(EdUHK)教大討論區

1001 回覆
18 Like 18 Dislike

,邊間BAFS出黎中好撚難,根本得好少位,好睇你個人際遇

答埋你,如果學校要請人,一定係以major account, econ既人搭PGDE為先

即係出黎乞食?

找唔到機率大,但都係個句,睇你際遇

知道,多謝你

你幾時收到bafs offer㗎

2個月前,仲諗緊讀唔讀

你想教書定求其讀完出黎做先?好大分別啵

我真係想教書,但身邊既人都話bafs呢科會出黎乞食,又唔係三大真係冇咩用

你身邊既人無呃你,唔關三唔三大事

我識有人shitty accout 出黎都no offer
city BBA 都幾勁啦講真

重點係中學真係無位,爭到仆街
你有無其他offer係考慮緊?
呢個major真心好冒險
代朋友一問
讀緊hkcc psychology ,佢sem 1 GPA3.3,已經psychology offer(唔知嗰科係唔係叫psychology )
佢應該accept offer定搏多年入U

教大psy? 其他u 唔識答你啵

但我聽讀心理既朋友講,教大psy個分科係幾好,但都係唔讀上去就無撚用囉
我個application status轉左做conditional offer
但仲未有email
個condition係咩都唔知

咩科

Gcs
我個application status轉左做conditional offer
但仲未有email
個condition係咩都唔知

入唔到算你有運

點解咁講

答埋你,如果學校要請人,一定係以major account, econ既人搭PGDE為先

即係出黎乞食?

知道,多謝你

2個月前,仲諗緊讀唔讀

我真係想教書,但身邊既人都話bafs呢科會出黎乞食,又唔係三大真係冇咩用

都聽過有師兄係你依科 做到中學主任ge
但係好少數囉

你講清楚啵絲打
教大BAFS兩三年前先第一屆

咁當然有人BAFS做到SGM啦

即係出黎乞食?

知道,多謝你

2個月前,仲諗緊讀唔讀

但係好少數囉

你講清楚啵絲打

之前n屆畢業生返學校講座講的...應該冇錯掛
有中文語文研究yr3 offer,有無巴絲可以講下呢科?

正常一科語文主修,無咩特別,係教大出世無耐既主打non bed 科

主打係咩意思?同其他科有咩分別?係咪之後一樣可以讀返教育文憑教書 唔該晒巴打

另一位絲打講既你都要參考下
主打意思係教大放多資源去搞呢科的
大把人之後讀PGDE,
事實上愈來愈興 4+1 咁去

收到巴打 咁呢科前景如何?如果讀完出黎想做中學中文教師

要考返PGDE
但聽講PGDE難爭

正常一科語文主修,無咩特別,係教大出世無耐既主打non bed 科

主打係咩意思?同其他科有咩分別?係咪之後一樣可以讀返教育文憑教書 唔該晒巴打

大把人之後讀PGDE,

中學請人睇幾樣野
band one top既好睇你公開試,GPA
(所以點解三大有優勢)

其他既,整體黎講睇你合唔合眼緣,有無PGDE, 實習,你既教學能力等等

而家同你講到出到黎係點就呃你既,你讀完都五年後,特首都換左人啦,不過按EDB推算,2022-23年中學仲係多學生既

即係出黎乞食?

知道,多謝你

2個月前,仲諗緊讀唔讀

但係好少數囉

你講清楚啵絲打

之前n屆畢業生返學校講座講的...應該冇錯掛

教院係盤古初開個陣開過幾年商科既,不過個陣個景好好撚多

大把人之後讀PGDE,

要考返PGDE
但聽講PGDE難爭

無錯,不過教大出身有個不成文優勢
就係報PGDE個陣會秤重D
代朋友一問
讀緊hkcc psychology ,佢sem 1 GPA3.3,已經psychology offer(唔知嗰科係唔係叫psychology )

比個全名黎,免得誤會你意思

知道,多謝你

2個月前,仲諗緊讀唔讀

我等緊ling u啊
代朋友一問

但我聽讀心理既朋友講,教大psy個分科係幾好,但都係唔讀上去就無撚用囉

佢收到教大psycho offer,但唔知讀唔讀好
聽聞教大psycho多數嘅出路係係中小學做輔導
代朋友一問

我都想知 定cityu 好啲?
想問幼教part time degree,一般幾時比offer? 會唔會分批比offer? 因為我有朋友今日收到email有offer,但我仲未有...

你gpa有無3先?你朋友gpa幾多?
Language studies (eng major)讀唔讀得過?
有冇巴絲讀緊中文教育
想知道下依個學系更多資訊

讀緊,大部分同學都係知識薄弱無料貪人工高想做教師

最撚好笑係竟然當中有一大堆人自居為中文系

係.... EdU冇中文系
不論中文教育 定 語文研究(中文主修)
都唔係中文系 都唔知之前2邊嘈咩...有咩好嘈\
依家
心理同社科又嘈...

有咩資格嘈
成班中文教育既本科知識都薄弱到不得了
連最基本既筆順有問題
教小學都唔夠班

本科中文知識薄弱
係學校課程唔夠深入
定係同學本身的本科知識呢
因為出年會入依個學系 真係想了解多少少
想問幼教part time degree,一般幾時比offer? 會唔會分批比offer? 因為我有朋友今日收到email有offer,但我仲未有...

依樣唔知 等人答你

正路已經派左main round, 而家去到六月尾都仲可能出third round, good luck

其實你可以打去較務處問,佢地通常都會答你

唔該你

你gpa有無3先?你朋友gpa幾多?

我上年GPA 3.1X, 我朋友3.5X,咁我仲有無機會有offer?
有冇巴絲讀緊中文教育

依家
心理同社科又嘈...

有咩資格嘈
連最基本既筆順有問題
教小學都唔夠班

本科中文知識薄弱
係學校課程唔夠深入

兩邊都係
學生底子較差
課程想涵蓋得闊但係都係入門野
有冇巴絲讀緊中文教育

依家
心理同社科又嘈...

有咩資格嘈
連最基本既筆順有問題
教小學都唔夠班

本科中文知識薄弱
係學校課程唔夠深入

兩邊都係
學生底子較差
課程想涵蓋得闊但係都係入門野

原來係咁
同埋我想問下絲打你出咗實習未呀
實習大概係咩一回事
代朋友一問

stereotype
關咩事

係咁poly出黎係咪去工場幫工人心理治療?

而且,你夠料既係中小學做心理學家其實好撚好找

知道,多謝你

2個月前,仲諗緊讀唔讀

我等緊ling u啊

得就拖,如果無其他offer先讀啦

雖然外在因素睇上黎唔太點,但你要記住路係自己行出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞