南淫北賤2017之越南越愛-峴港

949 回覆
358 Like 12 Dislike
好正呀喂
講開又講,有邊個香港人平時唔係頸緊膊痛丫, 所以其實我一到埗呢,已經為大家book咗做Spa架啦

我做Spa係參考返trip advisor 嘅ranking 然後睇價錢,我一睇,屌你間間都平到咁

仆你個街做70分鐘body + hot stone 都係大概USD 11 (HKD 88) , 我記得90分鐘係俾左HKD 120左右。我所講嘅價錢係講緊排名頭10嘅spa ,已經即刻狗衝book 定

但係由於有朋友仔腳傷,佢完全做唔到,所以最後決定我哋三個一齊出去食飯,之後送佢返酒店剩低兩個出去嘆下 琴日食咗一個檔仔印象幾好, 今日又係揸住電單車行到邊食到邊。

離遠見到有個檔仔,即刻停車,問題又來啦。今次真係完全溝通唔到,然後佢又冇英文Menu, 再一次出動我嘅身體語言,終於有好西食

Food food ? 扮扒飯

然後佢打開個飯煲該指住啲白飯,對住我舉起隻手指公

然後佢就指住檔仔入面啲雞肉,魚,菜,豆腐之類,我估計佢應該問我想食邊樣

其實係咪即係越南碟頭飯

作為一個暴發戶,其實係咩都想試吓

我同佢講全部都要

然後佢都係聽唔明

我唯有用手指指晒咁多樣嘢

佢望住我哋個樣好似望住啲餓死鬼投胎咁樣

但係,好多年冇試過係啲小木枱,沙地上面食嘢,其實我覺得咁樣食幾有風味

細檔真係細檔, 佢唔使2分鐘已經上枱,最特別係佢會比碟豉油你撈飯食,個時候我試咗一試,發現佢入邊應該有用雞油,同埋都係甜,佢唔似星加坡嗰一隻咁稠,似係我哋平時廣東豉油再加埋熟雞油,入口甜而且香。

佢哋嘅碟頭飯同我地食開有啲唔同,可能佢哋天氣比較熱,一般來講佢哋食嘅飯唔會太過熱,會係微暖,甚至乎係凍嘅。

先講味道,佢地嘅豆卜比較硬身,但係咀嚼之下會有一股天然嘅豆味岀黎,比較淡,橙色嘅係一種酸甜汁,加埋一齊食會覺得好鮮,而且係有股回甘。佢哋啲酸菜同我地食開嘅冇咁鹹,反而比較好送飯。雞肉同我哋食開講求滑係唔一樣,其實都幾撚鞋 但重點在於,may姐教落,食雞要有雞味,呢舊雞唔使落雞汁,都已經有好濃郁嘅雞味。有理由相信雞係新鮮雞。透過燒嘅方法,加埋啲甜燒汁,同埋入口嘅嗰一股炭香, 伴隨着一陣陣嘅微風, 雖然好撚大塵。

加埋前面提過嘅甜豉油

嗰股東南亞嘅風味湧撚晒上嚟

果舊魚就真係好彩只係叫咗一碟,睇個樣同食落去似係青魚。點樣去形容佢呢,有啲似係咬完嘅蔗渣,乾撚到搵我啲口水索返入去咁撚樣 雖然燒左係好香,但係我寧願佢燒啲小魚干應該好食啲, 真係真正嘅多舊魚

碗湯又有少少on9,由於就咁食真係有啲乾,我問佢有冇嘢飲

Drink ? 然後拎起隻碗扮飲嘢

屌佢老母佢攞咗一碗節瓜湯黎

我心諗我平時都唔撚飲湯架啦,但係無辦法真係口乾,即管飲

一飲,發現人哋碗湯係凍嘅,有節瓜嘅天然甜味,又幾解渴, 唔知係咪順便下火,佢哋食太多燒烤野

到埋單嗰一刻,我地發現

每人係盛惠HKD 9

我咁撚大個人都冇試過唔使$10食一餐飯

仲要個嬸嬸係超級友善,雖然大家語言不通,佢在場仲有個應該係佢孫女嘅小朋友, 我地同佢打招呼say hi ,佢會叫個小朋友同我地打返招呼

然後小朋友怕生寶向後跑

佢鬧個小朋友唔知咩,最後個小朋友係咁喊

搞到非常之唔好意思

就係咁,我哋食完餐非常道地嘅飯之後,正式向spa 岀發

真係好撚平
大推,順便問巴打六月去會唔會好熱?
大推,順便問巴打六月去會唔會好熱?

會大太陽,但係佢冇香港咁濕熱,飲多啲水,一件外套夜晚/岀入冷氣就得
好正呀喂

多謝
我又去

如果你係絲打,呢度應該好多人肯同你去

如果係有丁絲打,根據旅行嘅內容,應該都好多人都肯同你去

去啦!
有巴打提過grab car係咪即係的士

利申:6月中河內
7月中下旬有冇人去峴港? 而家一人求照應
準備去lm
有巴打提過grab car係咪即係的士

利申:6月中河內

grabcar 係第二個 uber 都係call 車app
東南亞用佢多, 好似係
睇到好撚想去
今日都夜啦,聽日介紹spa 同識當地朋友仔,多謝大家
下星期二出發去峴港,好撚緊張,好想遇到高汁越南妹
好想知你第二日點呀

emma
越南
是但入間鋪仔食野已經好撚正
Lm
出trip去越南未試過去玩,覺得好傻豬

emma

EMMA EMMA

emma

EMMA EMMA

巴打你USD 100後仲可以咁早起身嘅
大家早晨,係巴士上打文中,希望lunch 有一篇俾大家先
大家早晨,係巴士上打文中,希望lunch 有一篇俾大家先

留明成地精
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞