劉仲敬對香港評論整合 (2)

1001 回覆
20 Like 11 Dislike
請教吓巴打點解塔利班係南部普什圖人為主但係依家反而係北方攻勢進展迅速?北方大部分關口都被塔利班攻佔反而政府軍仲hold住南部關口
其實車臣有組織度有武力,到底邊步行錯左搞到建國失敗呢
彩虹旗廢港支問我點解唔cap呢個post過來
無問題,po幾多次都得傢
https://twitter.com/complexmatter/status/1418010483282481161
戰爭劃定邊界,可惜國本戰爭車臣人直接打輸了,如果只係固守車臣,加入哈薩克聯盟仲無籍口比莫斯科

蘇聯解體、葉利欽上台之後,他和親信還親自多次來到過車臣會見杜達耶夫,杜達耶夫表示「我們只是要建立自己的民主自治共和國,但沒有打算從俄國獨立,也沒有打算和俄國翻臉,我們打算維持和俄國的和平友誼。」信以為真的葉利欽政府遂置之不理。然而此時車臣-印古什共和國卻發生了內部分歧:車臣民族主義者希望從俄國獨立,而印古什人民則希望留在俄國。兩者之間又爆發了邊界問題:杜達耶夫領導的車臣人希望獲得更多的土地,卻引起印古什人民的不滿。兩族從沙俄時期已經混住上百年,種族交錯很難分出一個準確的國界。
1993年,俄國又爆發了差點演變成全面內戰的憲政危機。在俄國內亂期間,車臣局勢進一步惡化,杜達耶夫加強了對車臣對境內所有非車臣人的種族排斥和驅逐政策。感受到自己強大的杜達耶夫打算向整個高加索地區擴張勢力。為此,相鄰的達吉斯坦共和國組成了自己的武裝民兵對抗車臣。與車臣不同,達吉斯坦人至今依然認同俄國和俄羅斯人,不希望獨立,於是在邊境就出現了大規模武裝衝突。
今日突然間多左好多人follow
豐臣秀吉朝鮮運糧學
香港人唔反省自已點解會咁失敗
日日剩係"估唔到共產黨咁衰", "我真係好鐘意香港"
民族遲早滅亡
其實呢段陳述已經好溫和,唔明點解要咁大反應。

事實上香港人喺二十世紀幫中國續咗唔知幾多次命,物質上精神上制度上都係。各行各業都不斷向中國輸血,然後比中國人欺壓玩弄。

除咗幫中國續命,香港人過去仲坐英國順風車而不自知。中殖時代,香港支化係必然嘅事,點解當年香港人仲要支持「回歸」? 當然你可以話,根據調查,絕大部分香港人支持維持原狀,係大中華膠騎劫香港人。但點解大中華膠會咁容易騎劫到香港人?點解大家唔岀黎支持英國人?

上面講咁多唔係為咗鞭屍,係想講香港人要為而家嘅處境負起(就算唔係全部,至少都係一大部份)責任。承認自己柒咗幾十年,係好難堪,但呢個係負起責任嘅第一步。就算香港人而家好軟弱好冇組織能力,都唔代表唔可以進步。當香港人開始負起責任,國際社會對待香港人嘅態度,先會由當你係剩係識lur地同喊嘅細路,變成當你係成年人咁平等對待。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞