劉仲敬對香港評論整合 (2)

1001 回覆
20 Like 11 Dislike
原凶當然係中共,但抗爭指南已經傳遍世界
第時奪權寫就得,依家講就係唔科學
冇記錯得玩鐳射筆可以叫原創,網球拍打TG,遮陣同其他嘢都係輸入。
台美建交應該幾年內嘅事,不過香港人都要有流亡政府先有得食。
其實排共基本上等於排華,有幾多中國人冇親戚係共產黨/共青團成員
其實有防彈膠料遮
你一日唔係香港公開血洗華人,你永世不能做到台右心目中既所謂同華人劃清界線,你做死一世支那匪諜啦,中國人。
你咁講又太過份,係清洗哂蚑那從200BC起的法家-納粹-共產文化毒先得
我係唔同意李家的,係要學美英瑞士以色列多家的政治經濟文化制度
建立美式三權分立,英式議會文官制度,瑞士式的武裝中立、嚴格歸化制度和以色列的復國主義和Mossad 式剿匪以及德國的戰鬥式民主

呢度精華係要靠現代制憲和多層分權才完成到
台灣同中華民國都未識分,
中華民國1949年個時已經因爲喪失大部分領土既實則控制而滅亡左
而台灣澎湖當時係中華民國幫盟軍托管既日本領土直到宜家
係盟軍托管地上面既流亡政府點樣繼承香港主權
法律繼承問題係講實則控制,
事實上清帝國大部分既領土宜家係由PRC實則控制
國際法係視PRC為“中國”
所以英國當年同PRC唔係民國傾係完全無錯

錯就係錯在英國當年無按照聯合國決議比香港公投自決
當然呢個錯有錯著,就變成宜家香港香港仍然係非自治領地,
所以主權係公投之前仍然處於未定狀態

而金門,澎湖,東沙法理上都係“中國”領土來,
不過由中華民國流亡政府控制,
而香港流亡軍團同中華民國流亡政府都係非國家武裝團體
係金門,澎湖,東沙地位平等,
但係台灣澎湖,中華民國流亡政府就係盟軍既托管方
由於台灣法律地位上面係盟軍托管地,
根本美台根本就唔需要直接建立外交關係亦可以介入台灣事務
香港流亡軍團要去台澎,盟軍係可以反對
但如果係外島交涉對象就得中華民國流亡政府
現台灣政權是中華民國法統延伸,現時連兩個中國主權都未實現到,你點實現到台灣公投制憲台灣政權? 唔係話唔得,係現實政治未到個一步
你係無講錯,香港人就係無交投名狀
掉翻轉頭,d 19諸夏國父一個人頭都無交就想過來香港拿庇護
作爲香港人當然係全部assume對方係匪諜until proven otherwise
我簡單D講現台灣政權係借殼上市,借左日本在二戰時放棄的領地建立的流亡政府,但現時都仲未除殼,原因當然係共匪
你都未睇得明
獨立制憲同兩國支國根本無路徑重叠,
唔係先要兩國支國再獨立制憲既關係,
相反,兩者係互相矛盾

台灣現狀係盟軍托管地,
因爲無舉行任何領土公投,所以處於主權未定狀態
如果A, 如果承認左兩個中國,即係等於承認台灣澎湖係“中國”領土
B就係搞公投,台灣澎湖either選擇同中國integrate, free association或者
獨立,三個選項都會導致台灣澎湖脫離托管地位置
呢個意味住盟軍(英美法)係台灣澎湖再無任何角色

而美英作爲盟軍既合法代表,195x年開始一向都係主張台灣主權未定
意思即係話,呢兩條路都唔行住,維持現狀最好
因爲維持現狀係最方便西方介入臺海事務但又唔會搞到同支那斷交
而蔡英文宜家都識do,盡可能配合西方既戰略模糊策略
唔會好似阿扁逼美國行B路綫
呢個阿姨之前都講過,
不過姨將現狀同A路綫一齊放落華獨呢個umbrella下面
我就再將兩者細分出來
yes,就係呢個意思,
但呢個“殼”西方係唔會officially承認
因爲當年,西方係特登一方面要日本放棄台澎主權
另一方面又唔將台澎割讓比任何一個“中國”
製造出台灣主權未定論
如果承認中華民國既話,等於變相將台澎割讓比“中國”
而美英唔會承認中華民國
意味著中華民國唔可以按照國際法既繼承原則,繼承清帝國既位置
同英國談判香港前途問題。
無論A線同B線的前提都係要剿左中共共匪政權先有得玩,到最後都係得幾條路線

1. 中共內部分裂出現新政權 ( 100%只會在習匪後出現)
2. 外部軍事佔領
問題就係香港嘅情況係咪真係可以學到十足?簡單而言我認為以香港人既政治德性,引入上述制度只會淪為畫虎類犬既境地。香港現時既不具備現代制憲亦不具備多層分權既條件,李光耀或者係最好既選擇。
block 9 D 認知作戰的坡匪,根本係中共的狗
不需要的
如果蜘蛛攻打台灣既話
西方就要面對台灣既實際法律地位問題
而係台灣戰爭之後既條約就會正式處理呢個二戰後留底既法律問題
呢個就係台澎可以行B路綫最好既時機
至於A路綫其實時機已過,
最好既時機係中華民國仍然係UN有合法地位
而PRC得到既支持正好改變票數balance個一刻
以民國放棄聯合國安理會議席作爲代價,
換取雙重代表,係聯合國建立兩個中國
但呢個蔣介石唔肯接受,所以先搞到一鋪清袋
你睇清蔣匪時的聯合國決議,只係寫左驅除蔣介石一切代表, 共匪玩得聯大其實一樣可以玩聯大路線
係,
但實則作用就係PRC將呢個決議案interpret成所有來自台灣當局既代表都要驅逐
後來潘基文直頭話台灣係中國一部分
宜家UN官方都係將台灣叫Taiwan, Province of China
現時的港豬同以後的離散港人係會唔同精神面貌
老實講共匪的interpretation 唔重要,係班共狗流氓國家根本只認錢唔認匪, 同樣可以削弱共匪的錢袋去反收買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞