(EdUHK)教大討論區

1001 回覆
18 Like 18 Dislike
代朋友一問
讀緊hkcc psychology ,佢sem 1 GPA3.3,已經psychology offer(唔知嗰科係唔係叫psychology )
佢應該accept offer定搏多年入U

教大psy? 其他u 唔識答你啵

但我聽讀心理既朋友講,教大psy個分科係幾好,但都係唔讀上去就無撚用囉

佢收到教大psycho offer,但唔知讀唔讀好
聽聞教大psycho多數嘅出路係係中小學做輔導

我都想知 定cityu 好啲?

睇你點定義好, 教大的確會講埋教育心理之類既野,但可以講既係,8間ugc入面 4間開心理既都係要讀到上Dr
Language studies (eng major)讀唔讀得過?

surely yes
想問幼教part time degree,一般幾時比offer? 會唔會分批比offer? 因為我有朋友今日收到email有offer,但我仲未有...

你gpa有無3先?你朋友gpa幾多?

我上年GPA 3.1X, 我朋友3.5X,咁我仲有無機會有offer?

我諗你應該講緊三年制個個?

通常睇你係咪教大HD出 (明顯係秤重D),二睇你係咪DSE full cert,三係鬥快報名

你三樣衰邊樣?
有無出個四年制PT ,包埋special edu既?
有冇巴絲讀緊中文教育
想知道下依個學系更多資訊

讀緊,大部分同學都係知識薄弱無料貪人工高想做教師

最撚好笑係竟然當中有一大堆人自居為中文系

係.... EdU冇中文系
不論中文教育 定 語文研究(中文主修)
都唔係中文系 都唔知之前2邊嘈咩...有咩好嘈\
依家
心理同社科又嘈...

有咩資格嘈
成班中文教育既本科知識都薄弱到不得了
連最基本既筆順有問題
教小學都唔夠班

本科中文知識薄弱
係學校課程唔夠深入
定係同學本身的本科知識呢
因為出年會入依個學系 真係想了解多少少

兩邊都係
學生底子較差
課程想涵蓋得闊但係都係入門野

原來係咁
同埋我想問下絲打你出咗實習未呀
實習大概係咩一回事

絲打講既係一直我地都傾緊既問題
佢講係岩既,如果想研讀中文,教大既課程未必岩你胃口。我知道不斷review緊,但唔知會點發展啦

我個人睇法係,教育系主科知識講求實用,所以教唔深入都無可厚非

實習,廣義黎講有三次左右, 一次係school visit, 只睇不教
教既就一次小學,一次中學

另加實習反思,一堆教案

提多樣野,有一年要上大陸沉浸的
Lm
Language studies (eng major)讀唔讀得過?

surely yes

畢業要最少Ielts 7.0
Zoe Grammar
有中文語文研究yr3 offer,有無巴絲可以講下呢科?

正常一科語文主修,無咩特別,係教大出世無耐既主打non bed 科

主打係咩意思?同其他科有咩分別?係咪之後一樣可以讀返教育文憑教書 唔該晒巴打

另一位絲打講既你都要參考下
主打意思係教大放多資源去搞呢科的
大把人之後讀PGDE,
事實上愈來愈興 4+1 咁去

收到巴打 咁呢科前景如何?如果讀完出黎想做中學中文教師

中學請人睇幾樣野
band one top既好睇你公開試,GPA
(所以點解三大有優勢)

其他既,整體黎講睇你合唔合眼緣,有無PGDE, 實習,你既教學能力等等

而家同你講到出到黎係點就呃你既,你讀完都五年後,特首都換左人啦,不過按EDB推算,2022-23年中學仲係多學生既

唔該晒巴打同上面個位絲打

呢科讀既都係同文學相關,古今中外詩詞小說形聲義咩都有,讀完係擴闊左眼界,想探討多D都係要靠自己睇多D參考書目,每一個Course教D野好皮毛唔太深入,major course無乜lv3

教書都係讀返BEd吧,語研真係興趣行先,讀完出黎無pgde等同乞食
成功引左好多教大人入黎
有冇巴絲讀緊中文教育

依家
心理同社科又嘈...

有咩資格嘈
連最基本既筆順有問題
教小學都唔夠班

本科中文知識薄弱
係學校課程唔夠深入

兩邊都係
學生底子較差

點解你仲讀?
其實中文教育就睇有冇撞到Killer啦
有嘅其實workload都唔低,寫千字文外加十幾頁附錄
出路的確比數學常識好好多,尤其是可以揀中/小學去搵工,GPA最緊要正常囉,低過2.5基本上就冇人要
我識得有人係冇辦法搵到教席要做TA

利申:edu畢業生

巴打讀邊科架

BEd 小學數
英教jj留名
冗員留名

你幾時收到bafs offer㗎

2個月前,仲諗緊讀唔讀

你想教書定求其讀完出黎做先?好大分別啵

我真係想教書,但身邊既人都話bafs呢科會出黎乞食,又唔係三大真係冇咩用

你身邊既人無呃你,唔關三唔三大事

我識有人shitty accout 出黎都no offer
city BBA 都幾勁啦講真

重點係中學真係無位,爭到仆街
你有無其他offer係考慮緊?
呢個major真心好冒險

我等緊ling u啊

得就拖,如果無其他offer先讀啦

雖然外在因素睇上黎唔太點,但你要記住路係自己行出黎

好多謝你
想問幼教part time degree,一般幾時比offer? 會唔會分批比offer? 因為我有朋友今日收到email有offer,但我仲未有...

我上年GPA 3.1X, 我朋友3.5X,咁我仲有無機會有offer?

你讀邊間?ive?
冗員留名

教大職員?
其實中文教育就睇有冇撞到Killer啦
有嘅其實workload都唔低,寫千字文外加十幾頁附錄
出路的確比數學常識好好多,尤其是可以揀中/小學去搵工,GPA最緊要正常囉,低過2.5基本上就冇人要
我識得有人係冇辦法搵到教席要做TA

利申:edu畢業生

巴打讀邊科架

BEd 小學數

大把啦,就算小學易找都好,總有人無料到入唔到行

你幾時收到bafs offer㗎

2個月前,仲諗緊讀唔讀

我真係想教書,但身邊既人都話bafs呢科會出黎乞食,又唔係三大真係冇咩用

我等緊ling u啊

好多謝你

如果你真係入左黎,到時再找我啦,幫你帶下路

你讀邊間?ive?

你個名
幼教好多Ipad的

你讀邊間?ive?

你個名
幼教好多Ipad的

但好多可愛妹豬

我等緊ling u啊

好多謝你

留tg?

我諗你應該講緊三年制個個?

通常睇你係咪教大HD出 (明顯係秤重D),二睇你係咪DSE full cert,三係鬥快報名

你三樣衰邊樣?
有無出個四年制PT ,包埋special edu既?

我係講緊三年制PT

我同個朋友都唔係教大HD, 係OU HD, 印象中我同佢DSE都唔係Full cert, 但佢早我幾個月報名

有出四年制,我都報左都未有消息
有冇巴絲讀緊中文教育

依家
心理同社科又嘈...

有咩資格嘈
連最基本既筆順有問題
教小學都唔夠班

本科中文知識薄弱
係學校課程唔夠深入

兩邊都係
學生底子較差

原來係咁
同埋我想問下絲打你出咗實習未呀
實習大概係咩一回事

完左
咪去學校教六星期書
通常跟兩三班
老實講 啲人話實習點壓力大工作量多
咁你就唔好撚諗住做老師啦仆街

你讀邊間?ive?

我ou hd

你讀邊間?ive?

我ou hd

咁......你打去問問啦

我等緊ling u啊

好多謝你

留tg?

我無用tg
你到時係呢到召喚我就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞