買電視機 / 換電視機 集中討論區 (49)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
BUDGET
5000-8000左右啦
係咪Sony 會比較好?
我見Panasonic 都有hdmi 2.1而且仲平啲
Panasonic個HDMI 2.1唔係全功能

Sony KD-50X80J
$7880
1. 50hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(4500:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.0*4, 支援4K60
8. 光度370nits
請問Sony 舊款x8000h or x8500h係咪冇80J好?
yes
我見x8500h 有100hz
80J只有50hz
80J流暢度會否差好多?
呢個係會差少少,不過X8500H已經冇得買
如果你仲搵到49X8500H可以買,不過機會渺茫
聽日問下
咁80J有冇野優勢過49x8500h?
我見佢地既spec好相似
想請教多問
Android tv 系統同google tv 系統有咩分別
介面
請問現時最抵55同65吋三星水貨係邊部? Thx
Samsung 55Q60T 水機
4750 + 150送貨上門連裝機 (盛澤影音)
1. 50HZ 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(7000:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. Dual LED背光, 增加對比
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
6. Quantum 4K LITE影像處理器
7. 2聲道, 共20W輸出
7. HDMI 2.0*3, 支援4K60, ALLM

Samsung 65Q7AT 水機
7XXX + 150送貨上門連裝機 (盛澤影音)
1. 100HZ 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(7000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. Dual LED背光, 增加對比
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
6. Quantum 4K 影像處理器
7. 2聲道, 共20W輸出
8. HDMI 2.1*1, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*3
9. 光度450nits
Yes
而家最平好似是Sony 官方店
95折再送2000 coupon
Google TV 簡化左但多左廣告
睇哂所有PO,暫時心儀KD-49X9500H和KD-55X9000H,如果主要睇戲同netflix,間唔中玩Switch,邊部會好一點﹖
想問各位師兄, 我係盛澤買左部水 65×9500H,有無電視既檢查攻略? 死點黑點光點面點做
最近想買Sony 50寸X80J
search過有d就話X80J係ISP,有d又好似話係VA,有d網就特別標話50寸係VA
想知到底邊度睇或者點知部野係VA定ISP?
sony官網又冇特別寫

如果真係ISP,其實我都基本上唔太會黑媽媽睇電視,但我想知如果睇戲有d場景係黑媽媽會唔會變到咩都好難睇?因為我而家屋企舊嗰部試過有呢個問題,不過部野已經係10年前嘅sharp所以唔知可唔可以相提並論。係想知唔係VA係咪真係咁大影響
如果 43 Q60T 同 43 jx800h 二揀一邊部好啲?
或者同價位有咩推介
*Budget $5000-6000
49X9500H 應該全港1部都無淨了
唔好意思 我可能重複問咗同一問題

三叔Q80t 用airplay點樣關咗佢下方 跨裝置觀看 嗰行字

同埋係咪一用airplay射上去
個亮度就會變到好光 無得手動set返?
X9500H
Q60T比較好,不過未必有貨了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞