劉仲敬對香港評論整合 (2)

1001 回覆
20 Like 11 Dislike
我哋唔需要下一位烈士
https://lih.kg/2600482

好多人分唔清清,唔想有人死,同埋唔想有人冒險嘅分別。
有民意唔一定會得到支持,但你冇民意分分鐘好似緬甸軍佬咁俾歐美制裁禁運
除非背後有中國呢啲流氓大國輸血,唔係點都要考慮美國態度。
又咁講
美國支持獨裁者都唔少啦
智利同埋非洲嗰啲
佢哋都唔見得好有民意授權喎
智利都有大選啦,非洲有幾多民主國家做示範?除非香港獨裁者有實際利益塞住佢哋把口,但如果玩獨裁嘅話我諗民主中國帶俾佢哋嘅潛在利益會更大。
我對獨裁香港有助確立民族都有相當疑問,如果唔係盟軍輾壓敵軍嘅話,獨裁者只會係鄧炳強之流嘅軍閥。
唔係講而家喎
講皮諾切特大將軍
民主中國大家都知道冇可能建立到
老實講如果鄧炳強投誠香港民族派呢邊
又有咩問題?
民主中國得個殼歐美都收貨㗎啦,而家係左右翼都agree反共救中,成個國際輿論對獨立香港極不利,更加唔好講一個獨裁香港。
佢手握大權點解要投靠香港民族?香港民族有更大實權定俾到佢大過中國俾佢嘅利益?佢好似而家咁做兒皇帝唔好?
中國無論民唔民主都係美國嘅對手,俄羅斯民主要俾美國制裁,沙特殺記者美國都冇制裁。只有強權先可以保障美國嘅利益;只有保障美國利益,先可以保障到香港民族。

之所以唔可以行民主,就係唔想有人不勞而獲,人哋留血搶返嚟嘅政權,點都唔可以俾啲乜都冇做嘅人,咁樣唔合理。

至於民主同獨裁之間有冇其他可能性,又唔係冇。而如果掌權者培養人民自治,咁最終都可以達到權力下放變成瑞士;如果失敗,成班人民都係費拉,都未至於好易被滲透。
既然中共已經放棄咗和平演變
咁實現民主中國只有等佢倒台咋喎
而共產黨倒台咪即刻四分五裂
點比個殼人睇啊
俄羅斯係歐美萬年假想敵,中國唔係,就算台灣都有唔少熊貓派左膠,沙特有石油。

台灣而家仲俾國民黨參選仲時不時俾佢贏到,合唔合理?條數唔係計付出 = 收穫,現實就係咁。

民主同獨裁之間確實有其他可能性,但太依賴抽到邊個上位。香港民族嘅未來始終需要大部分人參與,旨意鄧炳強自己變李光耀全斗煥,不如影響多啲港豬凝聚民族意識好過。
共產黨倒台點解會即刻四分五裂?你會唔會跳得太快
咁你覺得會點?

強如蘇聯一樣解體喎

獨裁政權冇一個強而有力嘅政府唔瓦解會點
但俄羅斯冇解體喎,而家克里米亞咪俾佢食返囉。
香港同東突西藏唔同,冇足夠嘅解體脫離理據說服人。更加唔好講中原地區而家嘅中國認同空前一致,點四分五裂?
蘇聯唔等於俄羅斯喎

正如中國人都唔等於漢族

你咁講台灣有冇解體脫離理據?
蘇聯係唔等於俄羅斯,但人哋眼中當我哋係俄羅斯人唔係蘇聯衛星國,連我哋自己都係咁睇自己。

台灣喺外圍隔住個海又事實獨立咗咁耐,獨立輿論都係五五波,大多數人反對佢俾中共食,但對於「回歸」民主中國嘅睇法係人人唔同。

只可以話民族宣傳戰條路好漫長,香港條件仲要差過台灣幾皮。
如果咁講
既然造成做獨立事實就可以眞係獨立
咁又需要啲咩解體理據?
要理據的話
清朝已經將台灣香港割讓咪理據
你assume咗香港有能力做成既定事實然後令美國無視獨裁殺人政權繼續結盟,咁你喺做到既定事實之前唔使搵理據說服美國撐你?台灣而家都有台積電啦,香港有咩?

跨海電纜都專登避開香港,擺到明現狀係棄港保台。與其ff攞返香港之後點玩,不如諗下點樣爭取美國對香港民族嘅認可同支持,為日後脫離中國鋪路。
劉仲敬:香港民族需要自己的哈加納,民族英雄的後勤補給和家屬撫恤都需要團隊運作。

提左水,獻花比千五仲不如直接籌錢比安家費
投名狀,台灣可以幫美國守島鏈
香港?純粹係要美國出來救但又無貢獻既負資產來
國民黨參選中華民國嘅議員同市長,代表民進黨未坐穩。而民進黨又真係未打過仗,國民黨假假地都係盟軍。所以民進黨冇資格脫離美國嘅藍圖,而國民黨仲可以消耗政治遺產,正正顯示付出同收獲成比例。
你話東突西藏有理據獨立而香港沒有吖嘛

咁理論基礎咪又係建立喺既成事實上

其實冇咩意思

講到尾都係軍事財政
又係D大一統膠,成個中國地區根本割據政權的國祚時間長過大一統

所有統一和分裂其實都建基於在地人民的選擇,所以民主 自由 法治
全民制憲和公民武裝保衛,實行公民自治,先會建立到一個文明的國家
飯民磺胺效應典型
https://twitter.com/LiuZhongjing/status/1410916566053556226
香港警察淪為中國恐怖組織附屬機構以後,就沒有能力維持治安了。原先的人數和訓練都是以大多數香港居民高度擁警為前提的,不能適應人民戰爭的壓力。黎巴嫩化不可避免,匪軍必須投入戰鬥。
https://twitter.com/LiuZhongjing/status/1410914808107573249
香港民族需要自己的哈加納,民族英雄的後勤補給和家屬撫恤都需要團隊運作。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞