劉仲敬對香港評論整合 (2)

1001 回覆
20 Like 11 Dislike
噏得「永續基本法」同「華夏邦聯」點「本土」法 何況佢個華夏邦聯連日本同韓國都想吸埋入去變廿一世紀版大東亞共榮圈,比起香港飯民同親蚑派重更加「大蚑那膠」。
https://forum.hkgolden.com/thread/6290599/page/1
btw, 捨棄唔到「華夏」嗰part咪畀人當蚑蛆排埋一份。

蝗漢其中一個重要特徵就係會主張「復興漢服」,陳蟈螄喺呢方面同某毒果鐵粉係同一陣線,重要short到著「漢服」擺個壇玩皇天擊殺。
永續基本法點現實政治「信我,共產黨會守約」定係見「習近平特使」去游說,而且永續咗基本法支那咪多個法理依據繼續佔領香港,蚑那心諗多謝你呀

要國際嘅點解有英聯邦唔入點解要玩「家國天下」而且你講嘅聯盟恐怕連台灣都唔想同你玩(都未計陳蟈螄去台灣叫人劃地起經濟特區畀香港人單嘢當時已經辣慶唔少台灣人),何況其他東亞/東南亞國家

「復興漢服」本身就得啖笑,原本嘅「漢服」晨早就失傳咗,而家堆所謂「漢服」明明係「漢服」「唐服」「宋服」「明服」不分再抄和服十二單炒埋一碟睇落似戲服嘅四不像(唯一留低嘅清裝又唔係「漢服」),明明係流嘢點解重要跟 何況香港歷史上幾時又有著「漢服」嘅傳統
橫掂都要重新發明香港民族點解唔可以喺百越文化到搵材料,而要去跟所謂「華夏」
算啦,香港人最好歸宿係移民後下一代成功融入當地社會,唔好學上一代再做共匪統戰對象(假設支共仲未玩安)。
第一本城邦論尚算以香港為本,但之後嘅城邦論系列士大夫味越黎越重,香港喺城邦論入面嘅角色淪為華夏嘅白手套,需要為華夏復興付岀同犧牲。
Btw我覺得漢服柒到仆街,完全冇需要復興,香港最唔需要嘅,就係對中華/華夏/漢文化嘅認同。
都依家唔明19年之夏都已經向緊內戰方向,反而會因為黨安法而舉手投降
POLY一役折損太多武勇,屠龍小隊接近收皮,之後加埋蚑肺已經少咗大半,宇宙法純粹嚇走啲雅各賓派巴打講嘅泛左支黃嗻。
話說黎巴嫩人幫會都幾活躍
保加利亞啲斯拉夫東正教徒身上嘅保加爾人蠻族血統一樣微乎其微

民族發明學主要用途就係區別同聯接
推算得出啦
陳雲理論係神級
但係劉仲敬批評得啱
根本實行唔到
同時符合所有方面既利益,只會動彈不得
華夏邦聯係完全ON9
一個咁強大既聯盟如果成事,等於向美國挑戰
依個同香港民族目前既完全親英美外交政策有本質沖突
佢連獨立派都打唔過
何況去同美國打
移民路線就係咁
香港人依個身份要消失
能夠安穩過埋下半世已經算係唔話得
因為上層貴族始於唔願意落場
青年兵既血氣同資源總會燒盡
時間問題
簡單講
一係就一邊倒親美
一係就成為中國一部分
唔好諗住食兩邊茶禮
自己揀一條路行
美國當然唔會驚,正如美國唔會驚今日既中國一樣
但一樣會壓逼到東亞聯盟崩潰/無法成立
重覆一次,東亞國家既聯合並唔符合美國既利益
香港明顯無實力控制咁巧妙既外交局面
"平衡勢力"等於玩火自焚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞