(EdUHK)教大討論區

1001 回覆
18 Like 18 Dislike
讀gcs同學有福了
原來今年開始同英國york有2+2 programme
應該好快上神枱
英國york雖然二線 但ranking點都有top百幾
Social policy 全球仲要二十幾
又有飛機打

算啦....神台

對啲1x分的同學仔好吸引架,不過呢幾年lse同gcs爭客爭得好勁係真,lse有scholarship gcs有英國u雙學位洗底

我地教育都亞洲第二 全球十三

我個fd做hr,話知道Ied lse去佢地公司interview個時真係撻呢句野出黎sell自己
之後佢問我讀ied個啲人是咪好串 以為自己好把炮

個人覺得講唔喺問題,不過點樣講先喺重點

見工sell自己有咩問題 唔通同你講自己入唔到hku先黎咩
平時傾計都咁就話姐

Lse 行BA degree,連個bachelor 名都唔似其他大部分sf有Education個字,你想個Ranking有幾關佢事
另外,Qs subject Ranking其實係人都知係睇啲教授出文,係證明到師資同研究幾好囉,學生質素根本佔1/4左右,係學術界j ranking 都仲得,係industry同hr 用ranking 去sell自己只會俾人覺得你無料扮四條

講真 唔通GCS又真係關教育事咩...
依個RANKING 就係比學生同學校用架啦..
用得好 用得合情合理咪算囉 冇必要咁執著依D野
岩岩收到中史教育interview,請問大概有咩問題會問? 有咩要準備?唔該

推一推,真心求教

幫推
我想入edu 可能得16-18分
直資都ok 有冇可能?
真心求教
如果注定直資 依架要做乜?
利申 今屆dse 留過一年

報左名未? ?放榜後都有即日報名

依架搞ok唔ok?

睇下online 仲有無得報啦
收到19號有得in ges, 有冇人知in完係入 year3定year1?
收到19號有得in ges, 有冇人知in完係入 year3定year1?

睇gpa

我cgpa 得2.99

睇condition 好似要3.0 唔知in完我有冇

請問巴打係咪今日收到 同埋 asso major 係咪social science ?

請問巴打係咪今日收到 同埋 asso major 係咪social science ?

上個禮拜收到email+ 信息叫我上返網check 轉左select for interview
Asso major 係social science hkcc soc policy

對啲1x分的同學仔好吸引架,不過呢幾年lse同gcs爭客爭得好勁係真,lse有scholarship gcs有英國u雙學位洗底

我個fd做hr,話知道Ied lse去佢地公司interview個時真係撻呢句野出黎sell自己

平時傾計都咁就話姐

Lse 行BA degree,連個bachelor 名都唔似其他大部分sf有Education個字,你想個Ranking有幾關佢事
另外,Qs subject Ranking其實係人都知係睇啲教授出文,係證明到師資同研究幾好囉,學生質素根本佔1/4左右,係學術界j ranking 都仲得,係industry同hr 用ranking 去sell自己只會俾人覺得你無料扮四條

呢個ranking用黎揀學校都ok,見工真係不了
Gcs的確係唔關教育事,我認同,早幾年已經有人係class rep meeting屌過拆番開social sci / education 做兩個major concentration,不過教院邊有咁先進
同仲要過QAC個堆野

講真 見工方面 你永遠都唔知個HR / BOSS點睇
輕輕一提亦無不可

講返「開social sci / education 做兩個major concentration」
依個就係因為so call 多元化學位
姐係要將2個學科crossover 依d好多大學都有
你話有冇問題 ... 我又唔覺問題大 最重要係你個課程可以培訓到咩學生

平時傾計都咁就話姐

Gcs的確係唔關教育事,我認同,早幾年已經有人係class rep meeting屌過拆番開social sci / education 做兩個major concentration,不過教院邊有咁先進
同仲要過QAC個堆野

輕輕一提亦無不可

講返「開social sci / education 做兩個major concentration」
你話有冇問題 ... 我又唔覺問題大 最重要係你個課程可以培訓到咩學生

補充返句
其實所謂「先進」黎講
張唔同學科crossover 先係比較「先進」

平時傾計都咁就話姐

同仲要過QAC個堆野

輕輕一提亦無不可

補充返句
其實所謂「先進」黎講
唔同學科crossover 先係比較「先進」

上個禮拜收到email+ 信息叫我上返網check 轉左select for interview
Asso major 係social science hkcc soc policy

唔該曬
有冇人知小學常識non jupas點問
我想問下如果報左兩科
會唔會因為一科有conditional offer,另一科就唔會再出interview?

平時傾計都咁就話姐

同仲要過QAC個堆野

輕輕一提亦無不可

補充返句
其實所謂「先進」黎講

Ching
拆做兩個major concentration同多唔多元化有咩關係,foundation course同GE一樣要涉獵咁多野架,之後year 3有得揀concentration先更大自由,唔洗搏死同一個major先係大勢所趨
Crossover? 我諗你係講STEM個啲,我諗兩個context完全唔同喎,要crossover 其實應該係major credits縮小,second major/minor變多,但ied d second major來來去去都係個幾味,點cross吖

好似UST咁有 數學與經濟 、生物科技與商學 city 中文與歷史 等等
唔係咩STEM個D
更加唔係minor個D

睇gpa

我cgpa 得2.99

睇condition 好似要3.0 唔知in完我有冇

無3一定Yr1 or唔收

識人冇3入左yr3 佢搵左lecturer幫佢寫信
不過印象中唔係差好多

我搵左program leader寫左封信 唔知有冇用

同仲要過QAC個堆野

輕輕一提亦無不可

補充返句
其實所謂「先進」黎講

Ching
拆做兩個major concentration同多唔多元化有咩關係,foundation course同GE一樣要涉獵咁多野架,之後year 3有得揀concentration先更大自由,唔洗搏死同一個major先係大勢所趨
Crossover? 我諗你係講STEM個啲,我諗兩個context完全唔同喎,要crossover 其實應該係major credits縮小,second major/minor變多,但ied d second major來來去去都係個幾味,點cross吖

好似UST咁有 數學與經濟 、生物科技與商學 city 中文與歷史 等等
唔係咩STEM個D
更加唔係minor個D

呢啲係double major喎ching,呢家係一個major讀兩樣野,你話有無分別

教大就係想向依方面發展
有冇人20/6都會去in psychology
同埋想問下如果到時收左,可唔可以minor任何一科Bed嘅科
有冇人20/6都會去in psychology
同埋想問下如果到時收左,可唔可以minor任何一科Bed嘅科

你gpa幾多,讀social sciences科?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞