劉仲敬對香港評論整合 (2)

1001 回覆
20 Like 11 Dislike
最壞情況咪畫比南亞人按照習慣法進行自治
最壞情況咪畫比南亞人按照習慣法進行自治
你咁講有啲唔公道。19年因為爆炸品、槍而還押至今嘅手足都有十幾廿個,點可以話唔重視武力呢?只怪特衰政府太有錢,監控能力太強,喺特衰政府完全破產前要香港黎巴嫩化實在太難
同意
姨有利用人地幫佢打先鋒既感覺
但係都要講返,做左既功勞,永遠都係自己佔大份既。
冇錯,但我對圍村佬都有啲信心,始終丁權在村在丁權亡人亡。如果可以聯合班圍村佬喺海內外既勢力既話,對愛國者們既事業都會有幫助。
手足既精神當然可敬
但係成功既革命,一定要社會上層參與
李嘉誠帶頭組織軍隊咁樣
而香港既上層一向都欠缺同香港共存亡既意志
所以建立海外軍團伺機而動很有必要。係目前既環境下建立海外軍團係較佳嘅做法。
共黨可能會統戰多佢哋幾代人

英荷好多圍頭佬㗎
不過聽講英國最大粒個圍頭加黑社會大佬都俾支統戰咗
未必,圍村佬組織度喺香港社會嚟講數一數二,而且共產黨好有可能喺短期內攞圍村人嚟做稻草人以轉移民怨同收歸民心。而且順帶可以用呢個藉口榨光佢地一筆,畢竟佢地都好有米而且親政府。
孫中山都係搞咗個興中會先有籌碼問梅屋莊吉同內田良平R贊助啦。香港人想革命,就應該自己喺海立成立同盟會再聯絡李嘉誠攞贊助。人哋真係秒秒鐘幾百萬上落,點會自己帶頭?勞心勞力要幾多機會成本?上等人比少少attention聽你present再施捨少少資源比你實踐理念已經執到啦,革命從來係社會邊緣人做,因為機會成本低
冇錯,所謂黨國中華同心圓,華人係潛在匪諜呢點係冇疑問既。畢竟以你國白區黨既眼光而言,黑社會係最慳錢同最易控制,仲要係華人。

不過咁樣代表愛國者們必須小心,佢地可能明裡會實施騷擾同人身攻擊(亦有可能為你國特務引路綁架重要人物),暗裡可能利用語言優勢滲透在英港人團體,發展一啲失意港人做線人同埋匪諜。愛國者們須加緊提防,小心為上。
我好懷疑民小如攬炒巴之流有冇能力同佢哋周旋
咁你姨都講過同佢地周旋既最好係具備黑社會特質既愛國者,現時既攬炒巴比較適合既係從事遊說角色,當然以攬炒巴既經歷轉型為前者亦唔係冇咁既可能。
劉仲敬講歷史就得,但佢分析時事同軍事係充滿bias,特別是對支那國工業水平同匪軍戰鬥力過份低估。

正常人都知道訂立策略時要料敵從寛,唔可以輕敵,但你姨咁做自有自己利益所在。因為佢本並無任何一兵一馬,如果有人比佢煽動到行動而被匪軍所殲,損失嘅都唔係佢自己力量,所以佢自然對所有潛在對匪打擊表示支持,因為成本唔係佢出。所以如果有人聽咗佢嘅「瓦房店化」理論就貿貿然出擊,咁係on9。

不過佢嘅江湖經驗同權術分析真係一絕,如果睇熟佢嘅馬基雅維利學,絕對對人生有極大幫助

咁就係你唔熟書了,佢仲講過避開北洋性質硬骨頭,打貪官污吏性質的費拉西門慶大老虎
商人點會帶頭組織軍隊呀最多有人R sponsor嗰陣出錢㗎啫
欠缺意志唔係淨係上層啦,就算反共意志都好大一部分緊扣華人意識,分分鐘變興中會2.0
孤軍深入敵陣點補給?除非台灣戰爭全殲匪軍海空軍,否則佢嗰套冇可能work
其實有多幾百幾千個白寶山喺蚑那橫行,多一兩個省變到東突噉款,再加埋而家四面開拖噉款,應該都差唔多原地自爆。
到時支共大概會用香港經驗

收買白衣人做城管打壓刁民

呢班老黑隨時就係日後嘅諸夏國父
掉轉了,公安局、黑手黨、臨時工三位一體的改革開放包工頭模式,係由毛澤東國企時代開始輸出白區黨的蘇區經驗,甚至國際派掌權黃埔軍校時代就應該有黨委書記、蘇聯匪諜同愛國學生(其實就係職業流氓)的三位一體
我唔會咁睇,好大可能不同支派在習匪死後擁軍自立
變成戰國時代南斯拉夫血戰
我諗遲啲班國際撚同黃絲左膠可能會入晒嚟踩場
所以愛國者們唔可以繼續忽略東南亞,越南緬甸可以攞嚟支援滇粵愛國者,減輕香港戰線壓力。菲律賓可以成為海外軍團除左台灣以外既第二基地,同埋仲可能係物資來源地。東南亞對香港而言,其實都係一個有力既後盾 。
照你的邏輯,流竄紅軍應該都係深入雲桂川的時候被國軍剿滅,歷史上同黃埔系作對的桂軍黔軍養寇自重,連老蔣本人為了討好蘇聯都放虎歸山,1937年被史太林嚴重警告要坐穩江山就殺450萬人
換到今日,習近平要再列寧化就要派工作組進駐全國軍隊,先可以貫徹剿滅張獻忠、白寶山同未來國父張作霖,但中共根本無可能有錢養得起如此龐大的工作組,80萬中紀委進駐全國反腐已經坐吃山空,阿姨講過習近平完全靠改革開放幹部同美國太上皇同佢搵錢,缺錢的中央工作組完全有可能做出東漢刺史(劉焉)同北洋軍閥相同的行為,帶頭自領地方州牧同白寶山合作劃地自保
愛沙尼亞後面係歐洲
香港後面咩都冇
咁其實我地背後都有海洋同東南亞
一來本土派一直忽略東南亞
二來英國太上皇今非昔比
所以愛國者們唔可以繼續忽略東南亞,越南緬甸可以攞嚟支援滇粵愛國者,減輕香港戰線壓力。菲律賓可以成為海外軍團除左台灣以外既第二基地,同埋仲可能係物資來源地。東南亞對香港而言,其實都係一個有力既後盾 。

我想到政治聯姻同家族結盟,有錢有槍而且有意願參加現實政治發揮政治影響力,肯定唔會係民主官僚政府,或者全球主義NGO,就由最傳統的家族開始
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞