劉仲敬對香港評論整合 (2)

1001 回覆
20 Like 11 Dislike
因為唔發明民族,
你總係會比大支那主義老屈自古以來
望下隔離新加坡馬拉幾多人親支
香港仲要直接接讓支那
承受唔到國本不定既後果
睇班友依家表現,為咗唔坐監乜柒野都肯做,就知他地邊夠膽搞流亡議會同支共爭統治權。
荒膠極都現實過翠翠支那夢
講緊辭職嗰班,佢哋唔係乜都肯做㗎
我唔否認陳雲理論係對香港人最好
但執行唔到既理論等於冇用
人要取捨
做得到先好講
有猶太人咁堅定咪可以原地復國
香港人肯定冇果種信念
佢地肯進一步犧牲咪有價值
但都有唔少人係歸隱feel
所以劉仲敬好早已經講,中產唔能夠成為民族運動既核心
有得移民既人就唔會愛惜自己屋企。
姨自己承認諸夏可能性係細過共產黨統一全球既
睇劉生主要利用佢某啲論述去瓦解「大蚑那主義」同埋點去發明民族等香港人可以去排蚑。
其實分離主義一向都存在

唔明有咩咁ON9
主權係殺人權,你唔服姨咁你入來抛咩書包
武裝公民先配有state,降虜Empire只係配大洪水
呢d唔係五毛,係尼采的末人,無君無父無社會聯繫,純粹搭便車的秩序消費虛無主義者,好似布哈林咁
https://twitter.com/LiuZhongjing/status/1413467900845953027
貴國政府已經下令撤僑,關閉油田和銅礦。東突在昆都士、塔哈爾和巴達克山有三千五百人,一直在塔利班的保護之下。塔利班肯定會以約束他們不襲擊邊界為詞,向貴國索取更多的編遣費,但這樣的承諾等於空手套白狼,因為包括瓦罕走廊在內的阿富汗屬巴達克山和包括帕米爾在內的塔吉克屬巴達克山都是交通困難的地方,特克斯河以南的吉爾吉斯邊界才是真正的危險。塔吉克吉爾吉斯烏茲別克的邊界是不設防的,關鍵在於塔吉克阿富汗邊界。拉赫曼政府已經開放了塔吉克阿富汗邊界,所以塔利班出售的承諾基本沒有價值。

貴國在塔吉克邊界的要塞部隊一直在購買安祿山的保護,目前又在購買塔利班的保護。塔利班可能會用貴國的編遣費收編一部分當地軍閥,將貴國軍隊和他們的敵人隔離開來,從而履行保護貴國軍隊的承諾,但阻止烏茲別克和吉爾吉斯方向的軍事行動,大概是超過他們的承諾和能力的,至於肅清自己境內的東突武裝,那是從來沒有可能的,更何況美國政府已經宣布後者並不存在。阿富汗同樣索取貴國的反恐經費和開發投資,但同樣從未肅清他們收編的伊斯蘭國武裝。
美軍撤岀阿富汗幾個月都冇,局勢已經大變,下一個機會窗口,可能會好快到。
費拉民族永遠聰明過度
變咗聰明人之後,又要超越聰明人嘅自負,擁抱野蠻同愚昧,係我哋要處理嘅問題。
疫情呢下過左冷河

但要黎既終要黎
只有以色列成功過
https://twitter.com/LiuZhongjing/status/1413828398942654464
工資福利警械設備由公安部統一配發,子女統一參加高考加一百分,上班開會學習習近平思想,下班擺香煙地攤補貼家用。
英國會變返北歐國家
freeride美國秩序下安享太平

英-印聯合帝國徹底失敗
港豬應該要親英 崇英 原因係因為憲制上嘅原因即法統同秩序輸出(廣東話港豬太不堪)
唔係出於馬基雅維利式嘅地緣政治考慮
保護者而言 憲制上嘅保護 個人認為 比起地緣政治上嘅保護 更加重要
有人講雙頭鷹
即使係認兩個太上皇 都係認英國(憲制上)+印度/其他國家(地緣政治上)
而唔係馬基雅維利式咁去玩弄百越身份認同
廣東話港豬喺國家秩序生產上無關輕重 但顛覆破壞性足以非常大
如果新加坡將自己華人族群(香港廣東話人) 定義為成個東南亞嘅華人一部分(百越)
咁新加坡實永無寧日 亦會招嚟各族同鄰國滔天嘅敵意
依家坡仔咁淡化東南亞華人身份 街頭問坡仔個個自認新加坡人 咁從實際出發係最好的
何況廣東話港豬根本都唔係從來都係廣東話人 係戰後文化蓬勃先至講廣東話
我認為好似以前咁樣四大民系 本地 鶴佬 客家 水上人 再加上上海/其他中國各省移民 咁樣一直以嚟嘅解釋比起劃為「百越裔」更好
我反而會覺得大英會同英聯邦啲人加埋美國啲盟友共組一個經濟圈,英國除左同美國結盟之外,仲會加快canzuk既進程。提高自身重要性之餘仲會防止俾印度喺英聯邦獨大,組一個小英聯邦制衡印度既野心之餘,變相可以幫助提升埋加澳喺地緣政治既實力。
印度應該會慢慢淡出英聯邦 長遠我覺得
印度唔係一個正常國家 (同支那繼承清國一樣) 有野心
喺觀念各方面亦同canzuk差太遠

canzuk會搞但英國衰落係不爭嘅事實
我依然維持睇法 長遠蘇格蘭會獨立 咁樣英國就冇咗海軍基地 更加會失去英聯邦入面嘅勢力比重
皇室維持到都係五五開 失去國家元首影響力同威望更加唔使講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞