[少年監獄] 感受沙咀 三

1001 回覆
504 Like 10 Dislike
留名
痴撚線凌晨三點追數

肯出文未
大人監倉節日會加餸
你地會唔會有啲特別野咁

呀sir平時仲獎唔夠?
大人監倉節日會加餸
你地會唔會有啲特別野咁

呀sir平時仲獎唔夠?

獎多隻雞翼
起身打文喇 打完再打喇
Good morning sir, thank you sir.
大人監倉節日會加餸
你地會唔會有啲特別野咁

加隻咸蛋你送飯好無呀,屌你老母過黎食咗隻雞翼先
多謝樓主分享先. 我覺得步操用得太多編幅去講有啲悶, 老實講我睇完都唔太明點操, 我亦無乜點睇操啲內容全部飛晒. 不如你講返多啲係入面日常生活野啦. 另外我有幾個問題想問

1. 我見你地時時受罰, 如果我覺得唔合理唔就飯會點呢? 又或者找左數之後要求驗傷呢? 老實講法庭判你入去係受教唔係無理受罰, 我見好多時你地都無啦啦俾人打, 佢地可以咁無啦啦打人嗎?

2. 其實入面都好多野好無理, 如食飯一定要食晒, 咁我真係食唔到又點呢? 好似要飲奶, 我話我自己對奶有敏感, 咁又係咪一定要飲呢? 如果下下玩投訴佢地, 佢地會唔會無你符呢? 話晒佢地都係打工, 玩大佢你估佢地唔驚無左份工咩. 如果佢地日日攪9你搵你找數, 到你一找數時就暈係地, 佢地又可以點?

3. 我未係入面受過唔知可能你會覺得好無知, 但你玩到大一大佢地最多咪又係搵你找數加你期數, 如果你唔驚找數又可以點?

4. 如果你當初簡返碧屋果啲會唔會唔洗操呢? 只係做下野又一日, 係唯一唔可以早走啲姐, 有冇後悔?
多謝樓主分享先. 我覺得步操用得太多編幅去講有啲悶, 老實講我睇完都唔太明點操, 我亦無乜點睇操啲內容全部飛晒. 不如你講返多啲係入面日常生活野啦. 另外我有幾個問題想問

1. 我見你地時時受罰, 如果我覺得唔合理唔就飯會點呢? 又或者找左數之後要求驗傷呢? 老實講法庭判你入去係受教唔係無理受罰, 我見好多時你地都無啦啦俾人打, 佢地可以咁無啦啦打人嗎?

2. 其實入面都好多野好無理, 如食飯一定要食晒, 咁我真係食唔到又點呢? 好似要飲奶, 我話我自己對奶有敏感, 咁又係咪一定要飲呢? 如果下下玩投訴佢地, 佢地會唔會無你符呢? 話晒佢地都係打工, 玩大佢你估佢地唔驚無左份工咩. 如果佢地日日攪9你搵你找數, 到你一找數時就暈係地, 佢地又可以點?

3. 我未係入面受過唔知可能你會覺得好無知, 但你玩到大一大佢地最多咪又係搵你找數加你期數, 如果你唔驚找數又可以點?

4. 如果你當初簡返碧屋果啲會唔會唔洗操呢? 只係做下野又一日, 係唯一唔可以早走啲姐, 有冇後悔?

嗯哈 ,首先呢,入面我地要做既野,得三環
步操,紀律,體能

我知道,步操我寫得好悶好悶,我自己睇返我都覺得悶,但係問返轉頭,入面有邊樣野係有趣?

找數,我寫得輕鬆,實際上痛苦萬分
摺野,我略略帶過,實際上都係沈悶既麻煩細活

但不代表,呢啲位,或者其他既生活細節,比步操更重要,唔值得你地去留意(更不要說,步操既時間其實佔一日既最多)

我呢個故,唔係想介紹沙咀,又或者如何攻略沙咀

得到啲咩,失去啲咩,先係我想寫出的東西(不過唔知做唔做到啦呢層)

所以新人組篇,我點都會講詳細少少,費時之後我再解釋啦

另外其他三個問題,都係大致上問點解唔反抗吧
我會係故到講.

至於最後既問題,後悔

人生無如果

多謝你既問題同支持,我會試下再寫簡短啲嫁啦

我估計係當初入𤩹屋做評估時就西走哂會有可能搞事,不服從果啲(從你日常對答,比呀sir 不合理對待時反應),如果好似樓主一樣咁乖,加上係法院時選擇沙咀,姐係刑期係最短嘅地方,反映個學童跟本完全無動機會去反抗,因為佢地連加一秒監都唔想,令到所有玩野,投訴機制失效,亦都係啲呀sir可以咁放肆嘅主要原因
仲唔岀文
8點
等你喔
Good evening sir ,同 sir 報 又追到live
我們三個被收曬數後,

阿壯和武傑既雙手已經紅透

我心中雖然心疼他們,但都係忍唔住笑左笑佢地

我貓哭老鼠問句
「係唔係好巴啊?」

「妖你收皮啦,找屎忽咁好」
他們兩個回應

「都痛嫁屌..」

說罷,秋sir由房間出黎,我地立即收聲

「好啦,等陣上PE堂,宜家全部人換衫, 五分鐘內換完佢啊」

「Yes sir !」

PE堂,一聽就知道係辛苦的差事

總不是學校那些打打波,跑跑步既PE堂吧

我們換曬衫,出了B座集隊
「起步,quick march !」
然後,我們操過左兩棟建築,到達了一個體育館.

在體育館出面有一塊由膠粒方塊鋪砌而成既膠地,那就是我們第一堂PE的上堂地點

「全部散開先,四個四個一排,攤開手度位 !」
秋sir安排完位置後,便離開我地

而PE sir亦都到達

我諗,成個沙咀唯一衣著唔使綠色軍裝既阿sir,應該都係得PE sir.

佢叫戴sir,一件印有懲教LOGO既短袖T-Shirt加一條藍色長褲,就係佢宜家14度左右既裝束
表情嚴肅,但睇得出,佢四十幾歲既面孔,蘊藏著二十幾歲的活力和精神.

「有邊個新人我未識嫁? 」
佢開始發問,言語間威嚴中卻又帶著一股溫柔.
那是一絲類似關心的溫柔

「Yes sir !」我地三個又再次舉手

「宜家唔報住,等陣上完PE記得提我同我報啊 .」

「Yes sir !」

「哇 !!」
突然,戴sir發現左我

而且好似當左我係異物般,皺著眉頭向我行過來
Live
唔使問,一定又係我既身形出事

我已經隱約覺得,我啲肥膏一定會讓我係呢個地方難過

果然,戴sir行埋黎後,二話不說就雙手渣起我腰間的"車胎"

「哇,我屌啊.仆街啊 !」
佢一路講,一路起勢咁渣住我啲肥膏,仲要fing左幾下,羞辱萬分

「你咁撚肥,點搞啊? 點解你會入到黎既?」

「Sorry sir !」我可以點答姐,咪又係呢句

「沙咀唔可以有肥仔嫁 !」
佢仲係渣住我層"車胎"fing住講野,屌真係好鬼羞恥
個感覺就好似被人捉住左痛腳不但止,仲要大大聲唱出黎,然後無限放大
如果地下有窿,我一定捐入去再埋起自己

「Sorry sir !」

「出冊前你都減唔到既,你就咪撚走啊!」
佢加大聲量轟炸我,仿佛我就係佢做懲教的生涯中,所教出的一個恥辱

「Yes sir 」

「你講咩野啊! 大聲啲啦!」

「Yes sir !」
「好啦,全部兩聲踎低down !由基本既掌上壓開始 !Recall打數先!」

「Yes sir Thank you sir !」

「One ,Two !」
Recall在打數One時,向後小跳了一下,然後Two立即雙手撐地伏在地上

而呢一下,亦都係好多動作既起始打數

至於PE堂玩既PE

其實即係high intensity interval training(HIIT)高強度間歇性訓練

各種高強度既體能動作,夾雜小小既幾秒休息時間,再繼續動作

記憶當中,做過既動作有

暖身,拉筋動作
袋鼠跳
沙咀最出名既四式掌上壓
闊手掌上壓(普通既掌上壓)
sit up
前弓後箭
抬腿
平板支撐(plank)
快跑草地唔知幾多圈
開合跳
深蹲(蹲腿)
最常做既,都係呢幾樣
除左果個沙咀特色四式掌上壓,其他動作都可以google到,所以唔多講了

但PE sir都會"進修",所以間唔中都會出現一啲新動作

一個小時既PE,大致上就係將以上運動動作快速重複.
老實說,如果你問沙咀邊個部分最正常.
我一定答PE.
但我個人覺得,最巴既其實都係PE
因為對我黎講,真係好吃力

「拿,今日第一堂PE堂,我會教你地幾個動作,話比你地聽啊,唔好同我渣樓攤.動作要標準啊」

「跟住Recall既動作去做,四式掌上壓,Move !」

「One ,Two !」
Recall打了數,我們全部人亦隨即趴下,做住預備動作

預備動作即係好似將身體雙手雙腳按在地上,然後腰間抬高,成"乀"字形

「開始!」

「Yes sir Thank you sir ! 1 2 3 4 !」
Recall開始打數

Recall既上本身猛地向前頂,同時將腰間同Pat pat位下降,呢下動作比較似屌閪既時候,向前頂一樣.但條J係唔可以掂地的,就好似抽插抽插動作既"插"一般

跟住佢既手加上半身一下夾左落去地面,同時腰間同Pat pat位抽返高.就好似抽插抽插動作既"抽"一般

重複1

還原預備動作

成個打數1234

Recall做的十分標準
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞