(EdUHK)教大討論區

1001 回覆
18 Like 18 Dislike
有冇人20/6都會去in psychology
同埋想問下如果到時收左,可唔可以minor任何一科Bed嘅科

你gpa幾多,讀social sciences科?

我soc sci year1
sem1 3.65 dse中文2
巴打你都有得in?
同埋想問下如果到時收左,可唔可以minor任何一科Bed嘅科

巴打你都有得in?

我之前in左架啦,仲等緊offer
Year2 GPA 3.5x

巴打你都有得in?

你in嗰陣個程序係點同問過d咩
追翻post好似見到有人year1唔使in都有offer

巴打你都有得in?

你in嗰陣個程序係點同問過d咩
追翻post好似見到有人year1唔使in都有offer

Group discussion+每日1 min既問題

你個科會有可以minor既list

巴打知唔知大概會有d咩科
定係edu個網有 我驚我睇漏
如果收到信 無寫condition 嘅話係咪direct offer?
佢淨係寫咗cgpa 3.0有得transfer credit
如果收到信 無寫condition 嘅話係咪direct offer?
佢淨係寫咗cgpa 3.0有得transfer credit

封野應該會大致寫
congratulations! xxx, The EdUHK ia glad to offer you programme xxxxxxxxxxxxxxxxx

咁寫就係direct offer
之前打過去admission問幾時再派offer 佢地咩都唔知咁 打去Programme Enquiries問好唔好
Admission Enquiries
Tel: (852) 2948 6886
E-mail: admission@eduhk.hk
Programme Enquiries
Tel: (852) 2948 7313
E-mail: bssgcs@eduhk.hk

Lse 行BA degree,連個bachelor 名都唔似其他大部分sf有Education個字,你想個Ranking有幾關佢事
另外,Qs subject Ranking其實係人都知係睇啲教授出文,係證明到師資同研究幾好囉,學生質素根本佔1/4左右,係學術界j ranking 都仲得,係industry同hr 用ranking 去sell自己只會俾人覺得你無料扮四條

講真 唔通GCS又真係關教育事咩...
依個RANKING 就係比學生同學校用架啦..
用得好 用得合情合理咪算囉 冇必要咁執著依D野

呢個ranking用黎揀學校都ok,見工真係不了
Gcs的確係唔關教育事,我認同,早幾年已經有人係class rep meeting屌過拆番開social sci / education 做兩個major concentration,不過教院邊有咁先進
同仲要過QAC個堆野

講真 見工方面 你永遠都唔知個HR / BOSS點睇
輕輕一提亦無不可

講返「開social sci / education 做兩個major concentration」
依個就係因為so call 多元化學位
姐係要將2個學科crossover 依d好多大學都有
你話有冇問題 ... 我又唔覺問題大 最重要係你個課程可以培訓到咩學生

補充返句
其實所謂「先進」黎講
張唔同學科crossover 先係比較「先進」

Ching
拆做兩個major concentration同多唔多元化有咩關係,foundation course同GE一樣要涉獵咁多野架,之後year 3有得揀concentration先更大自由,唔洗搏死同一個major先係大勢所趨
Crossover? 我諗你係講STEM個啲,我諗兩個context完全唔同喎,要crossover 其實應該係major credits縮小,second major/minor變多,但ied d second major來來去去都係個幾味,點cross吖

好似UST咁有 數學與經濟 、生物科技與商學 city 中文與歷史 等等
唔係咩STEM個D
更加唔係minor個D

呢啲係double major喎ching,呢家係一個major讀兩樣野,你話有無分別

教大就係想向依方面發展

其實兩位講既野有D唔同,甚至我數到係有三個概念係入面啵
之前打過去admission問幾時再派offer 佢地咩都唔知咁 打去Programme Enquiries問好唔好

唔係唔知,係唔得閒理你姐
不得你都可以照打,搏有個好人幫你查

唔係唔知,係唔得閒理你姐
不得你都可以照打,搏有個好人幫你查

即係打去Programme Enquiries問?
GES 仲會唔會派interview?? sem 3 CGPA 3.28, sem 4 拉返去3.35

見好多人都收到interview/ offer, 但我仲未收到, 好灰 真係好想讀呢科

cccu 社科
請問有冇人收到 sustain offer?
Edu psy會唔會有人放?😭
GES 仲會唔會派interview?? sem 3 CGPA 3.28, sem 4 拉返去3.35

見好多人都收到interview/ offer, 但我仲未收到, 好灰 真係好想讀呢科

cccu 社科

巴打me2
Cgpa低你少少 見好多人岩岩過3都有interview/offer
屌 希望會繼續派

利申hkcc 社科

cccu 社科

巴打me2
Cgpa低你少少 見好多人岩岩過3都有interview/offer
屌 希望會繼續派

利申hkcc 社科

希望巴打都可以一齊收到 interview/offer

cccu 社科

巴打me2
屌 希望會繼續派

利申hkcc 社科

巴打有冇諗住打電話/send email 問下?

cccu 社科

巴打me2
屌 希望會繼續派

利申hkcc 社科

我有呀 打過去admission問
佢話唔太清楚特定科目派interview既情況係點 我諗係佢地唔講得
希望你都早日收到 做同學

cccu 社科

巴打me2
屌 希望會繼續派

利申hkcc 社科

我有呀 打過去admission問
佢話唔太清楚特定科目派interview既情況係點 我諗係佢地唔講得
希望你都早日收到 做同學

同埋我有個fd 係復活節果排就收到ges offer
想問咁多位 GES interview洗唔洗準備self intro
想問教大啲hall難唔難apply
住得比較遠,驚無hall番學好辛苦
想問咁多位 GES interview洗唔洗準備self intro

求救
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞