(EdUHK)教大討論區

1001 回覆
18 Like 18 Dislike

你問我,定李絲?

當然你啦巴打, 睇你都係有心人黎

我畢業架啦 只可以講,我同SU仲有connection囉

Btw變獨立型大學呢樣又係on9,又係關正名事

雖然唔識你,不過希望大家繼續為母校努力(如你覺得教大係你母校)

正名其實係一單大生意,係一個好多利益集團都受益既大生意

但當然都有佢既標誌性,的確香港既教育界係需要從唔同渠道提高地位。

講到non BEd問題,我自己覺得係“必要的邪惡” 只能夠講,好多老細都知搞唔過,但我們身處的地方叫香港,總係有一D規矩要跟

如果係大生意,大家就會爭住做,點解釋正名會做左咁多年呢

Non BEd我覺得問題係處於定位 係師訓整一堆非教育系學生出黎為左正名大學,本來就已經奇怪,正名後點處置失業 就係將Non BEd變番做BEd,你睇下CAC+BEd個個double degree,同漢語教學新degree

以其他學院正名需要既時間計,我地其實唔算耐

最重要係當年同沙皇反面,要等到換哂血風平浪靜先正名到

其實而家BEd既趨勢係分割開做4+1 double major, 我相信會愈來愈多呢類課程

沙皇單野真係.....腥風血雨...
條友真心好癲 好霸道
而當年學校竟然有人為左可以 教院分數 中大名氣
支持合拼...

好on9,你估併左就真係三大仔咩
做二等公民資源分配問題不在話下,人地咪一樣帶有色眼鏡睇呢個中大大埔校區

合併左人地就成個教育學院搬黎啦
不過呢D都係假設姐
講返學校
其實點解咁多人都話學校醫生唔得
我睇過好多次 都幾好
我想問點樣問
其實一路對做老師有興趣 不過jupas入唔到 最尾求其跟個friend讀I大
而家想再報英文 但想知多啲資訊 而家應該要有咩成績 但dse eng得4 定要再報ielts?
我想問點樣問
其實一路對做老師有興趣 不過jupas入唔到 最尾求其跟個friend讀I大
而家想再報英文 但想知多啲資訊 而家應該要有咩成績 但dse eng得4 定要再報ielts?
我想問點樣問

non jupas入?
如果jupas入英文主修嘅,一定要英文lv5或以上

我畢業架啦 只可以講,我同SU仲有connection囉

Btw變獨立型大學呢樣又係on9,又係關正名事

雖然唔識你,不過希望大家繼續為母校努力(如你覺得教大係你母校)

正名其實係一單大生意,係一個好多利益集團都受益既大生意

但當然都有佢既標誌性,的確香港既教育界係需要從唔同渠道提高地位。

講到non BEd問題,我自己覺得係“必要的邪惡” 只能夠講,好多老細都知搞唔過,但我們身處的地方叫香港,總係有一D規矩要跟

如果係大生意,大家就會爭住做,點解釋正名會做左咁多年呢

Non BEd我覺得問題係處於定位 係師訓整一堆非教育系學生出黎為左正名大學,本來就已經奇怪,正名後點處置失業 就係將Non BEd變番做BEd,你睇下CAC+BEd個個double degree,同漢語教學新degree

以其他學院正名需要既時間計,我地其實唔算耐

最重要係當年同沙皇反面,要等到換哂血風平浪靜先正名到

其實而家BEd既趨勢係分割開做4+1 double major, 我相信會愈來愈多呢類課程

沙皇單野真係.....腥風血雨...
條友真心好癲 好霸道
而當年學校竟然有人為左可以 教院分數 中大名氣
支持合拼...

好on9,你估併左就真係三大仔咩
做二等公民資源分配問題不在話下,人地咪一樣帶有色眼鏡睇呢個中大大埔校區

合併左人地就成個教育學院搬黎啦
不過呢D都係假設姐

唔會啦 削資風波已經cut緊個時ied budget,點會仲俾個教育學院你玩

唔係呀BB, 講緊當時真係合併呀,係咁就喵削資都無啦,分分鐘而家大埔campus都起緊樓啦
我想問點樣問

non jupas入?

只有極少人係level 4入黎,你最好考多次DSE,
再加Ielts 7.5 up
講返學校
其實點解咁多人都話學校醫生唔得
我睇過好多次 都幾好

主要話啲藥廢
但醫生同我講,啲藥幾勁都無用,休息唔夠一樣係死
同有啲人r假紙失敗咪做佢

坦白講 佢一定唔會係用正廠藥 就算一般診所都好少用正廠藥
多數醫院先會用...
而一般傷風感冒頭痛嘅藥都差唔多...
我都眼見好多人睇完醫生照通頂玩.. 唔休息又點會好
我想問點樣問

non jupas入?

係呀想non-jupas再報 但見有巴打話dse要有5 但係如果我平時有啲運動獎會唔會大機會啲?
我想問點樣問

non jupas入?

係呀想non-jupas再報 但見有巴打話dse要有5 但係如果我平時有啲運動獎會唔會大機會啲?

我知道有人經ASSO NON JUPAS入中文主修係冇LV5
但ASSO GPA 好高分
運動獎個D應該都有少少幫助 如果係港隊就更大幫助...
但詳情都係留比專人答你
我想問點樣問

non jupas入?

有運動咪試下入pe minor 英文囉

minor 英文 冇得教英文的
英文一定要主修先可以教
我想問點樣問

Jupas入的話英文4就睇你4+1幾分喇

Btw 英文教育jj DSE Eng 4 未考ielts 應該俾到意見你
我想問點樣問

Btw 英文教育jj DSE Eng 4 未考ielts 應該俾到意見你

Non-ju識人英文3都入到,亦都有4有5*
我想問點樣問

咁你4+1幾分
我想問點樣問

咁你4+1幾分

我想問點樣問

咁你4+1幾分

Me 16🌚
就算重考dse都淨係考英文
另外我淨係玩個一樣運動 好難讀pe
始終都係想讀英文
我想問點樣問

咁你4+1幾分

Me 16🌚
始終都係想讀英文

16難啲喇
我圈子入面唔少20分 英文4
亦有19分英文5*
我想問點樣問

咁你4+1幾分

Me 16🌚
始終都係想讀英文

16難啲喇
亦有19分英文5*

咁而家應該點好 真係想讀
搭單想問下教大既巴絲打 點樣睇teaching Chinese as a second language呢一科? 出路係點?
搭單想問下教大既巴絲打 點樣睇teaching Chinese as a second language呢一科? 出路係點?

有市場的,愈來愈多南亞,鬼仔鬼妹

但當然無教第一語言咁大市場啦

咁你4+1幾分

Me 16🌚
始終都係想讀英文

16難啲喇
亦有19分英文5*

咁而家應該點好 真係想讀

真心就算俾你入到你都難做到老師
第時見工校長見到你16分英文仲要得4
點放心俾你教英文

呢個我都有擔心 仲要中學英教
唯有努力啲睇下有冇得master洗底
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞