(EdUHK)教大討論區

1001 回覆
18 Like 18 Dislike
.
冇人。
有冇巴絲讀緊中文教育
想知道下依個學系更多資訊
有冇巴絲讀緊中文教育

想知D咩
有冇巴絲讀緊中文教育

想知D咩

老師方面呀
Workload大唔大咁
實習係大概點樣
有offer, 8月中開學
我想問下ges yr3 entry 既workload大唔大
想問去外國intern 住宿係咪要自己搵?
有冇巴絲讀緊中文教育

想知D咩

老師方面呀
實習係大概點樣

老師OK呀 最出名應該係王良和
WORKLOAD OK啦唔算好大
實習分中小學進行,分2個SEM進行

咩科
想問去外國intern 住宿係咪要自己搵?

你要問個間學校有冇住宿提供的
如果冇你就要自己搵 或搵中介幫你搵
我想問下ges yr3 entry 既workload大唔大

唔知社科野

咩科

EdD creative arts education

咩科

其實教大 EdD 難唔難入?洗唔洗額外要準備d咩?

9月 MSoSc Psycho
有冇巴絲讀緊中文教育

想知D咩

老師方面呀
實習係大概點樣

即係中小學都會分到定點呀
同埋依科出路好唔好呀

咩科

其實教大 EdD 難唔難入?洗唔洗額外要準備d咩?

9月 MSoSc Psycho

算易入掛 第一次報
要寫research proposal 同personal statement
有冇巴絲讀緊中文教育

想知D咩

老師方面呀
實習係大概點樣

同埋依科出路好唔好呀

姐係你一定會分別 去一間小學 同一間中學實習,每次實習各一個SEM
中英數出路算最好,始終係主科,而聽講小學多師兄姐做,所以易D入職
但最後都係睇你GPA,個人際關係,好似你GPA 2.5都冇就.... 但又如果你老豆係校長,GPA冇2.5都OK。

講返WORKLOAD,實習期間WORKLOAD會好大
有冇巴絲讀緊中文教育

想知D咩

老師方面呀
實習係大概點樣

同埋依科出路好唔好呀

姐係你一定會分別 去一間小學 同一間中學實習,每次實習各一個SEM
中英數出路算最好,始終係主科,而聽講小學多師兄姐做,所以易D入職
但最後都係睇你GPA,個人際關係,好似你GPA 2.5都冇就.... 但又如果你老豆係校長,GPA冇2.5都OK。

可能有少少煩
我想問埋中文教育資源多唔多
例如多唔多intern呀 exchange又可唔可以去到遠少少嘅國家
同埋可唔可以minor
有冇巴絲讀緊中文教育

想知D咩

老師方面呀
實習係大概點樣

同埋依科出路好唔好呀

可能有少少煩
我想問埋中文教育資源多唔多
例如多唔多intern呀 exchange又可唔可以去到遠少少嘅國家
同埋可唔可以minor

intern 咪中小學各一次 < 係一定有
你可能申請其他intern都可以 冇所謂
exchange你想去邊都可以 歐洲都可以 冇話你讀中文教育就有限制的
可以minor呀 最多minor 2科好似 同埋冇限制你minor咩科
樓主咩科
其實中文教育就睇有冇撞到Killer啦
有嘅其實workload都唔低,寫千字文外加十幾頁附錄
出路的確比數學常識好好多,尤其是可以揀中/小學去搵工,GPA最緊要正常囉,低過2.5基本上就冇人要
我識得有人係冇辦法搵到教席要做TA

利申:edu畢業生
其實中文教育就睇有冇撞到Killer啦
有嘅其實workload都唔低,寫千字文外加十幾頁附錄
出路的確比數學常識好好多,尤其是可以揀中/小學去搵工,GPA最緊要正常囉,低過2.5基本上就冇人要
我識得有人係冇辦法搵到教席要做TA

利申:edu畢業生

巴打讀邊科架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞