(EdUHK)教大討論區

1001 回覆
18 Like 18 Dislike
想問幼教part time degree,一般幾時比offer? 會唔會分批比offer? 因為我有朋友今日收到email有offer,但我仲未有...

你gpa有無3先?你朋友gpa幾多?

我上年GPA 3.1X, 我朋友3.5X,咁我仲有無機會有offer?

我諗你應該講緊三年制個個?

通常睇你係咪教大HD出 (明顯係秤重D),二睇你係咪DSE full cert,三係鬥快報名

你三樣衰邊樣?
有無出個四年制PT ,包埋special edu既?

我係講緊三年制PT

我同個朋友都唔係教大HD, 係OU HD, 印象中我同佢DSE都唔係Full cert, 但佢早我幾個月報名

有出四年制,我都報左都未有消息

早幾個月差好遠呀
bed 如果經non jupas係咪全部都要yr1讀起?

有時會year two,睇你major個邊點樣, 極少機會會咁樣出
歷史教育
純歷史課程有幾多

你上網睇佢個course list 啦,有哂credits

有時會year two,睇你major個邊點樣, 極少機會會咁樣出

讀完都25歲
黎緊會黎讀PGDE
過左報Hall tutor時間
仲有咩方法可以識到多啲朋友
我想問宿舍制度係點 ?有無話點揀人同hall既氛圍係點?唔該巴打

好快又會大戰

有四間hall
羅富國堂 (簡稱NH,hall A)
葛量洪堂 (GH, hall b)
柏立基堂 (RBH, hall c)
賽馬會學生宿舍 (JC)

hall A,b,c 格局一樣分二人/三人房, JC就開放式,6-8條友一間屋左右

其實你唔係埋堆既間間差唔多
玩得癲既就NH, RBH (以前好撚癲,而家正常左)
鍾意得閒去玩下既就GH (以前好摺,而家好左好多)
有班朋友仔既就去JC啦

讀音樂,art 既唔知點解多數係GH
PE,既多數去JC, RBH

其他例如幼教,社科,中文等等就無咩傾向,間間都有人

最後一個你一定最關心
間間都有靚女嫁啦,不過RBH會突出D
我個人比較好GH個類,感覺上pure D
黎緊會黎讀PGDE

咩主修?

讀完都25歲

而家香港大撚把人讀到26都命讀緊啦,怕咩?
到你出黎做野就會想讀多幾年嫁啦

讀完都25歲

最怕讀完出黎搵唔到工
其實啲選修科既教席有無飽和
教中英數好似穩震啲
教中英數好似穩震啲

最穩陣好似音樂,體育
教中英數好似穩震啲

最穩陣好似音樂,體育

洗唔洗另加幾科主科
無知一問O camp報hall個d係咪都係係reg day之後先開始架
教中英數好似穩震啲

最穩陣好似音樂,體育

洗唔洗另加幾科主科

入到去有得揀minor
Language studies (eng major)讀唔讀得過?

surely yes

畢業要最少Ielts 7.0
Zoe Grammar

唔該兩位巴絲

無知一問,其實yr3 entry係咪無可能double minor 到?如果呢科minor in education studies 又有無用?
我想問宿舍制度係點 ?有無話點揀人同hall既氛圍係點?唔該巴打

好快又會大戰

有四間hall
羅富國堂 (簡稱NH,hall A)
葛量洪堂 (GH, hall b)
柏立基堂 (RBH, hall c)
賽馬會學生宿舍 (JC)

hall A,b,c 格局一樣分二人/三人房, JC就開放式,6-8條友一間屋左右

其實你唔係埋堆既間間差唔多
玩得癲既就NH, RBH (以前好撚癲,而家正常左)
鍾意得閒去玩下既就GH (以前好摺,而家好左好多)
有班朋友仔既就去JC啦

讀音樂,art 既唔知點解多數係GH
PE,既多數去JC, RBH

其他例如幼教,社科,中文等等就無咩傾向,間間都有人

最後一個你一定最關心
間間都有靚女嫁啦,不過RBH會突出D
我個人比較好GH個類,感覺上pure D

其實我屋企好撚遠日日來回要成4個鐘
不過多謝巴打詳細既講解 我想問幾時可以申請住hall?

好似係reg day個日就可以申請 到時hall d人會衝出黎叫人reg

讀完都25歲

最怕讀完出黎搵唔到工

依個年代都少年齡歧視啦..
25讀完都唔算大
黎緊會黎讀PGDE

咩主修?

小學中文

讀完都25歲

最怕讀完出黎搵唔到工

到時睇你際遇啦
教中英數好似穩震啲

窄科就少人爭,大科就多人爭
自己諗啦

講真,就算中大出黎都見過有人no offer,好睇你命水
無知一問O camp報hall個d係咪都係係reg day之後先開始架

reg day個日就開始報嫁啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞