(EdUHK)教大討論區

1001 回覆
18 Like 18 Dislike
讀gcs同學有福了
原來今年開始同英國york有2+2 programme
應該好快上神枱
英國york雖然二線 但ranking點都有top百幾
Social policy 全球仲要二十幾
又有飛機打

算啦....神台

對啲1x分的同學仔好吸引架,不過呢幾年lse同gcs爭客爭得好勁係真,lse有scholarship gcs有英國u雙學位洗底

我地教育都亞洲第二 全球十三

我個fd做hr,話知道Ied lse去佢地公司interview個時真係撻呢句野出黎sell自己
之後佢問我讀ied個啲人是咪好串 以為自己好把炮

個人覺得講唔喺問題,不過點樣講先喺重點
想問咁多位in過ges同psy嘅巴絲 呢兩科interview係唔洗準備self intro?

我之前in psy 冇self-intro,你幾時in啊

我20號啊 其實呢round唔知係咪yr1 entry呢 btw thank you
岩岩收到中史教育interview,請問大概有咩問題會問? 有咩要準備?唔該

推一推,真心求教
收到offer
感謝offer god
我想入edu 可能得16-18分
直資都ok 有冇可能?
真心求教
如果注定直資 依架要做乜?
利申 今屆dse 留過一年
直資都ok 有冇可能?
真心求教

報左名未? ?放榜後都有即日報名
直資都ok 有冇可能?
真心求教

直乜撚野資 你小學放榜呀

讀gcs同學有福了
原來今年開始同英國york有2+2 programme
應該好快上神枱
英國york雖然二線 但ranking點都有top百幾
Social policy 全球仲要二十幾
又有飛機打

算啦....神台

對啲1x分的同學仔好吸引架,不過呢幾年lse同gcs爭客爭得好勁係真,lse有scholarship gcs有英國u雙學位洗底

我地教育都亞洲第二 全球十三

我個fd做hr,話知道Ied lse去佢地公司interview個時真係撻呢句野出黎sell自己
之後佢問我讀ied個啲人是咪好串 以為自己好把炮

個人覺得講唔喺問題,不過點樣講先喺重點

見工sell自己有咩問題 唔通同你講自己入唔到hku先黎咩
平時傾計都咁就話姐

Lse 行BA degree,連個bachelor 名都唔似其他大部分sf有Education個字,你想個Ranking有幾關佢事
另外,Qs subject Ranking其實係人都知係睇啲教授出文,係證明到師資同研究幾好囉,學生質素根本佔1/4左右,係學術界j ranking 都仲得,係industry同hr 用ranking 去sell自己只會俾人覺得你無料扮四條

所以我先話睇個人點sell,

sell得hku gard. 都係問題
英文4 教英文
英文4 教英文

其實喺師訓上,本科知識喺可以惡補,不過一定有人9 fing幾年,仲有香港一定有人睇公開試為先
英文4 教英文

其實喺師訓上,本科知識喺可以惡補,不過一定有人9 fing幾年,仲有香港一定有人睇公開試為先

其實除左dse, 仲可以考ielts證明自己英文水平

讀左幾年英文如果 ielts 7.5 都考唔到怪得邊個
英文4 教英文

首先你諗下點解5,5*5**啲人唔教書先

香港教師聘任制度一向有問題

但唔代表教師質素可以因為咁而變差

dse一時失手唔緊要

特別係英文科, 好多補救機會

ielts考番個 7.5 / lpat考個4

都可以證明番英文既實力

如果唔係個班社會人士又會口多多話學生英文差係因為老師英文本身都差
英文4 教英文

首先你諗下點解5,5*5**啲人唔教書先

香港教師聘任制度一向有問題

但唔代表教師質素可以因為咁而變差

dse一時失手唔緊要

特別係英文科, 好多補救機會

ielts考番個 7.5 / lpat考個4

都可以證明番英文既實力

如果唔係個班社會人士又會口多多話學生英文差係因為老師英文本身都差

agger

有時候,我覺得教大既光環喺負累黎
有咩問題都比人放大,一句老師wor!?

一喺就一堆FF, 咩食學生妹,早收工,人工高
直資都ok 有冇可能?
真心求教

報左名未? ?放榜後都有即日報名

依架搞ok唔ok?
想知ges會問乜 收到有得in

利伸有gcs yr3
今年dse 收到interview係咪一定要in先收
佢叫我21號in 但我去左旅行 in幼教hd
唔該 求答
唔該 求答

係,bye bye

咁6月唔in 7月都無得in?
唔該 求答

係,bye bye

唔該 求答

係,bye bye

BYEBYE
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞