買電視機 / 換電視機 集中討論區 (49)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
Panasonic TH-49JX800H
$7580
1. 50hz IPS PANEL, 對比度低(1000:1), 黑位漏光發灰, 可視角好
2. 有Dolby Vision, HDR10+ Adaptive
3. 5年保養
4. HDMI 2.1*3 支援4K60, ALLM
5. HCX 影像處理器
6. 只有ARC, 只可以回傳有損音訊去SOUNDBAR
7. ANDROID TV 系統, 多APP
8. Hexa Chroma Drive Pro技術,以3+3原色令真實色彩再生
YES
Step巴, 請問電視放睡房,唔係好光猛嘅房,係咪OLED嘅表現會好QLED好多?
我想條soundbar可以攻頂,見Q950a講到係the best,但samsung又無oled, 諗咗好耐唔知點配好
1. Samsung 50 QN90A (14k) + Samsung Q950a (12k)
2. Sony Oled 55 A80J (預佢20k) + JBL 9.1 (9k)
又或者係差唔多價位下有無更推介嘅組合? 水貨都ok(除sony),最大放到55
麻煩你
55A80J 20K應該都買唔到, 可能要25K, 咁不如平一半買舊款

Sony 55吋 OLED KD-55A8H
$13880
1. 100hz 廣色域 OLED PANEL, 對比度極高(無限:1), 黑位純黑, 可視角極好, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. ANDROID TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. HDMI 2.0*4, 最高支援4K60
7. X1™ ULTIMATE 影像處理器
8. 日本製

SOUNDBAR:
JBL BAR 9.1
唔該
我都有諗過衣部,但2021佢都仲係冇4k 120hz, 感覺有啲唔future proof
咁可以等A90J/A80J
step巴有無推薦
睇波係咪唔建議用oled ?
43"左右,OLED同LCD係唔係冇好大分別?

因為成日打機(ps5)係唔係揀有HDMI2.1嘅就ok?

選擇係咪唔多?

budget想控制係7k內
即係a80j點都係比qn90a好係咪?
因為我見rting俾分好接近,唔肯定係咪值貴咁多
麻煩哂你呀step巴
應該OK既,如果唔係長時間
43"沒有OLED

Samsung 43Q60A
$6900
1. 50HZ 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(4500:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. Dual LED背光, 增加對比
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Quantum 4K LITE影像處理器
7. 2聲道, 有OTS LITE功能(物件追蹤定位發聲), 共20W輸出
7. HDMI 2.0*3, 支援4K60, ALLM
9. 支援Q-SYMPHONY
10. 光度470nits
11. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar
A80J除了光度比唔上外,其餘全勝
Samsung 65Q7AT 水機
73XX + 150送貨上門連裝機 (盛澤影音)
1. 100HZ 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(7000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. Dual LED背光, 增加對比
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Quantum 4K 影像處理器
7. 2聲道, 共20W輸出
8. HDMI 2.1*1, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*3

Soundbar:
Samsung HW-Q700A 水機
$3800 盛澤影音
咁如果兩者之間攞埋LG C1/CX 去比較呢?
A80J>C1/CX
A80J>C1/CX>QN90A?
我見CX個價跌到幾抵買咁
是SUPPORT但無寫
你裝個BLUETOOTH後用佢黎DETECT你個耳機就用到
舊機是D系都有bluetooth 你H系點會用唔到
我屋企人成日睇新聞台
咁應該都係算, 而家睇緊X90J / QN90A
QN90A 好多人都話貴
依家CX咩價?
我都有d興趣...
step巴,5000-6000筆直50寸邊隻睇戲好,睇netflix多,要有埋dts解碼,行/水/陳列都得
如果Sony 43x85j同呢個邊個好啲?因為我見sony水都係63xx

而rtings sony好似評分高啲
SONY水貨缺點:
1. 每次開機/轉台,字幕都會變殘體,不過可以關閉字幕
2. 語音功能只有國語
3. 系統介面有繁體中文
4. 不能改系統做香港版
5. 冇Airplay,冇Homekit,冇Chromecast,冇Google Search,冇Google Play Store,只有大陸搜尋
6. Netflix, Youtube要手動安裝
7. 國版搖控按鍵比較細, 冇數字鍵
8. 可以買個chromecast with google tv ($500)去解決冇GOOGLE問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞