南淫北賤2017之越南越愛-峴港

949 回覆
358 Like 12 Dislike
越南點溝通?
巴打形容得好正

有冇嘆咖啡?

有啊,買咖啡又係on9,我自己本身冇飲開,然後發現買咖啡原來都幾複雜

同埋當地朱古力都幾好食
越南點溝通?

如果係酒店就係用英文,喺條街度基本上都係身體語言,但係當地人好熱情,我覺得其實幾開心
高質遊記留名
留名
放多幾張仆街炒車圖

大家記住注意行車安全

馬路如虎口
on9咪亂走

有甜品未
越南啲汽水野飲嘅甜度係香港嘅1.5倍
連子母奶都當糖水咁飲
巴打有無食街邊生牛肉湯河
巴打形容得好正

有冇嘆咖啡?

有啊,買咖啡又係on9,我自己本身冇飲開,然後發現買咖啡原來都幾複雜

同埋當地朱古力都幾好食

複雜既位係咩
幾時有甜嘢
塊越南依加要去北越先會體驗到地道野,由其是sapa, 越內都唔錯,胡志明同泰國一撚樣
峴港都開始變了,占婆島坐船仔好正,電單車玩全球唔知頭幾名最靚海岸線,的士來回順化 會安 各一日
經過一輪驚嚇,條友仔自己上房休息,我哋就繼續出去搵嘢食,順便買埋返去俾佢。一路揸電單車一路心諗今次仆街啦, 唔使掂海水,周圍都唔駛去,唔使行山,反正都係不如打斷佢另一隻腳, claim旅遊保幫補下旅費算

酒店後街已經有一啲檔仔,係一塊菜田隔離,即刻停車去問下食啲乜

問題黎啦

點撚樣九通呢?

我只識講一句粗口

於是我放慢語速,慢慢咁樣問佢

"Any food? "

"For eat?"

仲要一路用隻手扮扒飯

佢望一望我,然後講左一抽野

我嗰陣時應該係一個黑人問號樣,於是佢突然間拎咗

英文menu

......

你早啲拎出嚟啦屌

檔仔係食越南粉的,即刻心心眼

我望一望個價錢

我屌你老味有冇咁撚平

一碗越南粉大大碗,大概係HKD 16左右

我叫左一個雜面,乜都有,蓮藕,鴨血,牛肉,排骨,牛肉丸

朋友就叫咗牛肉湯河

另外每人拎左罐汽水

先講汽水, 屌你老味係咪個撚個都糖尿病呢度,我特登拎一啲喺香港未見過嘅, 一入口甜到自己覺得打冷震。然後先至試到嗰啖氣水係咩味。我覺得好熟悉,嗰種甜到想嘔,又覺得唔舒服嘅味, 但係明明應該甜係容易入口嘅矛盾感。好似想特登呃你飲咁樣。

我靈光一閃

屌你老味同細個嗰隻咳藥水味一撚模一樣

我朋友慢慢拎起佢嗰罐芬達,飲一啖,一個舒服嘅樣,然後望望我

"唔好飲咩咁嘅樣嘅你?"

我俾佢飲左一啖,佢個樣面色一變

然後冇再提過話要交換飲

講返碗粉

枱面其實係有魚露,青檸仔,辣椒仔
(唔係Tabasco)比你自己調味

一飲啖湯,非常豐富嘅層次,香茅,檸檬葉,小小薄荷葉嘅味都好出,個湯都算清,同埋夠熱辣辣,啲蔥唔辣口,反而係拎上枱已經聞到有香味,落一兩隻辣椒仔已經有辣味,特別開胃

粉無我地平時食開嘅咁有咬口,一食落口有少少碎開嘅感覺, 呢一點我覺得一般,但係牛肉丸好好食,味道好濃郁,感覺係真材實料,真係用牛肉打出嚟二唔係溝左其他嘢,蓮藕真係老年咁大舊,咬落去爽脆冇咁油膩,鴨血一般我覺得猪紅好食啲,牛肉好林好滑,好容易就吞落口,大大碗面真真正正平靚正,個湯飲完之後個口會有after taste 但係唔頸渴,正皮

高質遊記留名

客氣, 第一次寫多謝支持
有甜品未

順住條時序夜晚會有,偽甜
越南啲汽水野飲嘅甜度係香港嘅1.5倍
連子母奶都當糖水咁飲

Excat7ly 但係我又唔明佢哋個個都又瘦又大波,我問過下當地朋友佢話可能因為以前勞動工作比較多, 需要多啲糖分喎
巴打有無食街邊生牛肉湯河

有啊有啊,爭啲吞埋自己條利
巴打形容得好正

有冇嘆咖啡?

同埋當地朱古力都幾好食

複雜既位係咩

複雜在於溝通,可能我本身冇飲開,我想買俾人, 打算買啲奶精嘅,香啲嘅, 但係溝通左好耐佢都係拎包咖啡豆俾我

而其實 窮丁丁如我地一般都係飲即沖
幾時有甜嘢

計返應該係第二晚有少少偽甜
塊越南依加要去北越先會體驗到地道野,由其是sapa, 越內都唔錯,胡志明同泰國一撚樣
峴港都開始變了,占婆島坐船仔好正,電單車玩全球唔知頭幾名最靚海岸線,的士來回順化 會安 各一日

我哋都討論緊好唔好下次去北越
樓主成個trip用左幾錢?
樓主成個trip用左幾錢?

機票加酒店同簽證 3600

洗幾多睇自己, 我個幾日冇睇過價錢應該用左3,4千左右
lmlm
好啦我搵返當地朋友個微信,為左老母,畀返圖你哋先啦

唔知係咪當地興, 佢哋堂眉畫到好似蠟筆小新咁樣個個都

但係當地人習慣着小背心,可能因為天氣太熱,基本上佢哋都唔覺得係咩問題

同埋佢哋着國服都好靚架,類似旗袍,但係唔記得咗影相,酒店嘅職員個個都係咁着

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞