(EdUHK)教大討論區

1001 回覆
18 Like 18 Dislike
中文語文研究係咪都要修英文普通話科?

中文語文研究好似都要考普通話試 要二乙水平

咁英文個邊呢? 有無咩特別?

要考ielts

Me 16🌚
就算重考dse都淨係考英文
另外我淨係玩個一樣運動 好難讀pe
始終都係想讀英文

16難啲喇
我圈子入面唔少20分 英文4
亦有19分英文5*

咁而家應該點好 真係想讀

真心就算俾你入到你都難做到老師
第時見工校長見到你16分英文仲要得4
點放心俾你教英文

呢個我都有擔心 仲要中學英教
唯有努力啲睇下有冇得master洗底

講多次,去retake 英文, 同埋ielts

中學英教真係大伏
小學都仲話有可能
中學個個校長要chur 公開試成績
一定著重你公開試成績
點解唔請外國回流或者三大本科?
要請公開試成績唔好嘅人?
尤其而家勁多細路英文直情係母語

認真retake 真係最基本
如果4+1唔高分真係起碼要take返粒星返嚟
否則俾你入到都冇用

大家好似quote 錯左
我前年已經入左黎 黎緊升year3
16年報過但撞左final 冇去考 不過之後工作要求應該會考18/19 DSE
Ielts 就年尾前會考一次試水溫 year 4再考多次做LER
仲有普通話試我屌

上面有!
你讀緊定下年讀

我下年讀

眾所周知 兒童文學有伏 但你係必修

伏係邊

咁就好啦
巴打你讀緊中教?

有無巴絲知道小常既major有咩科要讀

其實讀嘅野都幾廣
每個sem一科science,一科social science

science都係d bio,phy, environmental studies, technology…
social science就 citizenship, Hong Kong studies, globalization…
仲有d教學法

請埋你絲打 其實你開呢類型既post幫到好多人
有冇人知幾時出gpa
有冇人知幾時出gpa

6月30
點解咁多人問
明明calendar 有

FYI, 16/6 會開始出

要考ielts

想問下呢啲試係咪只係比讀中英文教育既準則?
定還是所有Bed 既課程都要考ielts?

要考ielts

想問下呢啲試係咪只係比讀中英文教育既準則?
定還是所有Bed 既課程都要考ielts?

[url]http://www.eduhk.hk/cle/en/news.php?news_id=72
[/url]

唔知而家有冇轉到

應該冇變到

請埋你絲打 其實你開呢類型既post幫到好多人

不了,摺開...
好熱
我想問下有冇人讀sport science?
我想問下interview 洗唔洗着西裝,會唔會有體能測試,同埋會大概問啲咩?用中文定英文in
minor讀完其實大唔大用? 有冇人讀到triple minor?
minor讀完其實大唔大用? 有冇人讀到triple minor?

如果本科都差就minor都冇用
我記得最多只可讀2個minor
有冇人發現中文系教授好多普通話都係三乙水平
e.g.湯教授、白教授
點解準教師要考普通話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞