南淫北賤2017之越南越愛-峴港

949 回覆
358 Like 12 Dislike
有冇人6月想去呀?
係街邊見過 2R 咁既素質
峴港搵極都搵唔到架步, 同好少馬伕

7月去芽莊, 有無人有門路?

上4 台做下功課就知道

上次上4台 峴港直頭無咁濟

芽莊可能肥仔啦
今晚繼續出遊記, 多謝大家支持,跟住會介紹Spa, 幾間餐廳,同當地人去玩,去唱K,買手信喺邊度買,希望快啲有機會再去嗰度玩
上面有巴打心水清,我朋友單野未講,又係笑到我仆街,希望大家都玩得開心啲

上4 台做下功課就知道

上次上4台 峴港直頭無咁濟

芽莊可能肥仔啦

sure唔sure ?

胡志明 峴港 塗山 好難無 wor
4月去過峴港
5月啱啱就去咗胡志明市
個人覺得越南真係幾正
啲嘢食又平又好味
越南人又Nice
同埋最重要係佢哋啲廁所係好乾淨
唔會好似香港同大陸咁一陣味又成地都濕晒

講開廁所 我試過係cafe 去廁所
個男廁都係普通細細地一個馬桶加洗手盤咁啦
我行緊去廁所時已經有個越南仔跟住我2步距離咁
正當我入左去閂緊門時 佢係出面一野拍返開 然後入黎直接柯
個下有啲o 左咀
我諗佢預大家一齊柯同一個馬桶

下 唔撚係啊嘛
兩個人圍住個尿兜/馬桶,我眼望你鳩咁柯??

好彩我未開始柯 即刻洗手出返去 唔同佢癲

其實我諗有按摩就已經代表係架步
當然 如果係呀嬸睇鋪個D就唔使諗

如果d普通酒店門口有牌寫有按摩
男人入去通常起碼係邪骨
我黎緊7月頭第一次去越國,都係峴港
我問過有d朋友話帶人仔去使都得 係真唔係呀

峴港唔收先至少,都係HSBC ATM +少少HKD 啦巴打
之後其實仲有大概20分鐘,咁就同Emma 坐係按摩床上傾下計

原來人地係唔知胡志明市定係河內人,大學主修經濟學,一級榮譽畢業 佢好冷靜咁同我講做雞係最快財務自由嘅方法, 只要自己唔吸毒

心係有啲唔舒服

不過呢啲野真定假就自己判斷啦

佢仲教我,一般來講係越南,spa 係正骨,massage 係邪

1Q大概 1m VND, overnight 就 大概100 USD,留意番佢哋所謂嘅過夜,其實係可能朝頭早5,6,7點就走,當然如果你好鍾意佢,其實你係可以叫佢呢幾日陪你自己傾價錢,同你一齊飲飲食食咁樣

越南嘅女人真係非常小鳥依人,當然可能因為你出糧畀佢, 比較敬業樂業,感覺普遍性格都比較樂天同埋熱情

我哋第二晚認識左當地人一齊去食飯,我哋幾個男仔完全係唔需要動手,幾個女人會夾餸去你個碗到叫你係咁食嘢

同埋佢哋見到你肯學佢哋嘅語言其實會幾開心,我諗呢一點去邊個國家旅行都一樣

之後再補充

臨出房門,Emma 又突然叫一叫我,然後抱一抱我,我胸口一軟,佢係我耳邊講左幾句嘢,然後擰轉身

原來佢條連身裙拉鏈鬆左,想叫我幫佢拉返高

屌你老味,係真心叫我幫手定係想我放低100美金

手震震咁幫佢拉返高之後,佢望住我對眼,好認真咁講咗一句: thank you , you are good guy

屌你老味去到越南都收好人卡

出咗去行返去reception

見到我朋友食住煙,我心諗條友係咪食緊事後煙爽緊回味緊

由於又係冇乜開燈嘅關係,我行到好近先見到佢隻手有少少震

我問佢發生咩事,佢用力吸左一口煙, 然後先至同我講一句

有咩出到去先講

落到街我追問究竟發生咩事,佢同我講, 呢度原來有得屌閪 我話我知, 然後一五一十將我同Emma 嘅野話晒比佢聽

佢一路聽,面色越嚟越奇怪

然後佢講咗一句,屌你老味你仲係唔係兄弟

你下次俾貼士....話俾埋我間房丫麻

我呆一呆,我話乜你冇比到貼士咩揀女之前

佢又點左第二支煙,話無

然後用低沉嘅聲線,講咗一句

屌你老母我嗰件豬閪,隻手大隻過我(利申:佢係幾大隻)

按係幾夠力,但係按按下佢係咁揸我屎忽,問我咩bom bom

屌佢老味你知我啲英文幾垃圾架啦,我咪點頭就算,點知佢拎個安全套岀黎,屌你老母,我梗係即刻制止佢啦 ,一嚟我冇興趣,二黎我有女朋友,三來,就算開大都應該係佢俾返封利是我囉屌

仲話係兄弟,就算你唔幫我俾埋貼士,入房前你提一提我丫屌你

你就搵Emma Watson 按骨,我就對住肥媽力保貞操不失

我屌你老味

我笑撚到仆街,返房同腳傷朋友報個平安,然備複述成件事,仲興致勃勃準備第二日去做spa 食好西

當時嘅我唔知,原來一切,都係有因果,有報應的

今晚我笑人唔好彩見猪西

第二日,我...
利申,一直係CD rom ,係咁啱最近終於有個AC又被朋友問去越南安唔安全,所以打算記錄下大家開心些牙。 第一次岀多多包涵

由於各種政治因素,人愈大就愈難同巴打去旅行,所以每次可以齊人岀動都係一場未必有下次嘅冒險。去之前其實都上網搵下有無咩參考,發現有幾個地方可以update 下:

Q1. 簽證落地整定香港整?

A: 我哋係喺香港整定簽證,原本怕就算快證都要四至五個工作天,可能趕唔切,原來而家已經可以即時搞掂,只需要俾錢就得啦。印象中即時拎走嘅簽證係HKD 700,領事館係有埋鉸剪膠水俾大家,可以將證件相癡落份表格度,好user friendly

Q2 . 係咪需要係護照入面放錢,先入到境?

A: 完全冇啲咁嘅事,反而係排隊嗰時,啲字有分本地人遊客唔同line ,但係實際上根本就個個亂咁排

Q3. 點解唔整落地簽證,明明平啲

A. 當初係考慮到我哋去到當地已經夜晚六點鐘左右,整得來唔知搞到幾點,而實際上係啱嘅,我哋嗰班機一去到,得壹個窗口處理落地簽證,已經有二十幾三十個人喺度排隊,仲未計我自己排入境,嗰一刻覺得$700係值嘅

Q4. 上網點安排?

A. 小弟自己係做上網電話卡生意,所以有電話卡,價錢其實差唔多,喺機場買七日無限數據大概係港幣60至70 。佢哋會有埋支針幫你搞,最好現場試咗用到先好走。因為我哋喺條街行左幾日,好似唔係好覺邊度買到電話卡。如果唔係就要用返酒店wifi啦

Q5. 唱錢應該去邊度唱?

A. 係峴港機場一岀已經有一部匯豐櫃員機,我哋係喺嗰度拎錢嘅,rate 大概係 1HKD : 2900 VND ,留意番每一日有最高限額,印象中係拎5.2 M VND左右,大概 HKD 1800。 我哋都唔知點解,明明開通左海外提款個額係高好多

酒店都有得唱錢,大概係 1 HKD : 2750 VND,大家可以參考下

Q6. 住邊間酒店?有冇安排機場接送?

A. 我哋係有安排機場接送,因為費事同的士司機講價,反正我哋有三個人。接一程係 VND 375,000 (HKD 125),回程去機場坐番的士 價錢都係平少少,大概 VND 280,000 (HKD 94)

住係a la carte da nang beach hotel,酒店嗰個人都好好好熱情,由於旅程途中遇上意外,佢哋都好幫手。詳情遲啲再講。

我哋去旅行嘅大原則,係瞓到自然醒,盡量都周圍搵好嘢食,景點一般,希望會識到當地人一齊去玩,所以我哋冇去好多景點。主要都係嘆世界為主。

送上一幅飛機圖開始

隻中指係。。。?
利申,一直係CD rom ,係咁啱最近終於有個AC又被朋友問去越南安唔安全,所以打算記錄下大家開心些牙。 第一次岀多多包涵

由於各種政治因素,人愈大就愈難同巴打去旅行,所以每次可以齊人岀動都係一場未必有下次嘅冒險。去之前其實都上網搵下有無咩參考,發現有幾個地方可以update 下:

Q1. 簽證落地整定香港整?

A: 我哋係喺香港整定簽證,原本怕就算快證都要四至五個工作天,可能趕唔切,原來而家已經可以即時搞掂,只需要俾錢就得啦。印象中即時拎走嘅簽證係HKD 700,領事館係有埋鉸剪膠水俾大家,可以將證件相癡落份表格度,好user friendly

Q2 . 係咪需要係護照入面放錢,先入到境?

A: 完全冇啲咁嘅事,反而係排隊嗰時,啲字有分本地人遊客唔同line ,但係實際上根本就個個亂咁排

Q3. 點解唔整落地簽證,明明平啲

A. 當初係考慮到我哋去到當地已經夜晚六點鐘左右,整得來唔知搞到幾點,而實際上係啱嘅,我哋嗰班機一去到,得壹個窗口處理落地簽證,已經有二十幾三十個人喺度排隊,仲未計我自己排入境,嗰一刻覺得$700係值嘅

Q4. 上網點安排?

A. 小弟自己係做上網電話卡生意,所以有電話卡,價錢其實差唔多,喺機場買七日無限數據大概係港幣60至70 。佢哋會有埋支針幫你搞,最好現場試咗用到先好走。因為我哋喺條街行左幾日,好似唔係好覺邊度買到電話卡。如果唔係就要用返酒店wifi啦

Q5. 唱錢應該去邊度唱?

A. 係峴港機場一岀已經有一部匯豐櫃員機,我哋係喺嗰度拎錢嘅,rate 大概係 1HKD : 2900 VND ,留意番每一日有最高限額,印象中係拎5.2 M VND左右,大概 HKD 1800。 我哋都唔知點解,明明開通左海外提款個額係高好多

酒店都有得唱錢,大概係 1 HKD : 2750 VND,大家可以參考下

Q6. 住邊間酒店?有冇安排機場接送?

A. 我哋係有安排機場接送,因為費事同的士司機講價,反正我哋有三個人。接一程係 VND 375,000 (HKD 125),回程去機場坐番的士 價錢都係平少少,大概 VND 280,000 (HKD 94)

住係a la carte da nang beach hotel,酒店嗰個人都好好好熱情,由於旅程途中遇上意外,佢哋都好幫手。詳情遲啲再講。

我哋去旅行嘅大原則,係瞓到自然醒,盡量都周圍搵好嘢食,景點一般,希望會識到當地人一齊去玩,所以我哋冇去好多景點。主要都係嘆世界為主。

送上一幅飛機圖開始

隻中指係。。。?

唔明,巴打你指聖子嗰張相?
diu no massage bom bom
之後其實仲有大概20分鐘,咁就同Emma 坐係按摩床上傾下計

原來人地係唔知胡志明市定係河內人,大學主修經濟學,一級榮譽畢業 佢好冷靜咁同我講做雞係最快財務自由嘅方法, 只要自己唔吸毒

心係有啲唔舒服

不過呢啲野真定假就自己判斷啦

佢仲教我,一般來講係越南,spa 係正骨,massage 係邪

1Q大概 1m VND, overnight 就 大概100 USD,留意番佢哋所謂嘅過夜,其實係可能朝頭早5,6,7點就走,當然如果你好鍾意佢,其實你係可以叫佢呢幾日陪你自己傾價錢,同你一齊飲飲食食咁樣

越南嘅女人真係非常小鳥依人,當然可能因為你出糧畀佢, 比較敬業樂業,感覺普遍性格都比較樂天同埋熱情

我哋第二晚認識左當地人一齊去食飯,我哋幾個男仔完全係唔需要動手,幾個女人會夾餸去你個碗到叫你係咁食嘢

同埋佢哋見到你肯學佢哋嘅語言其實會幾開心,我諗呢一點去邊個國家旅行都一樣

之後再補充

臨出房門,Emma 又突然叫一叫我,然後抱一抱我,我胸口一軟,佢係我耳邊講左幾句嘢,然後擰轉身

原來佢條連身裙拉鏈鬆左,想叫我幫佢拉返高

屌你老味,係真心叫我幫手定係想我放低100美金

手震震咁幫佢拉返高之後,佢望住我對眼,好認真咁講咗一句: thank you , you are good guy

屌你老味去到越南都收好人卡

出咗去行返去reception

見到我朋友食住煙,我心諗條友係咪食緊事後煙爽緊回味緊

由於又係冇乜開燈嘅關係,我行到好近先見到佢隻手有少少震

我問佢發生咩事,佢用力吸左一口煙, 然後先至同我講一句

有咩出到去先講

落到街我追問究竟發生咩事,佢同我講, 呢度原來有得屌閪 我話我知, 然後一五一十將我同Emma 嘅野話晒比佢聽

佢一路聽,面色越嚟越奇怪

然後佢講咗一句,屌你老味你仲係唔係兄弟

你下次俾貼士....話俾埋我間房丫麻

我呆一呆,我話乜你冇比到貼士咩揀女之前

佢又點左第二支煙,話無

然後用低沉嘅聲線,講咗一句

屌你老母我嗰件豬閪,隻手大隻過我(利申:佢係幾大隻)

按係幾夠力,但係按按下佢係咁揸我屎忽,問我咩bom bom

屌佢老味你知我啲英文幾垃圾架啦,我咪點頭就算,點知佢拎個安全套岀黎,屌你老母,我梗係即刻制止佢啦 ,一嚟我冇興趣,二黎我有女朋友,三來,就算開大都應該係佢俾返封利是我囉屌

仲話係兄弟,就算你唔幫我俾埋貼士,入房前你提一提我丫屌你

你就搵Emma Watson 按骨,我就對住肥媽力保貞操不失

我屌你老味

我笑撚到仆街,返房同腳傷朋友報個平安,然備複述成件事,仲興致勃勃準備第二日去做spa 食好西

當時嘅我唔知,原來一切,都係有因果,有報應的

今晚我笑人唔好彩見猪西

第二日,我...

快d出文啦巴打
推推
好生動 睇到好過癮
十足甜故咁喎
6月中去完 真心正 我去個d地方咁岩撞正無咩香港人 講咩都無人聽得明 同埋間quan ba thoi 2紮計果個女staff幾cute
黎緊都會去峴港
小弟第一次獨遊有咩要注意
峴港會唔會好大
如果想追景點洗唔洗日日唔同酒店
定可以訓同一間

幾時去
樓主想問下 你租完電單車係泊邊?

同埋係咪唔洗牌?

同埋係咪唔洗牌?

Grab car 吧啦,好撚平
10分鐘車程10幾蚊港紙

同埋係咪唔洗牌?

Grab car 吧啦,好撚平
10分鐘車程10幾蚊港紙

想自己揸下車
啱啱先OT完

食埋飯打文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞