買電視機 / 換電視機 集中討論區 (49)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
都係冇聲,開始懷疑插錯線

Soundbar hdmi out 去電視 hdmi in?
X9500H個AirPlay 突然唔work
連唔到

有冇大神指教小弟點做
買左無耐咋
簡單方法有兩個
1. 斷電3分鐘再開電視
2.去設定restart部電視
唔該晒,我再試下!
無人保證到幾耐會burn in,
有可能你用到咁有規律, 無burn in情況都有可能
真呀, 宜家A8H真係抵玩
享受左 試左咩係Oled 壞左先再算
咁而家係咪等埋消費劵買x90j算
上個post step巴推介55QN90A
如果想轉sony既話,有冇咩款差唔多grade?
Sony如果要差不多grade要買OLED
其實55X90J個價已經夠買OLED
50吋都貴過上年款oled添
OLED打機係唔係特別容易有印?
睇你同一隻GAME連續打幾耐
同一隻GAME連續打8-9小時, 而畫面又有長期停留既物件就比較危險
咁step巴你會揀samsung定sony?
難以回答~
我自己比較偏向SONY
咁你會推介咩型號,定係等一陣等佢出新款?
想請教下step巴 之前買左部Q70R 上網搵link睇波/YouTube睇波highlight 郁緊既人同個波都會起格laglag有影咁 係咪正常 Q70R唔岩睇波/motion
睇你有幾多budget

新款OLED定價唔平,舊款現在都抵玩,例如55A8H
試下微調以下設定,另外段片本身有冇起格問題?

設定>>圖像>>專家設定
• 圖像清晰度設定 - 自訂
• 模糊消減 - 3-4
• 顫動消減 - 3-4
55" 20k左右budget有冇推介
Sony KD-55X9500H
$12900
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(5000:1), 黑位更黑, 可視角高, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. ANDROID TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ ULTIMATE 影像處理器
7. 直下式背光, 48分區控制LED光暗, 令黑位更黑
8. 光度高, 睇HDR片光位更真實
9. HDMI 2.0*4, 最高支援4K60
10. 日本製

Sony 55吋 OLED KD-55A8H
$13880
1. 對比度極高(無限:1), 黑位純黑, 可視角極好, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. ANDROID TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. HDMI 2.0*4, 最高支援4K60
7. X1™ ULTIMATE 影像處理器
8. 日本製

Samsung 55QN90A
$21600
1. 100HZ 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(25000:1), 黑位更黑, 可視角好, 畫面順暢
2. 直下式MINI LED背光, 576分區控制LED光暗, 令黑位更黑
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. NEO Quantum 4K 影像處理器
7. HDMI 2.1*1, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*3
8. 有4.2.2聲道, 有OTS+功能(物件追蹤定位發聲), 共60W輸出
9. 支援Q-SYMPHONY
10. 光度高(1800nits), 睇HDR片光位更真實
11. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar
原本條8k魔獸hdmi係駁唱k機
岩岩換左條用左十年本來駁電腦mon嘅Philips hdmi
過左陣又變左以前咁認唔到
搞到我又要reset
只可以keep soundbar , ps5 switch呢三條hdmi
咁而家就冇事

點解會咁易干擾到?
係咪要個cec阻斷器?
定係唱k機直接買過條emberton hdmi?
唱K機咩黎

呢D機夾機問題每間廠都有
可能因為唱K機唔支援HDMI CEC, 所以干擾到eARC
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞