劉仲敬對香港評論整合 (2)

1001 回覆
20 Like 11 Dislike
知唔知道93年葉利欽憲政危機同第一次車臣獨立
既然係咁仲講咩獨裁?連大佬都冇資格跟,等俾人吞併就有份
我唔係話冇理據,而係冇足夠嘅理據,尤其係我哋係現實處於下風嗰邊
當然最後都係睇軍事財政實力啦,中共當初接收西藏東突都冇乜理據㗎,不過人哋買佢怕投降咋嘛
組織徹底地下化。如果係咁要幫埋佢哋流亡先得,人同錢留喺香港都唔安全,身份地址又揚哂。
冇留意,師兄介唔介意簡單講解下
一路都講緊民主定獨裁美國根本唔care
問題係香港可以creates到幾多value比美國
而且香港既解體理據其實一路已經準備好
問題始終係軍事,財政可能都唔係問題
俄羅斯主權領土完整係大俄羅斯民粹領袖普京第二次車臣戰爭收復失地的結果,相當於中共收皮,大中華民粹總統結束親西方總統的路線,打爆分裂中國的地方軍閥。

俄羅斯1993年憲政危機開始於同年9月21日,時任俄羅斯總統葉利欽解散了反對他推動新自由主義改革的俄羅斯聯邦國家立法機關──俄羅斯人民代表大會及其常設機構俄羅斯最高蘇維埃。葉利欽這一行動違反了當時的《俄羅斯聯邦憲法》。於危機過後的10月15日,葉利欽舉行了公民投票通過了新憲法。

當時最高蘇維埃拒絕解散並投票彈劾葉利欽,要求當時的副總統亞歷山大·弗拉基米羅維奇·魯茨科伊按照憲法宣誓執行總統職責。9月28日起反對葉利欽政府的群眾走上街頭舉行大遊行,並發生了流血事件。當時葉利欽仍掌握軍隊,這決定了危機的最後結局。軍隊包圍了議會所在地俄羅斯白宮。之後的一周反對葉利欽的抗議不斷升級,在10月2日達到最高潮,使俄羅斯差點陷入了一場內戰。在關鍵時刻安全部門和部隊的領導人支持了葉利欽,軍隊包圍了議會大樓,並用坦克火炮轟擊大樓,使其幾乎摧毀,並成功驅趕了議會成員。

至1993年10月5日,對葉利欽的武裝對抗潰散。這十天是自1917年十月革命以來俄羅斯死傷最慘重的街頭鬥爭。據政府的估計,共有187人死亡,437人受傷。

1993年俄羅斯憲政危機已經結束十幾年了,當時總統府與俄羅斯最高蘇維埃的僵局在總統葉利欽下令砲轟當時的國會大樓--白宮--而落幕。

1991年9月6日,杜達耶夫領導的武裝力量突襲了正在開會的印古什-車臣最高蘇維埃,打死了格羅茲尼書記維塔利·庫茲琴科,並宣布獨立。在此後的幾個月里,杜達耶夫得到了大多數穆斯林車臣人的支持。11月9日,杜達耶夫手撫《古蘭經》,單方面宣布成立「伊奇克里亞車臣共和國」,並宣誓就任車臣總統。他隨後要求俄羅斯撤出駐車臣的所有部隊和政府機構。此時正值蘇聯解體後的政治動盪時期,莫斯科方面無暇顧及車臣問題。1992年5月25日,杜達耶夫政權與俄羅斯簽署了《關於撤軍和車臣共和國與俄羅斯聯邦分配財產條約》。根據這個條約,俄羅斯聯邦一切行政機構全部撤出車臣,變相默認了車臣的獨立地位。

1993年,俄國又爆發了差點演變成全面內戰的憲政危機。在俄國內亂期間,車臣局勢進一步惡化,杜達耶夫加強了對車臣對境內所有非車臣人的種族排斥和驅逐政策。感受到自己強大的杜達耶夫打算向整個高加索地區擴張勢力。為此,相鄰的達吉斯坦共和國組成了自己的武裝民兵對抗車臣。與車臣不同,達吉斯坦人至今依然認同俄國和俄羅斯人,不希望獨立,於是在邊境就出現了大規模武裝衝突。

第一次車臣戰爭最終以俄羅斯慘敗而告終。根據官方數字,俄軍死亡人數為3826人,傷者17892人,另有1906人失蹤。此外,此次戰爭亦導致超過10萬平民死亡,大量設施遭嚴重破壞。軍官損失慘重,俄羅斯最終卻未能鎮壓車臣武裝。在此後3年,儘管車臣仍為俄羅斯共同體的其中一員,但實質上卻享有獨立地位。不過俄羅斯於1999年發動第二次車臣戰爭,終於獲得勝利,重新掌握了對車臣地區的控制權。車臣分離主義勢力此後也基本上被粉碎,其餘的車臣反抗軍勢力則轉移至山區駐紮,與俄羅斯聯邦軍進行山地游擊戰。
其實我都講遠咗,最大問題始終係香港可以offer到咩利益俾美國,無論係同民主中國派之間嘅競爭,定係獨立之後企唔企得穩陣腳。如果好似沙特有石油嘅話係串得起嘅
不要問太上皇可以為你做什麼

問你可以為太上皇做什麼
呢個係Chenglap的point
8年就俾俄佬食返
不過唔知當時車臣人嘅身份認同同而家嘅香港人有冇分別
姨都成日講下等人要有封建倫理

幫上等人跑腿擋刀
鄭立政治頭腦仲有封建思想
現代主權國家係Westphalia 體系,講rule based international law

除非你入左核子俱樂部,否則你都要守

問題係宜家中共已經進入了thucydides trap, 不論佢民主獨裁美國都會鏟走個政權

因為條白卡平想住復古天朝朝貢體系挑戰Westphalia 體系

即係想住挑戰歐美在全球的政治秩序

係全局棋中,香港已被戰略棄守,宜家只係想住救有向心力的香港人

我地俾到的更多係延後利益
其實身份意識形態已經毫無意義,大俄羅斯主義者政權的基礎-東正教人口已經不斷萎縮到連新教徒與穆斯林都不如的地步,大俄羅斯要靠穆斯林保護唔使諗都知車臣的穆斯林會做咩

好似老燒同兒登仔吹的社會信用評分、科技監控都阻止唔到人口變化,要知道今日的技術係連KGB當初的全社會監控滴水不漏都不及,蘇聯破壞東正教社會到一定程度就發生社會危機,親生仔同契仔強得過老豆?
一戰之後嘅威爾遜世界係封建制度復闢,主權國家只有美國
全球化正在崩壞,泛黃想全球主義太上皇照住,但拜登自身難保
唔係有美國支持先做嘢,而係做咗嘢美國先會考慮支持。
拜匪和中共勾結做票準備被反噬

https://lihkg.com/thread/2500790/page/22
對付中國綽綽有餘
武統係的,但選舉唔係
中國會迫美國用武力解決
飯左支黃包括黎生可以幫美國創作既價值
就係推動支那和平演變
宜家太上皇已經放棄左呢條路線
問題係獨派提供唔到任何替代方案
即係話係新冷戰裡面香港除左賣慘之外
根本對美國無任何價值
係呢個情況之下,美國係樂見香港pk的
戰略上香港塊地無險可守,戰術上只會救有自由思想的人
攘外必先安內,我支持共和黨的農村州包圍城市州,選舉舞弊太嚴重和明顯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞