南淫北賤2017之越南越愛-峴港

949 回覆
358 Like 12 Dislike
利申,一直係CD rom ,係咁啱最近終於有個AC又被朋友問去越南安唔安全,所以打算記錄下大家開心些牙。 第一次岀多多包涵

由於各種政治因素,人愈大就愈難同巴打去旅行,所以每次可以齊人岀動都係一場未必有下次嘅冒險。去之前其實都上網搵下有無咩參考,發現有幾個地方可以update 下:

Q1. 簽證落地整定香港整?

A: 我哋係喺香港整定簽證,原本怕就算快證都要四至五個工作天,可能趕唔切,原來而家已經可以即時搞掂,只需要俾錢就得啦。印象中即時拎走嘅簽證係HKD 700,領事館係有埋鉸剪膠水俾大家,可以將證件相癡落份表格度,好user friendly

Q2 . 係咪需要係護照入面放錢,先入到境?

A: 完全冇啲咁嘅事,反而係排隊嗰時,啲字有分本地人遊客唔同line ,但係實際上根本就個個亂咁排

Q3. 點解唔整落地簽證,明明平啲

A. 當初係考慮到我哋去到當地已經夜晚六點鐘左右,整得來唔知搞到幾點,而實際上係啱嘅,我哋嗰班機一去到,得壹個窗口處理落地簽證,已經有二十幾三十個人喺度排隊,仲未計我自己排入境,嗰一刻覺得$700係值嘅

Q4. 上網點安排?

A. 小弟自己係做上網電話卡生意,所以有電話卡,價錢其實差唔多,喺機場買七日無限數據大概係港幣60至70 。佢哋會有埋支針幫你搞,最好現場試咗用到先好走。因為我哋喺條街行左幾日,好似唔係好覺邊度買到電話卡。如果唔係就要用返酒店wifi啦

Q5. 唱錢應該去邊度唱?

A. 係峴港機場一岀已經有一部匯豐櫃員機,我哋係喺嗰度拎錢嘅,rate 大概係 1HKD : 2900 VND ,留意番每一日有最高限額,印象中係拎5.2 M VND左右,大概 HKD 1800。 我哋都唔知點解,明明開通左海外提款個額係高好多

酒店都有得唱錢,大概係 1 HKD : 2750 VND,大家可以參考下

Q6. 住邊間酒店?有冇安排機場接送?

A. 我哋係有安排機場接送,因為費事同的士司機講價,反正我哋有三個人。接一程係 VND 375,000 (HKD 125),回程去機場坐番的士 價錢都係平少少,大概 VND 280,000 (HKD 94)

住係a la carte da nang beach hotel,酒店嗰個人都好好好熱情,由於旅程途中遇上意外,佢哋都好幫手。詳情遲啲再講。

我哋去旅行嘅大原則,係瞓到自然醒,盡量都周圍搵好嘢食,景點一般,希望會識到當地人一齊去玩,所以我哋冇去好多景點。主要都係嘆世界為主。

送上一幅飛機圖開始

留名
一出機場已經見到酒店哥哥等緊我哋,都係拎埋錢就即刻九衝返酒店

我一望部車, 呆撚左,我明明話係三個人去,部車目測係可以坐到將近20個人。雖然車程只需要15至20分鐘, 但係其實成程車有時回頭一望係有啲驚

去到酒店有驚喜, 呢間酒店係海灘隔離, 一去到有杯welcome drink ,入口有薑味,係咪因為海邊要驅風?整體唔係難飲但係有啲奇怪

當初揀呢間酒店係因為佢有成個峴港最高嘅酒吧,入住嗰陣時個越南妹話因為我哋算係long stay, 所以我哋可以免費上去飲一杯,嗰一刻係幾開心。

同埋越南妹真係好大波

更加開心

由於已經肚餓到痴線同夜,上去一放低行李已經搵嘢食, 費事去太遠直接喺酒店旁邊一間大排檔食海鮮,我哋係用Google Map去搵,去到第二日先開始用trip advisor。

餐飯係非常之咁有驚喜

佢哋嘅前菜係幾得意,佢會首先拎一盒鵪鶉蛋,芒果上枱。一個係點豉油食,另一個應該係點鹽加辣椒粉,鹹鹹酸酸小小辣。

我哋自己揀海鮮,叫咗賴尿蝦,聖子, 炒通菜,海鮮炒麵,炒蜆同埋啤酒,屌你老味新鮮度好似係個口到游咁撚樣

唔知大家平時有冇去開街市,香港街市嗰啲蝦呢,就好似你同我平時放工咁撚樣, 基本上你點樣督佢呢,佢都只不過係郁郁隻腳,好似叫你唔好搞鳩佢咁樣

越南啲蝦呢,就好似過度活躍症咁樣,係個缸裏面已經不斷游來游去,你撈起佢嗰陣時佢啲掙扎犀利過去胡師傅度,難怪食落口彈牙同鮮咁撚多,重點係咩啊,重點係平到你都唔信,$100港紙,已經係兩大碟賴尿蝦,我哋三個每人比$130港紙左右,已經係食到啲血有海水味

賴尿蝦椒鹽整就基本野,一上枱嗰陣香味撲鼻而來,啜一啜個蝦殼,啲香料同埋油已經係同啲蝦肉融為一體,蝦肉彈牙有鮮味,完全係停唔撚到。

炒蜆又係一絕,佢哋嘅炒蜆係甜嘅,入面會有一啲花生粒,同埋甜豉油,加埋一啲應該係香菜嘅嘢。一食,蜆肉大大粒,連埋甜豉油同花生粒食,非常之易入口。

嗰隻聖子就真係犀飛利,有我地隻手掌咁大隻,我哋特登每人叫一隻試一試,佢有埋一隻匙羹俾你了黎食,聖子肥到匙羹都裝唔晒。豉油清蒸,又甜又彈牙又爽口。

炒通菜佢冇腐乳,就咁蒜蓉炒,略嫌佢油左少少,但係份量好大碟。個海鮮炒麵就真係食唔慣,佢海鮮同埋菜嘅份量好多,兩樣都好新鮮好甜,但係個面好林同淡,食開茶餐廳有鑊氣炒公仔麵嘅我地覺得一般。

一路飲住凍啤酒,一路食海鮮,吹住海風,望住周圍啲大波妹,即刻覺得已經想留係呢一度。

lm
補埋聖子幅圖先

地址係呢到:

Quán Bé Ni
Hoàng Sa, Quận Sơn Trà, Phước Mỹ, Sơn Trà, Đà Nẵng, 越南
+84 90 513 31 72
https://goo.gl/maps/PBT4greNS1D2
多甜
多甜

佢哋食嘢係重口味地甜
今無叫雞?
今無叫雞?

有*
LM學嘢
越南好多好野食 不過未去過峴港 通常都係去海防 番去探親
去到第二日(瞓撚到成點幾鐘),正式開始我哋嘅行程,話晒都已經養精蓄銳左成晚,又食左咁多蝦,唔周圍行吓放放電又點得呢。

酒店旁邊其實已經有地方可以租電單車,一日大概係 150,000 VND (HKD 50),需要留低Passport作為抵押,先俾第一日錢,剩低嘅去到走一次過俾錢。

當然,呢度係冇人理你有冇電單車牌的

WFC

我哋本身呢搵咗一間餐廳,我哋去旅行搵餐廳嘅原則係有一條公式的

Trip advisor 排名頭1/8 (12.5%)內,距離又比較近嘅會優先去試,當然如果行過有嘢得意都會想去食啦

咁我哋就好勇地, 租左兩架電單車,一個負責癡車坐嘅同時,負責睇地圖帶路。剩低嗰一個就係後面跟住行。

作為一個貪生怕死嘅肥仔,我當然係負責帶路啦。 雖然其實曾經係大陸做半年野,都係電單車咁渣左半年。

對過路程,需時大概20分鐘,直接出發!

點知意外就係咁樣發生

峴港 嘅馬路係幾容易行同埋搵, 佢有啲似係一個大嘅長方形,中間不斷有好多細路。佢係靠住唔同嘅大迴旋處去疏導交通,一般來講一個迴旋處,至少會有四條線。

係渣左唔夠10分鐘嘅時候, 我哋發現後面嗰個唔見咗,初初都只不過係覺得係咪我哋揸得太快。點知等左5分鐘, 都唔見佢, 我哋就逆線沿路搵人。

係呀你冇睇錯,越南啲馬路可以逆線架,係個撚個都係咁樣,逆線就靠左行, 唔好問我點解

揸揸吓突然間係路邊有人發出 "有震撼性嘅聲音" ,其實即係廣東話

停低一睇, 今次仆街啦,成隻左腳都係血,佢話係迴旋處有架大車面對面來, 佢一驚個下比錯油,就失控沖左上行人路,個人飛咗落車

不幸之中嘅萬幸係, 佢似只係磨姜傷左, 唔似斷骨, 其他車又冇碌過左佢。

路邊嗰啲檔仔嘅大叔好好人, 即刻沖出嚟扶佢坐低,幫佢推埋部電單車,拎支水俾佢,搵嘢整埋花咗凹咗嘅地方,幫佢清理傷口用消毒藥水洗一洗先。仲要唔肯收錢,只係收返整電單車嗰少少顏料錢。 真係好多謝佢,希望佢一切平安

係呢啲咁危險(?)嘅關頭,我哋即刻車佢返酒店,一入酒店大堂,成間酒店啲人沖出嚟,即刻已經有兩個人扶住佢, 可惜係男嘅。問佢洗唔洗去醫院,又幫佢去咗買紗布,消毒藥水。即場幫佢處理左傷口先,睇佢個死樣都應該冇傷筋動骨。酒店都話可以搵人陪佢去醫院,最後佢決定休息一晚睇下情況先。

同時俾我哋不斷恥笑佢

呢個故事教訓我哋

做事唔冷靜

屎都有得食

你怕未信主迴旋處一路行囉,點會唔等姐
D食評好生動 留名

多謝巴打,第一次寫有啲緊張
去到第二日(瞓撚到成點幾鐘),正式開始我哋嘅行程,話晒都已經養精蓄銳左成晚,又食左咁多蝦,唔周圍行吓放放電又點得呢。

酒店旁邊其實已經有地方可以租電單車,一日大概係 150,000 VND (HKD 50),需要留低Passport作為抵押,先俾第一日錢,剩低嘅去到走一次過俾錢。

當然,呢度係冇人理你有冇電單車牌的

WFC

我哋本身呢搵咗一間餐廳,我哋去旅行搵餐廳嘅原則係有一條公式的

Trip advisor 排名頭1/8 (12.5%)內,距離又比較近嘅會優先去試,當然如果行過有嘢得意都會想去食啦

咁我哋就好勇地, 租左兩架電單車,一個負責癡車坐嘅同時,負責睇地圖帶路。剩低嗰一個就係後面跟住行。

作為一個貪生怕死嘅肥仔,我當然係負責帶路啦。 雖然其實曾經係大陸做半年野,都係電單車咁渣左半年。

對過路程,需時大概20分鐘,直接出發!

點知意外就係咁樣發生

峴港 嘅馬路係幾容易行同埋搵, 佢有啲似係一個大嘅長方形,中間不斷有好多細路。佢係靠住唔同嘅大迴旋處去疏導交通,一般來講一個迴旋處,至少會有四條線。

係渣左唔夠10分鐘嘅時候, 我哋發現後面嗰個唔見咗,初初都只不過係覺得係咪我哋揸得太快。點知等左5分鐘, 都唔見佢, 我哋就逆線沿路搵人。

係呀你冇睇錯,越南啲馬路可以逆線架,係個撚個都係咁樣,逆線就靠左行, 唔好問我點解

揸揸吓突然間係路邊有人發出 "有震撼性嘅聲音" ,其實即係廣東話

停低一睇, 今次仆街啦,成隻左腳都係血,佢話係迴旋處有架大車面對面來, 佢一驚個下比錯油,就失控沖左上行人路,個人飛咗落車

不幸之中嘅萬幸係, 佢似只係磨姜傷左, 唔似斷骨, 其他車又冇碌過左佢。

路邊嗰啲檔仔嘅大叔好好人, 即刻沖出嚟扶佢坐低,幫佢推埋部電單車,拎支水俾佢,搵嘢整埋花咗凹咗嘅地方,幫佢清理傷口用消毒藥水洗一洗先。仲要唔肯收錢,只係收返整電單車嗰少少顏料錢。 真係好多謝佢,希望佢一切平安

係呢啲咁危險(?)嘅關頭,我哋即刻車佢返酒店,一入酒店大堂,成間酒店啲人沖出嚟,即刻已經有兩個人扶住佢, 可惜係男嘅。問佢洗唔洗去醫院,又幫佢去咗買紗布,消毒藥水。即場幫佢處理左傷口先,睇佢個死樣都應該冇傷筋動骨。酒店都話可以搵人陪佢去醫院,最後佢決定休息一晚睇下情況先。

同時俾我哋不斷恥笑佢

呢個故事教訓我哋

做事唔冷靜

屎都有得食

你怕未信主迴旋處一路行囉,點會唔等姐

順住先啱
好撚正
今無叫雞?

有*

無,但爭啲

無諗住叫但伏左,後面會講
多d風景相
求詳細攻略
越南好多好野食 不過未去過峴港 通常都係去海防 番去探親

第一次去,呢個國家好靚好正

完全唔想返黎
今無叫雞?

有*

無,但爭啲

巴打返左香港未?
我依家係峴港係咁比司機Suggests 我地去叫雞
今無叫雞?

有*

無,但爭啲

巴打返左香港未?

快去
之後記住比感想
今無叫雞?

有*

無,但爭啲

巴打返左香港未?

返咗啦我係三月去,我哋之後有認識一啲當地朋友,佢哋都話如果想叫雞,寧願自己行入雞鬥,或者微信附近的人,司機嗰啲全部有回佣, 會特別貴

FYI
巴打形容得好正

有冇嘆咖啡?
多d風景相

收到,後幾日就會多番少少風景相
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞