劉仲敬對香港評論整合 (2)

1001 回覆
20 Like 11 Dislike
其實我覺得同東南亞啲人聯姻同家族結盟有啲難,雖然東南亞尤其是菲律賓,佢地既家族政治勢力非常大,有唔少家族直頭係土豪同一方諸侯。不過香港對越南菲律賓嘅印象唔係船民家傭就係華僑。可以話本身已經輕視人地,華僑喺當地又係被視作非國民對待。香港收容咁多華僑而且又對人地族群態度又差,我諗人地一時三刻都好難相信你,點知你班人會唔會係匪諜嚟幫班五縱滲透我地國家?所以我諗短期內都比較難做到,不過長期而言係有利國本既,起碼可以同東南亞結盟,化佢地為我地既後盾。

所以我覺得喺短期內比較可行既辦法係盡快完成民族發明,喺美軍協調底下以組織身份借用人地地方進行愛國事業。
東南亞好多係failed state, 一堆屎如前殖民國留低的divide and conquer laws, 群體衝突, 仲有明清支爆遺民的法儒家毒:

菲律賓本身就多台風又賣春毒和槍; 越南共黨衰野唔少,泰緬寮金三角毒販屎, 柬埔寨就一黨專政好撚多支那人投資, 馬拉就馬共遺毒+馬拉岐視華人, 新加坡本身就monkeypore 只講錢的坡豬沒自由

好多法膠前殖民主義搞的屎, 仲唔好講一堆賣春犯
呢班戰鬥力唔高嘅
好多人都忽略菲律賓,但佢個其實好靚
越南打贏過中國,菲國有美軍保,馬拉排除咗華人建國,已經不容忽視。無論點講,你都無辦法拗得過事實,只可以搵啲無關痛癢嘅小事去嘗試逆轉歧視鏈。
你嫌人地唔夠體面,但人地至少建立到自己嘅秩序。佢地可能好窮,但佢地唔會有東亞週期式人口滅絕,因為佢地唔係散沙。而且佢地(新加坡除外)生育率高,未來係會屬於打得同生得嘅群體。
你都假設咗共匪統治全面崩潰,支那軍閥割據,佢嗰套先work。問題係,點解咁嘅情況吓香港就算有軍團要差隻腳干涉北方事務?紅軍當年再弱都有幾萬人,香港如果有海外軍團,有幾百人都偷笑,絕對唔應該浪費人力喺北方
你就指出左一個更大既問題喇
香港既商人唔認為自己有組織民兵既義務
而依樣正係公民國家既基礎
好事
姨粉係需要打多啲外戰
香港愛國者必須先拋開東亞--歐美二元結構
先能夠意識到東南亞既價值
第一步始終係要建立香港民族既經濟/軍事力量
下一步就可以同潛在盟友傾聯姻
香港軍團一定要係北方建立長期防線
冇可以唔打仗
呢個世界有僱傭兵
紅一軍長征之後得返7000人,毛澤東自己的雜牌軍一直以來都係軍備唔合格的陀地,紅軍最大問題係無錢,史太林眼中的遊擊隊英雄,被抓住錢包要害
而香港人商業民族唔會冇錢
未來香港民族可能的確識得經商
今日既香港民族只係一堆小資而已
沒有自己的軍隊,就沒有獨立的外交,會成為別的大國的保護國,而且即使有獨立的國防力量,面對鄰近的強敵還是有芬蘭化問題
了解南洋政治都知道沒南洋背景的香港人很難介入
僱傭兵還是會有被收賣叛變的可能性,我覺得現實性還是跟美英簽定駐軍協議,等師父們教下徒弟,俾佢地有個可靠的賭場管理東八區的金融利益好過
照你的邏輯,流竄紅軍應該都係深入雲桂川的時候被國軍剿滅,歷史上同黃埔系作對的桂軍黔軍養寇自重,連老蔣本人為了討好蘇聯都放虎歸山,1937年被史太林嚴重警告要坐穩江山就殺450萬人
換到今日,習近平要再列寧化就要派工作組進駐全國軍隊,先可以貫徹剿滅張獻忠、白寶山同未來國父張作霖,但中共根本無可能有錢養得起如此龐大的工作組,80萬中紀委進駐全國反腐已經坐吃山空,阿姨講過習近平完全靠改革開放幹部同美國太上皇同佢搵錢,缺錢的中央工作組完全有可能做出東漢刺史(劉焉)同北洋軍閥相同的行為,帶頭自領地方州牧同白寶山合作劃地自保
你都假設咗共匪統治全面崩潰,支那軍閥割據,佢嗰套先work。問題係,點解咁嘅情況吓香港就算有軍團要差隻腳干涉北方事務?紅軍當年再弱都有幾萬人,香港如果有海外軍團,有幾百人都偷笑,絕對唔應該浪費人力喺北方
呢個世界有僱傭兵
紅一軍長征之後得返7000人,毛澤東自己的雜牌軍一直以來都係軍備唔合格的陀地,紅軍最大問題係無錢,史太林眼中的遊擊隊英雄,被抓住錢包要害
而香港人商業民族唔會冇錢
僱傭兵還是會有被收賣叛變的可能性,我覺得現實性還是跟美英簽定駐軍協議,等師父們教下徒弟,俾佢地有個可靠的賭場管理東八區的金融利益好過

你太少看契約文明,只有費拉無產階級先覺得三姓家奴好聰明,駐軍協定就台灣、越南先有可能
做英美附庸就預左
邊有小國可以真正獨立
港豬配唔配有駐軍係一個問題
想提高待遇,必先穩定國本
清除敵對民族
fair say, 師兄既評點非常中肯~
雖然東南亞尤其是菲律賓,佢地既家族政治勢力非常大,有唔少家族直頭係土豪同一方諸侯。

你要知道莊園政治唔係無因的,呢樣野係西班牙殖民政府傳過去的政治屎,再加上華人在多次支爆(明清民國)移民後的儒法屎,我都仲未題棉蘭老島的Jihadists 屎
老實講最大的地形守衛就係廣東邊區的湖南、江西山區和河流,

香港最重要的係海空軍,陸戰係無險可守,我地搞粵區的政治穩定就由得班北佬打生打死

香港係南海北岸的最佳軍港
咁緊係啦, 但你都要展示到自己的價值, be water 成為一個東亞、東南亞的政經穩定外交broker 係一樣好有用的點 to show worth to have US, UK military presence.
其實黨安法生效後,香港有生反抗力量已經肅清得七七八八,走得去外國都係一大班民小,而相反可以成為海外軍團魂器旣基層本土派卻要被逼留係度無得走。

老實講,我認為香港本土以後唔會再有如同19年之夏般大規模反抗,海外所謂國際線最終淪為同支那民運人仕一樣鳩噏過世。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞