南淫北賤2017之越南越愛-峴港

949 回覆
358 Like 12 Dislike
樓主想問下 你租完電單車係泊邊?

我地住A la carte danang beach resort , 佢旁邊租嗰到可以泊返,會有酒店員工幫你推車,俾個牌仔你

每日租大概HKD 3x ,你岀去超過兩程已經平啲

無錯,唔使牌
好生動 睇到好過癮

多謝你呀巴打, 第一次寫仲驚冇人睇

其實我平時講嘢都係咁

已經比現實嘅朋友認出左我係邊個
啱啱先OT完

食埋飯打文

十足甜故咁喎

可惜最後真係無甜
6月中去完 真心正 我去個d地方咁岩撞正無咩香港人 講咩都無人聽得明 同埋間quan ba thoi 2紮計果個女staff幾cute

我無去到 Quân ba thoi 2

但係真係成日心郁郁想五六日走返轉
之後其實仲有大概20分鐘,咁就同Emma 坐係按摩床上傾下計

原來人地係唔知胡志明市定係河內人,大學主修經濟學,一級榮譽畢業 佢好冷靜咁同我講做雞係最快財務自由嘅方法, 只要自己唔吸毒

心係有啲唔舒服

不過呢啲野真定假就自己判斷啦

佢仲教我,一般來講係越南,spa 係正骨,massage 係邪

1Q大概 1m VND, overnight 就 大概100 USD,留意番佢哋所謂嘅過夜,其實係可能朝頭早5,6,7點就走,當然如果你好鍾意佢,其實你係可以叫佢呢幾日陪你自己傾價錢,同你一齊飲飲食食咁樣

越南嘅女人真係非常小鳥依人,當然可能因為你出糧畀佢, 比較敬業樂業,感覺普遍性格都比較樂天同埋熱情

我哋第二晚認識左當地人一齊去食飯,我哋幾個男仔完全係唔需要動手,幾個女人會夾餸去你個碗到叫你係咁食嘢

同埋佢哋見到你肯學佢哋嘅語言其實會幾開心,我諗呢一點去邊個國家旅行都一樣

之後再補充

臨出房門,Emma 又突然叫一叫我,然後抱一抱我,我胸口一軟,佢係我耳邊講左幾句嘢,然後擰轉身

原來佢條連身裙拉鏈鬆左,想叫我幫佢拉返高

屌你老味,係真心叫我幫手定係想我放低100美金

手震震咁幫佢拉返高之後,佢望住我對眼,好認真咁講咗一句: thank you , you are good guy

屌你老味去到越南都收好人卡

出咗去行返去reception

見到我朋友食住煙,我心諗條友係咪食緊事後煙爽緊回味緊

由於又係冇乜開燈嘅關係,我行到好近先見到佢隻手有少少震

我問佢發生咩事,佢用力吸左一口煙, 然後先至同我講一句

有咩出到去先講

落到街我追問究竟發生咩事,佢同我講, 呢度原來有得屌閪 我話我知, 然後一五一十將我同Emma 嘅野話晒比佢聽

佢一路聽,面色越嚟越奇怪

然後佢講咗一句,屌你老味你仲係唔係兄弟

你下次俾貼士....話俾埋我間房丫麻

我呆一呆,我話乜你冇比到貼士咩揀女之前

佢又點左第二支煙,話無

然後用低沉嘅聲線,講咗一句

屌你老母我嗰件豬閪,隻手大隻過我(利申:佢係幾大隻)

按係幾夠力,但係按按下佢係咁揸我屎忽,問我咩bom bom

屌佢老味你知我啲英文幾垃圾架啦,我咪點頭就算,點知佢拎個安全套岀黎,屌你老母,我梗係即刻制止佢啦 ,一嚟我冇興趣,二黎我有女朋友,三來,就算開大都應該係佢俾返封利是我囉屌

仲話係兄弟,就算你唔幫我俾埋貼士,入房前你提一提我丫屌你

你就搵Emma Watson 按骨,我就對住肥媽力保貞操不失

我屌你老味

我笑撚到仆街,返房同腳傷朋友報個平安,然備複述成件事,仲興致勃勃準備第二日去做spa 食好西

當時嘅我唔知,原來一切,都係有因果,有報應的

今晚我笑人唔好彩見猪西

第二日,我...

笑Q死
好撚正
我唔夠膽揸。

F5
樓主帶冇去asis park 同巴拿山
之後其實仲有大概20分鐘,咁就同Emma 坐係按摩床上傾下計

原來人地係唔知胡志明市定係河內人,大學主修經濟學,一級榮譽畢業 佢好冷靜咁同我講做雞係最快財務自由嘅方法, 只要自己唔吸毒

心係有啲唔舒服

佢仲教我,一般來講係越南,spa 係正骨,massage 係邪

1Q大概 1m VND, overnight 就 大概100 USD,留意番佢哋所謂嘅過夜,其實係可能朝頭早5,6,7點就走,當然如果你好鍾意佢,其實你係可以叫佢呢幾日陪你自己傾價錢,同你一齊飲飲食食咁樣

越南嘅女人真係非常小鳥依人,當然可能因為你出糧畀佢, 比較敬業樂業,感覺普遍性格都比較樂天同埋熱情

我哋第二晚認識左當地人一齊去食飯,我哋幾個男仔完全係唔需要動手,幾個女人會夾餸去你個碗到叫你係咁食嘢

同埋佢哋見到你肯學佢哋嘅語言其實會幾開心,我諗呢一點去邊個國家旅行都一樣

之後再補充

臨出房門,Emma 又突然叫一叫我,然後抱一抱我,我胸口一軟,佢係我耳邊講左幾句嘢,然後擰轉身

手震震咁幫佢拉返高之後,佢望住我對眼,好認真咁講咗一句: thank you , you are good guy

有咩出到去先講

落到街我追問究竟發生咩事,佢同我講, 呢度原來有得屌閪 我話我知, 然後一五一十將我同Emma 嘅野話晒比佢聽

佢又點左第二支煙,話無

屌佢老味你知我啲英文幾垃圾架啦,我咪點頭就算,點知佢拎個安全套岀黎,屌你老母,我梗係即刻制止佢啦 ,一嚟我冇興趣,二黎我有女朋友,三來,就算開大都應該係佢俾返封利是我囉屌

你就搵Emma Watson 按骨,我就對住肥媽力保貞操不失

我屌你老味

我笑撚到仆街,返房同腳傷朋友報個平安,然備複述成件事,仲興致勃勃準備第二日去做spa 食好西

今晚我笑人唔好彩見猪西

第二日,我...

笑撚死 打到好生動好撚正
講開又講,有邊個香港人平時唔係頸緊膊痛丫, 所以其實我一到埗呢,已經為大家book咗做Spa架啦

我做Spa係參考返trip advisor 嘅ranking 然後睇價錢,我一睇,屌你間間都平到咁

仆你個街做70分鐘body + hot stone 都係大概USD 11 (HKD 88) , 我記得90分鐘係俾左HKD 120左右。我所講嘅價錢係講緊排名頭10嘅spa ,已經即刻狗衝book 定

但係由於有朋友仔腳傷,佢完全做唔到,所以最後決定我哋三個一齊出去食飯,之後送佢返酒店剩低兩個出去嘆下 琴日食咗一個檔仔印象幾好, 今日又係揸住電單車行到邊食到邊。

離遠見到有個檔仔,即刻停車,問題又來啦。今次真係完全溝通唔到,然後佢又冇英文Menu, 再一次出動我嘅身體語言,終於有好西食

Food food ? 扮扒飯

然後佢打開個飯煲該指住啲白飯,對住我舉起隻手指公

然後佢就指住檔仔入面啲雞肉,魚,菜,豆腐之類,我估計佢應該問我想食邊樣

其實係咪即係越南碟頭飯

作為一個暴發戶,其實係咩都想試吓

我同佢講全部都要

然後佢都係聽唔明

我唯有用手指指晒咁多樣嘢

佢望住我哋個樣好似望住啲餓死鬼投胎咁樣

但係,好多年冇試過係啲小木枱,沙地上面食嘢,其實我覺得咁樣食幾有風味

細檔真係細檔, 佢唔使2分鐘已經上枱,最特別係佢會比碟豉油你撈飯食,個時候我試咗一試,發現佢入邊應該有用雞油,同埋都係甜,佢唔似星加坡嗰一隻咁稠,似係我哋平時廣東豉油再加埋熟雞油,入口甜而且香。

佢哋嘅碟頭飯同我地食開有啲唔同,可能佢哋天氣比較熱,一般來講佢哋食嘅飯唔會太過熱,會係微暖,甚至乎係凍嘅。

先講味道,佢地嘅豆卜比較硬身,但係咀嚼之下會有一股天然嘅豆味岀黎,比較淡,橙色嘅係一種酸甜汁,加埋一齊食會覺得好鮮,而且係有股回甘。佢哋啲酸菜同我地食開嘅冇咁鹹,反而比較好送飯。雞肉同我哋食開講求滑係唔一樣,其實都幾撚鞋 但重點在於,may姐教落,食雞要有雞味,呢舊雞唔使落雞汁,都已經有好濃郁嘅雞味。有理由相信雞係新鮮雞。透過燒嘅方法,加埋啲甜燒汁,同埋入口嘅嗰一股炭香, 伴隨着一陣陣嘅微風, 雖然好撚大塵。

加埋前面提過嘅甜豉油

嗰股東南亞嘅風味湧撚晒上嚟

果舊魚就真係好彩只係叫咗一碟,睇個樣同食落去似係青魚。點樣去形容佢呢,有啲似係咬完嘅蔗渣,乾撚到搵我啲口水索返入去咁撚樣 雖然燒左係好香,但係我寧願佢燒啲小魚干應該好食啲, 真係真正嘅多舊魚

碗湯又有少少on9,由於就咁食真係有啲乾,我問佢有冇嘢飲

Drink ? 然後拎起隻碗扮飲嘢

屌佢老母佢攞咗一碗節瓜湯黎

我心諗我平時都唔撚飲湯架啦,但係無辦法真係口乾,即管飲

一飲,發現人哋碗湯係凍嘅,有節瓜嘅天然甜味,又幾解渴, 唔知係咪順便下火,佢哋食太多燒烤野

到埋單嗰一刻,我地發現

每人係盛惠HKD 9

我咁撚大個人都冇試過唔使$10食一餐飯

仲要個嬸嬸係超級友善,雖然大家語言不通,佢在場仲有個應該係佢孫女嘅小朋友, 我地同佢打招呼say hi ,佢會叫個小朋友同我地打返招呼

然後小朋友怕生寶向後跑

佢鬧個小朋友唔知咩,最後個小朋友係咁喊

搞到非常之唔好意思

就係咁,我哋食完餐非常道地嘅飯之後,正式向spa 岀發
樓主帶冇去asis park 同巴拿山

原本想去,但係朋友腳傷所以無去
我唔夠膽揸。

其實你~了不起~

去啦巴打

心係有啲唔舒服

之後再補充

有咩出到去先講

佢又點左第二支煙,話無

我屌你老味

今晚我笑人唔好彩見猪西

第二日,我...

多謝你,其實好驚冇人睇
快d出post啦 唔該
快d出post啦 唔該

啱啱先出咋喎巴打
加速
點解咁熱都著外套同hoodie既
未去過越南唔知嗰度既溫度
點解咁熱都著外套同hoodie既
未去過越南唔知嗰度既溫度

我地係三月去,都幾凉同舒服

心係有啲唔舒服

之後再補充

有咩出到去先講

佢又點左第二支煙,話無

我屌你老味

今晚我笑人唔好彩見猪西

第二日,我...

多謝你,其實好驚冇人睇

由尋日見到你個po開始,就成日入黎睇有無更新,加油啊巴打
加速

再快射血啦巴打
但係真係多謝大家俾面,會再快啲架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞