[少年監獄] 感受沙咀 三

1001 回覆
504 Like 10 Dislike
我開始一路摺野一路同自己講,

其實都係六個月

你預左要忍嫁啦

預左要承受呢到既一切嫁啦

無錯..你預左嫁啦...

我......

我抬頭望向走廊仍然光亮的燈膽

讓眼淚繼續留係眼眶

這些苦,可以搵邊個哭訴?

啊係

我醒起了,果封信

今日我有收信
出左黎之後有冇諗過挖mk勇出黎搞鳩番佢? 條人肉錄音機次次兇人都係得果2句, 好打極有限啦
(以下封信既內容,真係原汁原味,搵左成日先搵到 屌依家睇返真係感觸...總之多謝阿媽)

我拎起黃色的兩張單行紙

那是我母親的字跡

:兒子.我不知道我這是撕了多少張紙了,因為我好擔心你,好想你

你是媽咪的寶貝,媽咪的一切,每天一閉上眼,就見到你小時候的樣子,讓我像以前一樣,從你一點點長大,長到現在這麼大.真的不敢想,可如今我下班回家,想罵你,打你,同你說話,都是我一個人,好孤獨. 兒子,你不聽老娘話,現在要承受同我的分離,想想你也應該知道媽咪在你身邊哆嗦的好吧 !

別不開心,我去看了你那兒,空氣各方面對你身體都是很好的,也可以幫你改掉以前那些壞習慣,準時食飯,睡覺,鍛煉身體,做些勞動,這樣讓你修身養性,也不錯,爭取早點升班,你就可以出來讀書了,在裡面聽教官的話,別同別人逞能,知道嗎? 同人好好相處

我們等你一起打邊爐呢 ! 現在很少做飯,你不在家吃飯,我根本沒心思去煮.你爸又只吃一點點,很多時我都回公司吃,免得煩.等你出來了,我天天炒菜給你吃.我的一個同事吃素十幾年了,五十多歲到現在看起來才三十多歲,他兒子二十六歲也跟她吃素,皮膚身體都很好,所以我現在也開始少吃肉,多吃菜.

兒子別傷心,難過,也別消沉下去,現在也未必不是一件好事,你身體不好,又偷懶不運動,現在可以操練你的身體,改掉壞習慣,不見得是壞事啊 !
你的路有好長,別擔心這一次的污點,改了就好了,誰沒有錯,知錯能改,善莫大焉 ! 我相信我兒子不會差吧 ! 這麼一點點小挫折不會把你難倒的 !

人生有好多個坎,每過一次坎,都有不同的經歷.到了你老了,你才知道自己有多少回憶,去面對你以前的日子,懂嗎? 媽咪永遠都愛你,不會放棄你的,你放心,你爸也是,他讀書少,可他幫你寫求情信,寫了一個通宵,如今你在裡面,他也擔心你.很多時間也不去上班了.希望可以幫到你,雖然你不聽話,但你是我們的唯一.我沒給到你最好,但我們很愛你,兒子加油,媽咪同爸爸等著你 !

想你的,媽咪爹地

20xx-11-27

Fuck me
短短兩頁,讓我的眼淚如雨下.

滴在信紙上,模糊了頭端的兒子二字

我回想返,自己係屋企既時候,係出面既時候

我又怎樣,去忽視了同阿爸阿媽既時光

諗返自己細個犯既錯, 諗返自己,到底係點不孝

現在,憤怒,內疚,後悔,委屈,痛苦,和很多很多的想念.糾結在一起

在心頭癡纏,絞痛
我一邊哭,讓自己的情緒流出,一邊控制自己既聲量,因為我不想比人知道我喊,費事惹到麻煩.

黑暗的倉房,哭泣的我

哭完後

人累了

心也開始累了

這樣的日子,短短四日已經讓我痛苦如此

六個月

我到底點算

抱著這樣的心情,我躺上了床,
然後讓自己的思緒飄回童年,飄回開心的日子

希望個夢,會是這樣吧
樓主加油呀
封信好感動

掟落樓處決佢, 話佢逃獄

其實我覺得好難講得通逃獄, 佢又唔係判終生出唔返黎, 只係判左幾個月姐, 好難會令人信佢會為左唔想坐幾個月而逃獄.

所以當有人係入面死左懲教都會畀人質疑虐囚
但係最後都會冇左件事, 第一冇證據, 第二社會唔同情入面既人

見上面幾多冇腦柒頭話入去比人打係抵死就知 華人文化真係賤種黎

華你老母 係支那 識唔識改口叫支那呀

我淨係知我一早block撚左你條柒頭 仲有華人文化同支那文化兩樣黎架傻西

支那就支那 冇人似你條戇尻分開

你就真係戇撚鳩兼冇得同支那分開喇, 我屌你老母臭閪
你條煩膠守法撚平時講d野成個五毛咁, 學咩人講支那呀? 點睇你都係班支那人嘅同類喎
我屌支那果陣你都唔知出齊毛未啦柒頭 柒撚左就縮番入你老母個臭閪度啦支那五毛

支那同華人又真係2樣黎喎
台灣人 新加坡人 呀爺個代就移左民既
都係叫華人
華人文化講既大部分都係儒家思想慢慢變黎
只係有啲文化已經扭曲左,越變越支那
出左黎之後有冇諗過挖mk勇出黎搞鳩番佢? 條人肉錄音機次次兇人都係得果2句, 好打極有限啦

咁又無諗過既, 一黎無路數(我唔撈偏嫁),二黎入面既野,我想就咁樣留返係入面

佢對我唔重要,而且都過左好耐,唔計較啦
好啦今晚係咁先,啲乜鳩中華支那既討論你地鍾意停就停啦

你地鍾意玩野啊嘛

你地鍾意玩野啊嘛

sorry sir 同sir報我講完我想講既野喇我唔講喇
睇信喊左

你地鍾意玩野啊嘛

sorry sir 同sir報我講完我想講既野喇我唔講喇

mk勇想搞鳩我呀嘛 樓主話唔覆你卓, 等連登仔一拳打撚到你飛入沙咀
如果樓主係街兜口兜面撞返mk勇
你會唔會同佢say hi
如果樓主係街兜口兜面撞返mk勇
你會唔會同佢say hi

如果係我既,即刻思覺老師上身
引佢打鳩自己再捉佢入去坐返十碌八碌
呀勇係本身係衰邊範架? 傷人?
Good morning sir good morning sir
同sir報我講你都唔識睇到live,睇到收到信果度同封信嘅內容都好感動眼濕濕。樓主文筆可以帶到成個畫面出黎令到人好想追落去,最後就係樓主加油千祈唔好放棄,祝樓主早日搵到工。thank you sir thank you sir
封信喊左
(以下封信既內容,真係原汁原味,搵左成日先搵到 屌依家睇返真係感觸...總之多謝阿媽)

我拎起黃色的兩張單行紙

那是我母親的字跡

:兒子.我不知道我這是撕了多少張紙了,因為我好擔心你,好想你

你是媽咪的寶貝,媽咪的一切,每天一閉上眼,就見到你小時候的樣子,讓我像以前一樣,從你一點點長大,長到現在這麼大.真的不敢想,可如今我下班回家,想罵你,打你,同你說話,都是我一個人,好孤獨. 兒子,你不聽老娘話,現在要承受同我的分離,想想你也應該知道媽咪在你身邊哆嗦的好吧 !

別不開心,我去看了你那兒,空氣各方面對你身體都是很好的,也可以幫你改掉以前那些壞習慣,準時食飯,睡覺,鍛煉身體,做些勞動,這樣讓你修身養性,也不錯,爭取早點升班,你就可以出來讀書了,在裡面聽教官的話,別同別人逞能,知道嗎? 同人好好相處

我們等你一起打邊爐呢 ! 現在很少做飯,你不在家吃飯,我根本沒心思去煮.你爸又只吃一點點,很多時我都回公司吃,免得煩.等你出來了,我天天炒菜給你吃.我的一個同事吃素十幾年了,五十多歲到現在看起來才三十多歲,他兒子二十六歲也跟她吃素,皮膚身體都很好,所以我現在也開始少吃肉,多吃菜.

兒子別傷心,難過,也別消沉下去,現在也未必不是一件好事,你身體不好,又偷懶不運動,現在可以操練你的身體,改掉壞習慣,不見得是壞事啊 !
你的路有好長,別擔心這一次的污點,改了就好了,誰沒有錯,知錯能改,善莫大焉 ! 我相信我兒子不會差吧 ! 這麼一點點小挫折不會把你難倒的 !

人生有好多個坎,每過一次坎,都有不同的經歷.到了你老了,你才知道自己有多少回憶,去面對你以前的日子,懂嗎? 媽咪永遠都愛你,不會放棄你的,你放心,你爸也是,他讀書少,可他幫你寫求情信,寫了一個通宵,如今你在裡面,他也擔心你.很多時間也不去上班了.希望可以幫到你,雖然你不聽話,但你是我們的唯一.我沒給到你最好,但我們很愛你,兒子加油,媽咪同爸爸等著你 !

想你的,媽咪爹地

20xx-11-27

Fuck me

我覺得沙咀個種所謂教育
其實原意係想令到D犯無晒自我,放棄自己一直奉行個套,再去接受極嚴格紀律訓練,再去build up新既價值觀咁
不過從阿勇身上見到
呢一套似乎失敗左
good mornimg sir thankyou sir
追到live lm
我相信啲體能同紀律個啲應該一直都有
但找數個啲係英國佬時代已經有定回歸後先有呢
追到live lm

痴線,廿幾三十年前已經有啦

回歸前唔係咁"完美"架咋
追到live lm

時代其實係一直進步
唔係咩都英國佬個時好啲
試下而家話恢復笞刑呀
入面環境如何? 多唔多蛇蟲鼠蟻強?訓教食飯有冇冷氣?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞