南淫北賤2017之越南越愛-峴港

949 回覆
358 Like 12 Dislike
百年都有得港弊換盾,係香港換會唔會抵過拎美金去當地換盾?

6月頭去完:峴港機場對。1港幣:2900左右

巴打記唔記得美元匯率幾多?
7月頭去 睇下洗唔洗唱定美金
想問下兩個人去四日三夜(嚴格黎講得三日三夜 )晚機去晚機返
打算唱250美金夠唔夠用?
當中唱幾多越盾留 幾多美金
我都係去會安同峴港

夠啦(唔係豪玩)。唔夠先唱。港幣都唱到(如果峴港,係big c 付近金鋪)

咁兌幾多越盾好
留50蚊美金其他兌越盾夠唔夠?
以上撇除左落地簽證既費用
樓豬呢

睇完巴打個post好想去
但我見簽證個啲好麻煩,仲要成700蚊
如果用bno洗唔洗搞簽證?如果唔洗我寧願直接續返bno好過

係咪睇cash果行? 我見hkd係 1:2500

但係巴打你又對到1港幣:2900左右

如果睇offer rate, hkd同usd又好似差不多

BNO要簽證!
落地簽會平D
樓主女朋友又來了
我家賤外深深體驗到各位巴打對massage bom bom既熱切渴求
佢已經身先士卒上左深圳
搞到而家被困
各位巴打耐心等候下,好快出文
樓主女朋友又來了
我家賤外深深體驗到各位巴打對massage bom bom既熱切渴求
佢已經身先士卒上左深圳
搞到而家被困
各位巴打耐心等候下,好快出文

巴打真係好體力.

BNO要簽證!
落地簽會平D

正常係要簽証,不過我上年六月去個時用BNO冇搞到簽証照衝到關
個原因係個時開放左比歐美國家免簽,而我就拎住本BNO扮傻試下咁就衝關
不過我事前都已經搞好晒落地簽D野,唔得就乖乖地搞返個落地簽

BNO要簽證!
落地簽會平D

正常係要簽証,不過我上年六月去個時用BNO冇搞到簽証照衝到關
個原因係個時開放左比歐美國家免簽,而我就拎住本BNO扮傻試下咁就衝關

邊個機場入境?

BNO要簽證!
落地簽會平D

邊個機場入境?

河內個邊個機場
好撚正

其實可以上網搞
而且平好多
http://www.gotrip.hk/travel_hacker/%E8%B6%8A%E5%8D%97-%E8%B6%8A%E5%8D%97%E7%B0%BD%E8%AD%89-%E7%B6%B2%E4%B8%8A-%E8%90%BD%E5%9C%B0/

其實可以上網搞
而且平好多
http://www.gotrip.hk/travel_hacker/%E8%B6%8A%E5%8D%97-%E8%B6%8A%E5%8D%97%E7%B0%BD%E8%AD%89-%E7%B6%B2%E4%B8%8A-%E8%90%BD%E5%9C%B0/

上網搞,8+25 usd
唔好咁傻去領使館搞啦
留名學野
一出機場已經見到酒店哥哥等緊我哋,都係拎埋錢就即刻九衝返酒店

我一望部車, 呆撚左,我明明話係三個人去,部車目測係可以坐到將近20個人。雖然車程只需要15至20分鐘, 但係其實成程車有時回頭一望係有啲驚

去到酒店有驚喜, 呢間酒店係海灘隔離, 一去到有杯welcome drink ,入口有薑味,係咪因為海邊要驅風?整體唔係難飲但係有啲奇怪

當初揀呢間酒店係因為佢有成個峴港最高嘅酒吧,入住嗰陣時個越南妹話因為我哋算係long stay, 所以我哋可以免費上去飲一杯,嗰一刻係幾開心。

同埋越南妹真係好大波

更加開心

由於已經肚餓到痴線同夜,上去一放低行李已經搵嘢食, 費事去太遠直接喺酒店旁邊一間大排檔食海鮮,我哋係用Google Map去搵,去到第二日先開始用trip advisor。

餐飯係非常之咁有驚喜

佢哋嘅前菜係幾得意,佢會首先拎一盒鵪鶉蛋,芒果上枱。一個係點豉油食,另一個應該係點鹽加辣椒粉,鹹鹹酸酸小小辣。

我哋自己揀海鮮,叫咗賴尿蝦,聖子, 炒通菜,海鮮炒麵,炒蜆同埋啤酒,屌你老味新鮮度好似係個口到游咁撚樣

唔知大家平時有冇去開街市,香港街市嗰啲蝦呢,就好似你同我平時放工咁撚樣, 基本上你點樣督佢呢,佢都只不過係郁郁隻腳,好似叫你唔好搞鳩佢咁樣

越南啲蝦呢,就好似過度活躍症咁樣,係個缸裏面已經不斷游來游去,你撈起佢嗰陣時佢啲掙扎犀利過去胡師傅度,難怪食落口彈牙同鮮咁撚多,重點係咩啊,重點係平到你都唔信,$100港紙,已經係兩大碟賴尿蝦,我哋三個每人比$130港紙左右,已經係食到啲血有海水味

賴尿蝦椒鹽整就基本野,一上枱嗰陣香味撲鼻而來,啜一啜個蝦殼,啲香料同埋油已經係同啲蝦肉融為一體,蝦肉彈牙有鮮味,完全係停唔撚到。

炒蜆又係一絕,佢哋嘅炒蜆係甜嘅,入面會有一啲花生粒,同埋甜豉油,加埋一啲應該係香菜嘅嘢。一食,蜆肉大大粒,連埋甜豉油同花生粒食,非常之易入口。

嗰隻聖子就真係犀飛利,有我地隻手掌咁大隻,我哋特登每人叫一隻試一試,佢有埋一隻匙羹俾你了黎食,聖子肥到匙羹都裝唔晒。豉油清蒸,又甜又彈牙又爽口。

炒通菜佢冇腐乳,就咁蒜蓉炒,略嫌佢油左少少,但係份量好大碟。個海鮮炒麵就真係食唔慣,佢海鮮同埋菜嘅份量好多,兩樣都好新鮮好甜,但係個面好林同淡,食開茶餐廳有鑊氣炒公仔麵嘅我地覺得一般。

一路飲住凍啤酒,一路食海鮮,吹住海風,望住周圍啲大波妹,即刻覺得已經想留係呢一度。

細過我手指尾呀!
大波妹同海鮮係好緊要啦。
Go find EMMA!
想問樓主7日峴港會唔會太多? 同埋機票你係揀單程定來回? 第一次自由行
唔係正義撚,不過好人好姐係東南亞國家幾個男人又識搵spa又識搵massage,仲識用微信搵人,好難信你無開大,不過我唔評論咁多啦,自己覺得清白就好。

提醒下,用微信玩十個入面九個都係假相。開附近的人好快十幾條女搵你。add你就問hi sir, how are you, massage? 或者就massage with happy ending。唔好比龜頭沖昏頭腦,最簡單去verify 係request video chat 或者影d指定動作相。

想叫雞正正經經去d娛樂場所叫。按摩,唱k大部分都有邪野玩。可能貴d但有保障,比少少tips人地一定有著數

tips一般俾幾多?
補埋聖子幅圖先

地址係呢到:

Quán Bé Ni
Hoàng Sa, Quận Sơn Trà, Phước Mỹ, Sơn Trà, Đà Nẵng, 越南
+84 90 513 31 72
https://goo.gl/maps/PBT4greNS1D2

我同男朋友都有食呢間野
岩岩搶到平機場下年年頭去峴港

你就醒呀,我諗呢篇越南越愛-峴港出年年頭差唔多完

Btw, 機場都比你搶到咁叻叻

可能去到今年年尾準備出大結局嗰陣時,直接組團成班去越南越愛2018

組團第一個join

多謝巴打

我成日覺得成班男人去旅行係一件好瘋狂好開心嘅事,我下個目標係菲律賓宿霧

菲律賓我都上個星期去左7日6夜,不過係長灘島
不過都係好撚柒靚
想請問一下各位
5個人坐個d grab taxi 坐唔坐到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞