[少年監獄] 感受沙咀 三

1001 回覆
504 Like 10 Dislike
懲教死都唔認錯,有咩資格叫人認錯改過

坐監啊屌你老母,真係波假呀? 咁撚怕記唔好犯法。 坐監唔撚巴你想點先巴? 使唔使政府出埋錢叫埋雞比你解決生理需要先叫人權?
10幾年前係ad倉做project見盡唔少,也知到樓主講o既係鐵一般事實! 但咁又點? 講巴香港yp其實只係相對出面太癈,所以覺得巴。同時,見盡幾多地獄人渣,佢地成個價值觀扭曲哂,唔係咁對佢地,你想點對代?

你係鍾意搵埋香港同d 地獄鬼國嘅監獄講 咁我冇野講啦

淨係知你打多好錯字
懲教死都唔認錯,有咩資格叫人認錯改過

坐監啊屌你老母,真係波假呀? 咁撚怕記唔好犯法。 坐監唔撚巴你想點先巴? 使唔使政府出埋錢叫埋雞比你解決生理需要先叫人權?
10幾年前係ad倉做project見盡唔少,也知到樓主講o既係鐵一般事實! 但咁又點? 講巴香港yp其實只係相對出面太癈,所以覺得巴。同時,見盡幾多地獄人渣,佢地成個價值觀扭曲哂,唔係咁對佢地,你想點對代?

你係鍾意搵埋香港同d 地獄鬼國嘅監獄講 咁我冇野講啦

淨係知你打好多錯字

今晚有冇文?
文阿
四點九的清晨

一陣強光

頭頂的燈光亮醒了人

「Good morning sir ~」
每個人都抹了抹眼,讓眼睛重新習慣光亮

雖然,這仍是四點九的早晨,連陽光都未見到的開始

但仍然會有慣例的醒神對話

慣例的"開始摺毯"

而且
這是我害怕的一天
等到大翼sir話開始摺野後

我先發覺問題

我拉出床低的磚頭,先發現

我琴晚事先摺好的磚頭.係床底散左 ! !

仲要係散得好慘烈果種

這不用問,一定是阿勇

「你...!」
我拎起對散左既磚頭質問佢

「望咩啊? 琴晚咪同你講左唔留得磚頭咯,新人組唔比留嫁嘛」

「呃....」
昨晚又真係好似聽到佢咁講,但我以為佢講假就無理會到

「呃乜鳩啊? 你唔信咪去問下大翼sir咯, 你夠膽問咩?」

我沉默已對
但就算真係係,咁使唔使整到咁散啊 !

摺野既一開始,我已經無端端又多了功夫要做
已經開始習慣分配既時間,被徹底打亂

但時間緊逼,大翼sir巡得很緊

所以唯有硬著頭皮趕進度

五點九左右

B座大門打開的聲音傳來

我汁埋最後一舊毯毛後,

楚sir和虎sir步進B座

一句停筍

讓全部人的動作停下來

我開始覺得那些腳步聲,我聽得出邊個打邊個

虎sir的腳步比較沉重,噠落地面比較沉
而呢個沉重的腳步,去左旁邊既二號走廊

我不禁深呼口氣,有種逃過一劫既感覺

但係楚sir的標準又如何呢?

做曬前置既身體檢查動作後,

楚sir走入了倉

「喂, 你份毯咩事啊? 三個磚頭一大兩細既!」

「Sorry sir !」

哎屌,果然出事
.
.
.
.
.
.
到最後,楚sir找了我十板手掌.
用既仲要係果塊木板
雖然阿勇唔使找

但見到佢係旁邊陰陰嘴笑

我發紅的手掌又痛了幾分

楚sir離開倉後,佢行埋我耳邊細語:

「唔好以為咁就完啊 ,我有排同你玩 」

屌.我總算知道被人恐嚇既滋味係咩野一回事

真係好撚驚.

我驚佢既一下步係點

無端端夜晚揚曬我既磚頭,真係估你唔到

等到他們出倉回去大棚後

我已經再沒空擔心果邊

「全部人外套拖鞋出倉 ! 等陣教check皮鞋 !」
我地被集合在B座大廳

之後楚sir教的就是檢查皮鞋的動作姿勢
動作 1
首先將兩手穿入鞋籠

每隻手一隻鞋咁hold住

然後將兩個鞋既鞋底拚埋一起

鞋頭掂住下巴

咁就為之動作 1

之後既Good morning sir 1

就係要猛地踏出右腳(如果左班就踏出左腳)
然後伸出對鞋既內側面比阿sir檢查

等阿sir check完話OK後

就講Yes sir thank you sir ,還原動作 1,之後都係

Good morning sir 2

照樣踏腳向前
然後伸出對鞋既鞋頭比阿sir檢查
皮已正👍
Good morning sir 3

照樣踏腳向前
但鞋頭掂住下巴
然後凸出對鞋既外側面比阿sir檢查

Good morning sir Good morning sir

照樣踏腳向前
然後伸出對鞋既腳踭位比阿sir檢查

Good morning sir 5

照樣踏腳向前
然後反手展出對鞋既鞋底比阿sir檢查

如是者,一對黑色的皮鞋,可以檢查到五個面

而每晚既磨鞋時間,就係為左宜家呢個時候
「羅少強 ! 你乜撚野事啊? 黎左幾多日啊!? 對鞋仲係咁既撚樣? ! 」楚sir勞氣道

「Sorry sir !」

「仲有你啊! 咪再鋪鞋油啦, 夠啦!」

「Yes sir 」我回應道

檢查曬全部人既鞋後

楚sir叫左Recall過黎

「你地望下Recall果對,呢啲係至少二年班既素質,如果你地升班,至少要磨到咁」

我望左望大文果對

哇屌,對鞋既表面光滑到如玻璃般,燈光射落去仲可以見到反光.
挨近啲個鞋頭一望,真係可以照到自己既樣

真係顛.我覺得我絕對磨唔到呢種地步.
之後我地去飯堂

早餐係白汁加小唐菜同雞翼

而我始終都係食到菜果到

完左早餐,又係練步操的時間

不得不說,大嶼山既天氣真係好似沙漠

冬天既季節,但呢到既陽光竟然如此暴曬
夜晚又凍到仆街
著住長袖既外套和長褲,半個鐘既操練都未到,我已經感覺到全身出汗

操左大約一個鐘吧..

楚sir帶著我們,來到洗衣房旁邊的廁所擺兜(小便)

在門外排隊的時候,我見到大棚隊伍開始經過

good morning sir

一聲招呼
然後見一個阿sir同一個隊伍正在步操行進
帶隊的果個阿sir,虎背熊腰,身高大於165-170,明顯的啤酒肚和閃耀著藍光的遮陽鏡.
但更特別既係佢既面容

那是我這輩子見過最有威嚴的模樣,粗大的皺紋讓佢既面容多了幾分霸氣

如果佢望住我,就算我無做錯野,都應該會下意識踎低舉手嗌左sorry sir先

「left , left , left right left !」
佢既號令,節奏明快而且有力,每一聲都好似鼓聲一般,會震動空氣

而佢身後的隊伍,我雕到有阿勇和阿代兩個培訓在頭

這應該就是我落山後所屬的S team

咁呢個阿sir...睇怕都唔會錯

係戈sir
我望到阿勇在隊伍的頭排.

在經過我地新人組既時候, 佢眼光捎了過來

那是一抹邪惡既眼神

我心知不妙,佢好似已經出招了
屌呀勇老母到完場
加速
好 你鍾意玩嘢呀嘛
究竟去到最後可唔可以反cup阿勇呢?
同埋樓主出返來之後,仲有無見到沙咀入面d人,包括同學或阿Sir?
好緊張
樓主係咪都會做陪訓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞