(EdUHK)教大討論區

1001 回覆
18 Like 18 Dislike
我個application status轉左做conditional offer
但仲未有email
個condition係咩都唔知
有冇巴絲讀緊中文教育
想知道下依個學系更多資訊

讀緊,大部分同學都係知識薄弱無料貪人工高想做教師
有冇巴絲讀緊中文教育

最撚好笑係竟然當中有一大堆人自居為中文系
我個application status轉左做conditional offer
但仲未有email

入唔到算你有運
其實sf學生要去exchange難唔難報架?好想去外國見識下 有冇巴絲可以分享下
有冇巴絲讀緊中文教育

係.... EdU冇中文系
不論中文教育 定 語文研究(中文主修)
都唔係中文系 都唔知之前2邊嘈咩...有咩好嘈\
依家
心理同社科又嘈...
其實sf學生要去exchange難唔難報架?好想去外國見識下 有冇巴絲可以分享下

申請上 好似同UGC都冇咩分別
希望有讀SF嘅解釋下

申請上 好似同UGC都冇咩分別
希望有讀SF嘅解釋下

唔難 都係跟正常程序
利伸: sf
有冇巴絲讀緊中文教育

依家
心理同社科又嘈...

有咩資格嘈
成班中文教育既本科知識都薄弱到不得了
連最基本既筆順有問題
教小學都唔夠班
Non-judas 入左小常。
想問如果簡pe做sub-major洗唔洗再interview一次?
Non-judas入左小常。
想問如果簡pe做sub-major洗唔洗再interview一次?

*Jupas

好似要的
佢要GPA過3
再見下你咁 又唔算係好正式INTERVIEW
但仲未有email

咩科
有冇巴絲讀緊中文教育

依家
心理同社科又嘈...

有咩資格嘈
連最基本既筆順有問題
教小學都唔夠班

筆順有問題? 我冇識人係咁...
有冇巴絲讀緊bed bafs? 出路同課程係點?

出路窄D lo....
想問教大pgde難唔難入
有冇巴絲讀緊中文教育

依家
心理同社科又嘈...

有咩資格嘈
連最基本既筆順有問題
教小學都唔夠班

一個事實係本身公開試無咁好 (注意口,唔係差)

但好多大少小姐入到黎根本唔比心機係本科知識上提升自己,到畢業啦仲未收到offer就呢樣個樣。
(雖則其他U都好多呢D人

教大唔係無勁人,不過勁得既都唔會比你知,比你知得既一係文武雙全好撚勁,一係半桶水出黎認威
想問教大pgde難唔難入

咁講啦, 唔知教大, 其餘三間既PGDE都難入左

而家唔使咁多新老公,所以門檻高左好多,當然OU你肯既都得既

出路窄D lo....

,邊間BAFS出黎中好撚難,根本得好少位,好睇你個人際遇

答埋你,如果學校要請人,一定係以major account, econ既人搭PGDE為先
但仲未有email

咩科

屌你,自己打去問啦,你個page有hotline ga ma,大學生

要,到時會?。堆人狗衝去爭,你好好裝備自己啦
有冇巴絲讀緊中文教育

同學你如果咁睇唔起自己知主修,一係就quit,一係就自己砌點個1st hon啦, 唔好理班同學啦
有冇巴絲讀緊中文教育

想知D咩

老師方面呀
Workload大唔大咁
實習係大概點樣

老師OK呀 最出名應該係王良和
WORKLOAD OK啦唔算好大
實習分中小學進行,分2個SEM進行

其實呢三四年好多中大,嶺大等中文系既教授黎左

利伸: 發夢夢見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞