[少年監獄] 感受沙咀 三

1001 回覆
504 Like 10 Dislike

衰正常野都係咁巴架啦
再特別對待咪真係打橫出嚟
同埋都實有人係衰非禮之類做墊底

見到有人講話係沙咀有條友衰十一, 之後d呀sir求其捉個肥仔幫條友公開含撚, 又逼條友公開打飛機, 但佢射唔出於是就畀人打到仆街兼寫花報告, 最後真係入左監獄留案底

沙咀咪又係入監獄留案底

沙咀三年會銷案底喎, 好似係

只係可以唔申報,但record仲喺度,唔會拎到良民證,案底跟一世架

我知, 唔使申報爭好遠啦, 除左移唔到民, 其他都正常啦

但好撚仆街, 又話銷案底, 但又唔批良民證

根本冇消過,都係冇得做政府工
秋sir係唔係賓係秋sir
秋sir係唔係賓係秋sir

羅sir
阿勇好賤
左班右班/左更右更,請問有咩分別?(係右班就只有步操,左班有其他工作?自記唔到 )

其實你應楚sir係難得咁醒 可惜醒過頭
我覺得阿勇經過左幾個月沙咀生涯
價值觀已經扭曲左
所有影響佢攞走期嘅事都係與佢為敵

衡仔做唔到要求 = recall做得唔好 = 遲啲先攞到走期
左班右班/左更右更,請問有咩分別?(係右班就只有步操,左班有其他工作?自記唔到 )

之前講過右更巴過左更

之前講過右更巴過左更

On9制度
我覺得阿勇經過左幾個月沙咀生涯
價值觀已經扭曲左
所有影響佢攞走期嘅事都係與佢為敵

衡仔做唔到要求 = recall做得唔好 = 遲啲先攞到走期

行文間感覺到阿勇未入沙咀前應該已經係爛仔
係沙咀畀人虐待咗幾個月
將阿衡當成咗發洩對象
我反而覺得阿勇未必係你地講到咁差
佢起入面頂左咁耐,唔會咁蠢走去陰樓主
因為樓主仆街阿勇都肯定走唔甩
阿勇我諗最多只會嚇下樓主同埋幫樓主操體能既時候操甘D
我反而覺得阿勇未必係你地講到咁差
佢起入面頂左咁耐,唔會咁蠢走去陰樓主
因為樓主仆街阿勇都肯定走唔甩
阿勇我諗最多只會嚇下樓主同埋幫樓主操體能既時候操甘D

阿勇就出冊
樓主累佢比人找數
要針對佢其實都可以理解
good evening sir, 同Sir報,好好睇!

真心Feel到樓主你係一個典型好乖既香港學生
因為你真係會思考係入面做既每一樣野既目的同啲阿Sir既動機。
而唔係 只係一味諗住仇恨 啲阿Sir點衰格⋯⋯

而呀勇就係正宗MK仔以為全世界都係想搞9佢⋯⋯
黑夜都未醒

但我們卻要在四點九的清晨,被燈光亮醒

強光在頭上重亮.

一句Good morning sir,便是我們早上的開始

夜更楚sir的大嗌

和我們的Yes sir 回應

成了最好的醒神藥

去完廁所,又是摺毯的時候

與時間競賽,與牌頭戰爭

阿勇先下下馬威
「喂,我等陣叫你做乜就做乜啊 !」

「係..」
摺毯

摺擺房

單係呢兩樣,就要曬大部分時間

而且永遠,每朝自己既毯都會有少少意外

好似今日咁,屌我塊毯皮唔知點解凸左唔少出黎

但時間有限,不容我去再去修正

今日我改了改策略,先搞埋啲值日衛生再去摺

我汁了垃圾,再抹洗手盆

最後先摺擺房

到最後一聲「停筍」

秋sir 回來了

我望回自己的作品擺設
沒有信心可以過骨.....

「全部人出倉,全部出倉啊 !」

秋sir幫我們開曬倉門後大嗌

點解既? 唔係check房咩?
我地依照命令全部出了倉門,培訓和新人都在走廊上單行集合

「唔使報 !全部除褲啦,一次過身體檢查啊」

噢...原來係呢個原因

我望住其他人開始除褲,我亦開始跟隊

於是十六個年輕人,在B座的走廊上脫了底褲,並且預備開始身體檢查動作

「喂,阿代打數啦,開始」

「Yes sir thank you sir , good morning 1」

縱使在開放多人的環境下赤身裸體,做住啲羞恥動作

但尊嚴一早沒有了.

身體檢查動作做完後

「唔使報啦,拿拿聲著返褲返入倉等check 房 !」

「Yes sir thank you sir 」

然後

10室開始傳來聲響

11室開始傳來聲響

但兩陣聲響都不久
來到我12室

秋sir只是粗略望了望整個倉,無乜特別說話

係見到我份毯凸左毯皮,所以找左我兩板就算

經過左兩日,我開始對新人組既生活有了認知

心入面唔會對啲牌頭大驚小怪

而且我發現,觀察,才是係監房生存的必要要訣

人地衰既野,你記得唔好衰

自己衰既野,亦都唔好再衰

係沙咀,其實衰,係可以避免的

今早check完房,食完飯後,我地帶曬了嫁撐去到一個球場右邊的大空地

在那裡,步操了一個早上
不斷,重複地,練習基本既步操動作

八個新人組一起操

如果一個做錯動作

其餘既七個總會被波及

而步操講求既,就係對節拍打數既敏銳集中力

同埋手腳協調

幸好的是,父母比既身體,我呢兩樣都算正常

但旁邊的少強,則表現得很差

好多時候既操練,都因為少強而停下

當中少不了秋sir的責罵和拳打腳踢

但練耐左,佢都係重複衰一樣野兩次,三次

我就不免發覺,原來人真的是各有長短

恐怕他落左山,都係這麼巴吧

當然這些是後話,那日早上操完後,我地又回到B座休息了一陣
「全部坐低.」
秋sir發出一道福音般的命令
因為有得坐係地下,簡直係享受

至少我兩日內,可以坐既時候都係夜晚在倉內的時候

「喂阿強仔,你好唔掂wor」
秋sir坐在軟凳上說

「Sorry sir !」
少強受驚般踎低舉手說道

「再咁落去你乜都仲係唔識, 就真係要留你班嫁啦 ,你係唔係想留班啊?」

「Sorry sir !」

「咁你比心機學啊嘛 !!學到咁樣,你睇下J既」
秋sir難得表現出勞氣的一面

「Yes sir !」

「今朝我就無乜點仔細check你地毯既,你地清楚嫁啦,下次我返工既,記得再摺好啲啊,知唔知啊? !」

「Yes sir !」

「好啦,見你地頭先都操得OK,我地餅多陣先去食妹啦!」

(餅既意思即係hea,休息的意思)

「Yes sir , thank you sir !」

餅左一陣,去到飯堂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞