買電視機 / 換電視機 集中討論區 (49)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
有冇玩PS5既ching覺得HDMI2.1係咪必須? 好似PS5要行4K 120有D吃力, 亦都唔多驚支援到.
係非常吃力, 加上要大降畫質, 要降畫質不如唔好打PS5, 次世代機梗係要高畫質, 我自己覺得4K60已經好足夠
所以糾結緊放棄HDMI2.1 唔買Sony XR系列買番65X9500H, 如果仲有貨既話.
咁好啦 唔該哂step巴 都係唔諗咁多 買返jbl算
thanks
本身都好想買XR 諗住就算今代PS5行唔盡 佢2023年實出Pro 都會做到4K120 但問題係今代XR加晒價 好貴…
咁我又覺得XR 貴D 又正常
今年咁多個Brand, 得𝗦𝗢𝗡𝗬 有AI+CI 影像處理,其他都係AI
所以覺得LG G1 都賣到同A90J一樣貴,LG G1 又唔值
今年個個牌子都加咗價 好似話原材料翻倍咁漲價
如果揀今年為PS5換電視,我會揀 XR 系列。
反正一買都用好幾年。貴買平用
冇理由而家買部平野,跟住之後先換XR
同你一樣 65x95j個價錢應該係65x9500h嘅一倍 準備買9500h
論 顏色 要鮮艷透澈,係咪IPS好過VA?
都有考慮埋75吋 但係好似香港唔見有行貨
兩者差不多,最好係OLED
如果55”我都可以堅持照換XR系列 但65”連X90J都$29990 嚇死我 次旗艦都呢個價 咁佢X95J一定三萬中 out晒budget
x95h賣緊$18000 x95j賣三萬中真係好難買得落手
如果15000左右有冇推薦
Sony KD-55X9500H
$12900
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(5000:1), 黑位更黑, 可視角高, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. ANDROID TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ ULTIMATE 影像處理器
7. 直下式背光, 48分區控制LED光暗, 令黑位更黑
8. 光度高, 睇HDR片光位更真實
9. HDMI 2.0*4, 最高支援4K60
10. 日本製
感謝
今日落左訂55A90J 無貨要等7月頭
水貨?
用$5000減咗去買,會唔會好D ?
我諗住廳換 55A90J, 房就換50X90J
yes 阿澤
Shield TV Pro都買埋
原來而家呀澤有1年保養offer
正wor …水貨?
恭喜巴打~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞