劉仲敬對香港評論整合 (2)

1001 回覆
20 Like 11 Dislike
李嘉誠係上兩代嘅商人,佢嘅潮州認同仲係好強。如果對黃店老闆有期望會唔會合理啲
真正屬於香港嘅商人未上位,處於被打壓嘅狀態。另一方面唔好講商人,全民嘅勇武意識都極低,唔係商唔商人嘅問題。
唯一令人覺得仲有希望嘅係美中鬥爭

89年支國仲係美帝嘅統戰對象

但到咗而家已經係頭號競爭對手
未夠窮
其實香港最好下場係尤如波羅的海三國咁,就算經過蘇聯幾十年直接統治同人口換血,當去到蘇聯最脆弱時刻,仍然有五六成人口基本盤可以即時跳出黎組織抵抗運動。

不過香港19年之夏最熾熱期間都係勉強得六成人反共,所以我唔認為去到支那解體一刻,香港可以複制到波羅的海三國下場。
波羅的海其實就算淪陷之後都同蘇聯打左幾年游擊戰
最後個批游擊隊要去到7幾年先剿滅到
呢個本身就反映左呢批人係有打仗既能力
香港我係唔樂觀,
阿姨當年預測香港戰爭都明顯高估左香港人反抗能力
事實上一紙國安法已經收左大部分香港人既皮
早幾日新聞想反抗既義士仲要比人閙係鬼
越南同支共雖然有領土糾紛
但係維持共產統治上係有共同利益
所以就算係越南既民族主義都係官方嚴格控制住
去越南同送支根本無分別
我的意思係帶路黨,越南可以理直氣壯推行泛越南主義
百越聯盟?
咁係顛倒歧視鏈,越共國會都比中共兩會花瓶自治程度高,利用越共的力量發展工會組織,情況就同南粵宗族係葡萄牙人中都得到極大的發展空間,人類冇可能未學行先學走,未有小共同體就有政治載體,未有政治載體就有政治同盟
台灣識中文最清楚中國同香港國情,加上接收香港人隨時變開戰藉口,一定係保守唔輕信香港人。反而印度最多投閒置散,起碼唔會一見到人即刻諗辦法送走先。
我都估唔到黨安法短短一年已經足以瓦解香港自九十年代積累左三十幾年反抗力量。支共都未行到殺人一步,香港人已經舉手投降。

所以我唔覺得係未來支共直接統治年代,香港本土仍然可以保持到人口過半反共基本盤,從而令香港係支那解體一刻,即時組織到抵抗運動,帶頭脫離支那。
大包圍計反共先得六成,而家民主中國既呼聲相當高,特別喺海外中產入面,本土派就算走到都有動搖歸邊跡象
所以就算支那解體,我都唔認為香港就會重生到。正如滿洲經過支共多年壓榨,脫離到支那都唔會去番滿洲國興盛程度。
有可能
香港咪有版你睇
依靠殖民主義維持外殼
入面繼續散沙化
人地1940係參過戰
全民有動員過
港華真係一世人都未見識過打仗
左膠式反抗係浪費資源同時間
所以成日話民主派係香港民主最大敵人
民主中國暫時仲係美國支持既路線
海外本土派要體現到值得美國投票既價值先得
要製造左既成事實,越南先會承認
一定如此
新香港一定好窮
但邊個民族國家獨立果未窮過呢?
必定會出現懷念支共既nostalgia
所以獨立之後真係唔可以行民主
寧要民族

不要民主
我覺得最似香港未來下場係曼谷,就算無哂英治時期留落黎各式各樣自由,都會繼續有一個光鮮亮麗外殼呃鬼佬黎。
但台灣排華嘅需求甚於菲律賓,難度可能更大
除非獨立之後將班費拉送返去支那,咁樣對大家都好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞