劉仲敬對香港評論整合 (2)

1001 回覆
20 Like 11 Dislike
呢d將自己既不幸通通歸咎於太上皇
而你提出香港要自己救就話無可能要ban既咪就係費拉
我覺得班港豬係對待一個package咁為反對而反對

咁老實
邊個叫你港支你都會唔鍾意 如果唔識姨學嘅話
試下周街鬧人港支班台仔平時撩事鬥非個朵已經好臭 由facebook臭到落twitter
港豬其實咪就係港支
去到2021年都仲係you no gun同錦鯉
咁只係將台仔+姨學包攬成package而反 搵唔到詞語/論據姐
係反感在先 唔係為駁姨學在先
老實講, 呢批人既論點普遍係低質過所謂既廢台派好多

香港人水平要努力提高
否則面對網上對家惡意都輸蝕過人
我覺得d左人係明顯反對姨學本身
尤其是香港人宜家既遭遇大部分係香港人自己造成呢點
好多人係唔肯接受, 最衰都係共產黨
台派有時講野難聽d但係事實來
我覺得香港人係可以convert嘅
只要俾多啲時間去說服
因為腳下個板塊係變咗

呢啲嘢就唔勞煩台灣人嚟幫我哋去操心了
老實講,
如果連最有可能發生軍事衝突既台灣
都唔比香港人去,
其他應該無可能會去到
順帶一提果敢軍閥係親支
果敢支閥係前國軍後代,當時中緬共軍唔想打運動戰直接割地俾緬方免打仗
第一西方國家太遠太舒服
你走左去西方都唔會想當兵啦
其次,西方國家你無得搞成建制既軍團
而且假設台灣都唔信得過香港人
西方國家都好難信我地
比我地獨立成旅或者團作戰
如果按照法律,一打仗,西方國家直頭係可以當香港人係敵僑,
係可以送你入集中營或者集體驅逐
反而台灣有因爲中華民國呢個外殼造成既法律模糊性
BNO其實唔係effective nationality
Eritrea由Ethiopia打仗個時
將有雙重國籍既人全部驅逐
聯合國派個委員會去調查最後都係話Eritrea無違反國際法
agger
台灣人比西方國家更唔會信香港人
傾向唔覺得中華民國會發揮效用
反而台港係同生態位競爭 好似一戰東歐國家咁 互相屠殺事例係唔少
西方人唔會好似台灣人咁睇香港
波蘭人同烏克蘭人互相屠殺
但最後烏克蘭都係要靠波蘭建軍
而烏克蘭建軍亦符合波蘭利益
台灣人根本唔需要中意香港人,
香港人發揮既作用就係台灣既肉盾
幫台灣守唔值得台灣人付出生命既外島
呢點香港人係可以做到
初步估計3-5年台灣海峽爆發戰爭
宜家開始搞差唔多啦
而且呢場戰爭太上皇未必會親自出手
除左美日之外其他西方國家壁上觀機會好大
如果無成建制參戰既話香港未必爭取到盟軍既地位
連地圖開疆既資格都好可能無
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞