劉仲敬對香港評論整合 (2)

1001 回覆
20 Like 11 Dislike
咁隨住全球排華

海外香港人都遲早要同華人或中國人身份劃界

終歸會向有利民族發明嘅方向走吧
佢講既大致同意 但低估左未來香港面對既難題
如果留低只係做民小最愛既形式抗爭 唔講仲有冇效 未來咁樣既空間只會一路收窄
未來好大可能係流血 死人 勞改 如果冇面對一場戰爭既心理準備
最後只會後悔點解唔走
悼念64非建設民主中國比我感覺就好似咩"哥抽的不是煙是寂寞"一樣

咪又係會生肺can😂
複雜物堆@complexmatter
6月26日
之前說過越南廢漢字喃字起於法國殖民,完成於北越滅南越。胡志明搞拉丁化,不在建立本國民族意識,而是依靠蘇聯的舉措。毛澤東都做過,漢字羅馬化未做完就死了。二簡字姨粉沒聽過?

從來沒有一個國家的出現是先有並且基於人工合成語言。有這種想法,政治學基礎不合格之外,語言學基礎都完全不合格。

三爪1@sanzhao41
香港人大不大中華膠和現狀一點沒關係,老一輩香港人再大中華膠、再中國、再沒有政治覺悟,香港還曾是亞洲最自由的地方。這是不是事實?如果是,香港人的觀念還是素質如何,和今天的極權和倒退有什麼邏輯因果關係?沒關係的東西吵什麼?

無父無君既香港人真係完全唔知道當年完全靠英國太上皇鎮住場面
上twitter唔係為左同班友嘈,而係見到班友2021年都係同2014年無太大長進,我對香港人真係無得抱太大希望
一係就臭蟲理論

"你哋台灣咪一樣有韓國魚"

大佬呀人哋坐喺岸邊頂多浸咗對腳落水

你比水鬼掹腳就嚟浸死
大家都一樣學
姨好似話羅馬尼亞同克羅地亞都係求其改少少詞根就變咗第個語言
羅馬尼亞係完全人工合成
克羅地亞語就可以話係用拉丁字母書寫既伊利利亞方言
當然呢方面包括埋所謂既白話文,書面語都係54運動先出現
青山派老人復康會員
講到尾,聽美國太上皇指揮
美國勝利必然對香港有利
我係入面強調一樣野
唔走就要有做國父既心理準備
如果係民小中產,冇左份工就爆曬啲情報出嚟既小費拉,就不如早走早着
絕對唔可以比悼念64進入本土論述
依家大中華膠失勢都壓唔住佢地
日後對方反攻點收科
依啲垃圾真係幫香港人倒米...
五毛風向狗仲要用埋twitter?
歧視鏈係姨學至寶
專對付臭蟲論
係扮香港人就好
弊就弊在香港係有大量真心自由派大中華膠
台蘋就係好好既例子
唯一嘅活路就係咁
我覺得港豬都係唔好以猶太人自居了
但求好似巴爾幹 波羅的海民族咁
喺帝國解體時佔到多少便宜咪算
你個底臭晒啦BBBBBBBBBBB
猶太人係西方文化之母
香港人連芬蘭/波蘿的海個文化底蘊都未夠
香港既秩序水平正常就係等於馬來西亞
任何非份之想只會自招滅亡
屌又唔係,唔屌又唔係,睇到頭都痛
一定要指責
做個樣比台仔睇都要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞