(EdUHK)教大討論區

1001 回覆
18 Like 18 Dislike
Gcs 大約收幾多gpa

過3

GCS sf要收過3?得啖笑喎

之前聽過2.8 2.6都收 唔知真假

過3正常就senior entry,其他咪year1,年年睇情況通漲

過3點解唔讀ugc
GES都係收緊過3

對有全grant個班黎講咪一樣,同鐘意掛
GCS 同 GES讀啲野差好遠

我聽過有人2.9入到ugc bed degree
教大只有小學同幼教讀得過
其他全部乞食

信不信由你

利申畢左業三年教緊小學
其他全部乞食

信不信由你

利申畢左業三年教緊小學

中學係咪一定唔請
有冇人收到中文教育interview?

有無人今日收到ges interview

其他全部乞食

信不信由你

利申畢左業三年教緊小學

中學係咪一定唔請

微乎其微
入得黎公開試成續一定唔好
而中學校長見工必睇你公開試成績
加上大把三大公開試幾條A 讀埋master 同你爭

點會到教大

小學同幼稚園唔會睇公開試成績 睇你教學技巧
小學校長鐘意請教大多過三大
因為教學技巧黎講 教大培訓做得比其他大學好好多
小弟報左non-jupas
岩岩收到小學常識教育同中史教育interview

想請問下巴打們interview會問D咩?

另外兩科既出路邊個好D

另外,小弟本身已經收到GES offer, 但係最想教書,想請問下巴打們究竟讀master+pgde好定直接Bed好?

grp in洗唔洗準備self intro?

另外兩科既出路邊個好D

另外,小弟本身已經收到GES offer, 但係最想教書,想請問下巴打們究竟讀master+pgde好定直接Bed好?

雖則我覺得兩科出路都麻
不過常識點都好過中史 中史呢科太偏門喇
加上到時又會有其他U 讀history 既人爭
但讀常識最好有minor or double major
呢一年小學開始搞STEM 所以都請多左常識老師
但五年後係點就唔知了

另外兩科既出路邊個好D

常識會比條英文問題你 5mins 準備 好似1-2分鐘答。跟住會用中文問下你問題。我個陣in就係問你認為你係教學上會遇到咩挑戰。

過3

GCS sf要收過3?得啖笑喎

之前聽過2.8 2.6都收 唔知真假

過3正常就senior entry,其他咪year1,年年睇情況通漲

過3點解唔讀ugc
GES都係收緊過3

對有全grant個班黎講咪一樣,同鐘意掛
GCS 同 GES讀啲野差好遠

我聽過有人2.9入到ugc bed degree

Cgpa 2.86 bed 小常 direct offer
今日收到hist interview,有乜要準備。
JJ插沙了
Gcs仲會唔會派offer yr1都殺
其他全部乞食

信不信由你

利申畢左業三年教緊小學

中學係咪一定唔請

微乎其微
入得黎公開試成續一定唔好
而中學校長見工必睇你公開試成績
加上大把三大公開試幾條A 讀埋master 同你爭

點會到教大

小學同幼稚園唔會睇公開試成績 睇你教學技巧
小學校長鐘意請教大多過三大
因為教學技巧黎講 教大培訓做得比其他大學好好多

又黎
你唔識人有教席唔等於無

講到口水都乾

另外兩科既出路邊個好D

雖則我覺得兩科出路都麻
但五年後係點就唔知了

如果你常識min 到PE,或者double maj 語文科,你會好出路好多
今日收到hist interview,有乜要準備。
JJ插沙了

自介中英文, 你對教育既看法,點睇歷史教育改革等等都走唔甩
想問有冇人收咗ece hd offer
今日收到interview 通知

你係邊一round 申請? 我未收到offer

應該係Late? 我3月7先交

grp in洗唔洗準備self intro?

冇見其他人講過
不過睇佢面試都要20分鐘
都係準備下好D
有冇人收到中文教育interview?

幾時IN?

另外兩科既出路邊個好D

雖則我覺得兩科出路都麻
但五年後係點就唔知了

如果你常識min 到PE,或者double maj 語文科,你會好出路好多

PE唔係要MAJOR先可以教咩
一派INTERVIEW忽然好多人

應該係Late? 我3月7先交

我12月已經申請 本身以為佢in都唔in我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞