[少年監獄] 感受沙咀 三

1001 回覆
504 Like 10 Dislike
「Sorry sir 」
我地兩個一起回應,沙咀唔會讓學童找阿sir數的 . 一定 .

「哎你搞喊人地啦楚sir , 好, 你地唔打,咁我幫你地打啊, 伸隻手出黎」
音sir接過塊板,就作勢打落左楚sir手掌到

而楚sir仲要扮到好痛咁「啊Thank you sir 1 , thank you sir 2 ...」咁打數

成個畫面頓時變得好好笑
我同阿勇都笑左出黎

音sir見我地笑左,都笑住講返句
「哎好啦好啦,笑返姐係無野啦. 」

我突然發覺,原來我地兩個被阿sir佢地哄緊

仲要好似當細路般哄
幾時加甜
「咁我帶個新人去醫院先啦, 佢地今日要跟大棚PE, 可以同培訓佢地一齊出倉.」
楚sir收回了玩笑的氣場,說道

音sir亦是
「好啊,無問題, 全世界聽住! PE裝束出倉! 」

「Yes sir !」
整個B座給予回應

我亦都換好了外套外褲.楚sir則開始去其他房check房

音sir亦都趁我換衫,同我講

「傻仔,唔好成日喊啦,新人組病其實無乜野既, 夜晚好好休息攰返好就得嫁啦.」

「Yes sir....」
來自阿sir既安慰,其實真係說不出的窩心.

「你又係既, 做乜之前搞鳩新人啊? 佢好閪咩?」
音sir扇左阿勇後腦一下,說

「Sorry sir, 唔係啊, 係佢比較肥, 所以好多sir都話要佢夜晚加操咋.」
阿勇說

「誒..你又係既,咁肥做乜? 睇下你個車胎, 減左佢既,咪靚靚仔仔咯.好啦」
音sir說

「Yes sir..」我回應道

「記住啊, 落左山既,有啲咩事,都同戈sir 君實sir講左先, 實在搞唔掂既,就可以搵我或者子紅sir, 楚sir嫁啦」
音sir關心道

「Yes sir..」

原來山猴說的是錯的

起碼呢到,音sir同楚sir都會關心我地呢啲人
「嗯..楚sir ! 可以帶佢去醫院啦 !」

「哦好, 黎啦,跟我黎,唔使操住行,夾手行就得啦」

我跟著楚sir ,在B座外停下後, 起步向體育館的醫院行去

之後係醫院食左藥,渾渾噩噩地坐係到度過一日.

而那天結束,回到倉後,我都精神了不少

不知不覺.

已經第六日,明天就第七日

頭七就快過

我係新人組都算表現ok,如無意外的話,應該聽日就落山了吧

臨走前, 阿勇培訓既身份,亦都只剩下今晚了
「聽日落山了wor .」
阿勇一邊摺野一邊說

「嗯...咁戈sir果邊,點算..?」
我仲有啲擔心戈sir既反應,最好阿勇幫我解決埋啦

「無嫁啦,我都係報左一次姐, 你自己要同戈sir講返你衰咩,認錯嫁.唔使驚既」
說出去的話,就如潑出去的水,阿勇都收唔返

「咁好啦...」
雖然心入面都係無底,但我大概知道,同戈sir報果陣,要講啲乜

「仲有啊, 我唔知會唔會再同你同房, 但係記得,一年班既時候勤力啲,見到啲咩要幫手拎既做既就第一個舉手, 啲阿sir未叫人之前,你都要舉手,博表現先係呢到既精髓同重點.」

「嗯! ! 」

其餘既…....聽天由命吧

「最後一晚唔做體能訓練啦, 你落山再練啦」

就咁樣,難得我正常地輕鬆地休息了一晚

第二日起身後,

精神奕奕,但心情不免有啲緊張

因為今日,係落山既日子
「Sorry sir 」
我地兩個一起回應,沙咀唔會讓學童找阿sir數的 . 一定 .

「哎你搞喊人地啦楚sir , 好, 你地唔打,咁我幫你地打啊, 伸隻手出黎」
音sir接過塊板,就作勢打落左楚sir手掌到

而楚sir仲要扮到好痛咁「啊Thank you sir 1 , thank you sir 2 ...」咁打數

成個畫面頓時變得好好笑
我同阿勇都笑左出黎

音sir見我地笑左,都笑住講返句
「哎好啦好啦,笑返姐係無野啦. 」

我突然發覺,原來我地兩個被阿sir佢地哄緊

仲要好似當細路般哄

好on9

屌 仲以為 即係無野啦
咁唔洗去醫院啦
Check完房,秋sir話

「新黎果三個新人, 今日要落山, 全部汁好自己既包袱, 乜都要帶走曬, 然後將個包袱擺係倉入面先, 等下午子藍sir接更後再帶你地落山 」

「Yes sir !」
這,是我們在新人組的最後一個早上

新人組左班

秋sir帶著我們操了最後一次

但操了不久,就很快入左B座到餅

在大廳內, 我們都應指示坐下

秋sir說
「拿, 今日有三個新人要落山啦.」

「Yes sir ! 」
我地三個回應

「落左山, 你地第一件事要做咩啊?」

「........」
我地沉默,等秋sir的解畫

「唔知啊,咁你地點落山啊? 」
秋sir一副可憐既語氣說
不過我地都知道, 秋sir最中意呢套,扮可憐你反問你

但佢點都會講個答案出黎

「拿, 記得落山後改口, 報牌仔報野記得話自己係S 或者J或者YA就得啦, 同埋以後有啲咩事既, 同返帶你地既阿sir講先, 唔好搵我講」
秋sir緩緩說出

「當然, 如果真係有心事,或者有野想同我講既, 我都歡迎既, 不過諗清楚個後果,先好做啊.你地知嫁啦」

「最後, 你地之後升班既,都記住要同每個阿sir報返啊, 會唔會同我報返啊? 」

「恩, 咁就乖啦, 拿拿聲爭取啲表現, 表現乖既,好既,唔閪既, 就可以早走嫁啦 」

望就望, 好似阿sir你講既咁簡單啦

秋sir教誨完後,

進入午餐時間,

食住妹和包

子藍sir和虎sir就入了飯堂

秋sir OUT

子藍sir IN
子藍sir帶我們回到B座後,

收拾了些東西,預備好包袱

係時候,開始大棚生活

「三個新人 ! 落山之後醒醒定定啊, 聽自己Team既阿頭說話, 阿sir講乜就做乜,知道嗎?」

「Yes sir !」
子藍sir呢返說話好似阿媽既啰嗦般,但內容,聽得出都是為你好

霹靂扒拉噼里啪啦, 子藍sir既叮囑連珠炮發,

最後一句
「咁你地自己好自為之啦, 哎我唔長氣了, 一年班,二年班,三年班,出冊.呢段路每行到一個點既,記得搵返我報啊,知唔知啊? 」

「Yes sir ! !」

「好啦,唔廢話啦, 三個新人拎包袱出B座集隊,預備落山! !」

「Yes sir !」

我地褙上包袱,跟著子藍sir操去A座
那是我們即將會生活到最尾既地方

那是複雜到可以讓你苦笑無常的位置

那裡的人和事, 會更加複雜過新人組

我升上了一年班

我到達了

A座

大棚
仲有無?
啊哈,終於寫曬新人組

新post 位置

[少年監獄] 感受沙咀 Thank you sir Thank you sir
https://lihkg.com/thread/282935/page/1?ref=ios

帶上你地既正評轉倉啦

個post剩低既位置,鍾意既就自己打數填滿佢啦

多謝咁多位上曬身既癲佬支持,新post見
Thank you sir 1

Thank you sir 2

Thank you sir 3

Thank you Sir 3

thank you sir thank you sir
Thank you sir 5

Thank you sir 6

Thank you sir 6

Thank you sir thank you sir
Thank you sir 8
Thank you sir Thank you sir
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞