[少年監獄] 感受沙咀 三

1001 回覆
504 Like 10 Dislike
留明
Thank you sir唔該同學!
回音話比我聽,果一巴真係好甘
「講大聲啲啦! 點撚解會再返黎啊! 」

「Yes sir ..」我見到,黃偉建開始泛淚

「good evening sir ! 我Recall 學童黃偉建 ! 因犯監管令第十一條,於晚上十一時前回到指定居所的條例,所以於2013年2月2日,在觀塘警處被捕.現在回到沙咀懲教所重新接受訓練1至3個月. good evening sir thank you sir 」

「又衰呢樣! !」
說罷,又係一巴

啪!

這時候佢既兩邊面,都掛了彩
「出冊之前係唔係未撚背過監管令啊.! !」

但出奇地係,呢啲憤怒的行為,易sir好快停止左

「哎..算啦.你同我醒醒定定, 我就唔找你數啦,留比虎sir找,不過衰仔你都算好野,呢排新人組多,你就返黎幫手啊?」
「Sorry sir ..」

「過去幫秋sir手教新人先啦! 」

「Yes sir !」
.
.
.
這就是左班,對待Recall的一套

我開始覺得,左班的阿sir, 好似無咁巴.好多野都係過到佢地既標準就算

去到夜晚.

我地在B座的大廳內集隊,等著包奶.
Live
最後,那兩個新人被叫了入去那間冷氣房

看著他們臨入去時的眼神
原來,那時候的我都係咁不安

隨後,啪啪啪啪的找數聲由房間傳出

我只能旁觀,所有人都只能旁觀

隨後秋sir走了出來
「宜家派信 !」

信...

真係用文字寫的那些用信封裝住的信

如果有我既信就好了

秋sir拿起了一張黃色單行紙的信,細閱後

「衡仔! 」
「Yes sir !」

「過黎啦! 你阿媽寄信比你啊 !」

「Yes sir !」
我按捺住心中的感動行了過去接信

「拿,拎住呢封信先,返左入倉擺入盒仔先, 唔好靜坐拎出黎啊,睇完之後唔好諗咁多野.你阿媽寫得好好啊 .」
我接過那封信,摺成可以擺入褲袋的Size後,塞入褲袋

隨後既包奶時間,我地都無乜發生意外

之後鎖倉,等待夜更阿sir入更.

而我,再次面對阿勇

「呵呵, 你中意玩野啊嘛」
雖然佢講過呢句好多次,但今次我真係驚

這一日,仲有一關未過
靜坐
原來會拆外邊寄入嚟嘅信嚟睇

正常都會拆,唔拆點知封信有咩寫咩
屌 , 阿勇好撚煩 , 又係依句

冇啲新意個阿勇
點解你唔大返阿勇,佢要拎走期,仲驚過你

有浸柒味

有浸柒味

錄音機
LM
一日得咁少
點夠喉
屌mk勇
阿勇真人而家點
阿勇真人而家點

全家死清光
驚鳩個柒勇做乜春

正常都會拆,唔拆點知封信有咩寫咩

啲信唔係有蠱惑野既話
就來來去去都係果啲架啦 全部老職都一定睇到悶
硬係覺得on9勇會搞9封信

有浸柒味

錄音機

阿勇的日常對白
1.你鍾意玩野丫嘛
2.我一定搞鳩你
3.有排同你玩
4.呵呵
5.sorry sir
6.thank you sir
勇會同樓豬玩幾耐
你問我答死左post想係到問
如果入面啲犯抱不合作姿態 完全唔理佢on9要求會點
加監?唔比飯食?定其實吹唔漲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞