maps/PBT4greNS1D2

我同男朋友都有食呢間野

啱啱食先
想問樓主7日峴港會唔會太多? 同埋機票你係揀單程定來回? 第一次自由行

我係緊來回架, 我覺得七日應該會舒服啲, 你可以考慮有兩日水上活動, 然後休息, 一日去行山,一日去買手信都已經冇左五日 未計出去飲嘢嗰啲
一出機場已經見到酒店哥哥等緊我哋,都係拎埋錢就即刻九衝返酒店

我一望部車, 呆撚左,我明明話係三個人去,部車目測係可以坐到將近20個人。雖然車程只需要15至20分鐘, 但係其實成程車有時回頭一望係有啲驚

去到酒店有驚喜, 呢間酒店係海灘隔離, 一去到有杯welcome drink ,入口有薑味,係咪因為海邊要驅風?整體唔係難飲但係有啲奇怪

當初揀呢間酒店係因為佢有成個峴港最高嘅酒吧,入住嗰陣時個越南妹話因為我哋算係long stay, 所以我哋可以免費上去飲一杯,嗰一刻係幾開心。

同埋越南妹真係好大波

更加開心

由於已經肚餓到痴線同夜,上去一放低行李已經搵嘢食, 費事去太遠直接喺酒店旁邊一間大排檔食海鮮,我哋係用Google Map去搵,去到第二日先開始用trip advisor。

餐飯係非常之咁有驚喜

佢哋嘅前菜係幾得意,佢會首先拎一盒鵪鶉蛋,芒果上枱。一個係點豉油食,另一個應該係點鹽加辣椒粉,鹹鹹酸酸小小辣。

我哋自己揀海鮮,叫咗賴尿蝦,聖子, 炒通菜,海鮮炒麵,炒蜆同埋啤酒,屌你老味新鮮度好似係個口到游咁撚樣

唔知大家平時有冇去開街市,香港街市嗰啲蝦呢,就好似你同我平時放工咁撚樣, 基本上你點樣督佢呢,佢都只不過係郁郁隻腳,好似叫你唔好搞鳩佢咁樣

越南啲蝦呢,就好似過度活躍症咁樣,係個缸裏面已經不斷游來游去,你撈起佢嗰陣時佢啲掙扎犀利過去胡師傅度,難怪食落口彈牙同鮮咁撚多,重點係咩啊,重點係平到你都唔信,$100港紙,已經係兩大碟賴尿蝦,我哋三個每人比$130港紙左右,已經係食到啲血有海水味

賴尿蝦椒鹽整就基本野,一上枱嗰陣香味撲鼻而來,啜一啜個蝦殼,啲香料同埋油已經係同啲蝦肉融為一體,蝦肉彈牙有鮮味,完全係停唔撚到。

炒蜆又係一絕,佢哋嘅炒蜆係甜嘅,入面會有一啲花生粒,同埋甜豉油,加埋一啲應該係香菜嘅嘢。一食,蜆肉大大粒,連埋甜豉油同花生粒食,非常之易入口。

嗰隻聖子就真係犀飛利,有我地隻手掌咁大隻,我哋特登每人叫一隻試一試,佢有埋一隻匙羹俾你了黎食,聖子肥到匙羹都裝唔晒。豉油清蒸,又甜又彈牙又爽口。

炒通菜佢冇腐乳,就咁蒜蓉炒,略嫌佢油左少少,但係份量好大碟。個海鮮炒麵就真係食唔慣,佢海鮮同埋菜嘅份量好多,兩樣都好新鮮好甜,但係個面好林同淡,食開茶餐廳有鑊氣炒公仔麵嘅我地覺得一般。

一路飲住凍啤酒,一路食海鮮,吹住海風,望住周圍啲大波妹,即刻覺得已經想留係呢一度。

細過我手指尾呀!

煮得好唔好食? 揀海鮮嗰陣時都係呢一個大細?
越南收唔收舊版美金
越南收唔收舊版美金

我係嗰度冇用美金,但係我自己估計呢,應該係收嘅,嗰度都仲係有少少落後,連BNO都可以衝入去入境,用舊版美金我覺得唔出奇
越南收唔收舊版美金

上年去胡志明市
佢會左check右check
最後唔收

建議用新版
越南收唔收舊版美金

上年去胡志明市
最後唔收

建議用新版

咁即係我要將舊版換番新版
好抱歉咁多位, 由於公事同感情事方面嘅煩惱,呢幾日出唔到文,襯今晚有少少時間,有冇啲咩問題我可以答到大家先

bombom如果唔屌係咪一樣價錢
上個月因爲男朋友請唔到假所以一個人好趕咁去左三日兩夜
只係求奇揀個地方又冇plan過
但都玩得好開心 當地人好nice
一定會再去多次越南
講起massage 求奇去住果度附近一間
黑媽媽仲要一個場搵啲簾遮住勁多人dup
好似已經一舊水 佢仲要問我拎多10萬vnd tips

係,無錯
一定會再去多次越南

咁樣價錢偏貴喎,黑就唔使驚嘅,當地好多時我見佢哋夜晚都係有人先開燈,記唔記得大概位置喺邊度?

係,無錯

唔好意思,睇漏左個 唔字,我以為巴打你意思係問價錢係咪已經包左按摩

如果唔屌的話就只係收按摩嗰個價
越南收唔收舊版美金

上年去胡志明市
最後唔收

建議用新版

原來係咁,唔好意思,胡志明市好似嚴謹啲現代啲,我係峴港見其他人用美金當地人睇都唔睇就收咗
有冇食「賓sell」?
一定會再去多次越南

喺好出名飲椰青果度附近(?)(上網睇人推介果到 飲左個發現越南椰青真係狗也不屌)
我以為果度係咁上下價添
睇到巴打你88蚊已經好高級我就知我中伏

係,無錯

唔好意思,睇漏左個 唔字,我以為巴打你意思係問價錢係咪已經包左按摩

如果唔屌的話就只係收按摩嗰個價

如果唔屌,但係用手or 口幫你出又點計?都照計bom bom 價?
本身想同個同事去泰國放蕩之旅,睇黎而加要改去咗越南先

未去過越南 但泰國好似放蕩啲
屌 睇完決定去峴港
七月頭去 單拖遊 聽日訂機票放個靚假

等你既包膠
越南收唔收舊版美金

上年去胡志明市
最後唔收

建議用新版

原來係咁,唔好意思,胡志明市好似嚴謹啲現代啲,我係峴港見其他人用美金當地人睇都唔睇就收咗

渣住美金就有西屌的日子
樓豬住邊間酒店 爬文搵唔到既
越南收唔收舊版美金

上年去胡志明市
最後唔收

建議用新版

太爛太舊既佢地唔收
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞