買電視機 / 換電視機 集中討論區 (49)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
明白
Thank you 巴打
夠BUDGET最好等SONY A90J/A80J OLED
好嘅 thanks step 巴
純粹諗緊值唔值嗰4k 差價 會唔會留返啲錢買好啲sound bar
Thanks!
岩岩睇完,認真好唔錯

但有時真係想佢地電視音質垃圾啲

因為我都一定會買soundbar

佢電視岀咁靚聲,無用之餘仲要收貴我
香港買電視係被搵笨,愈貴愈被搵得多笨
你可以先買電視, 如果音質滿意可以唔需要買SOUNDBAR
想下面買呢部 打機睇Netflix黎講係咪最好咁濟? 50吋黎講的話

Samsung 50QN90A
$14600
1. 100HZ 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(25000:1), 黑位更黑, 可視角好, 畫面順暢
2. 直下式MINI LED背光, 448分區控制LED光暗, 令黑位更黑
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. NEO Quantum 4K 影像處理器
7. HDMI 2.1*1, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*3
8. 有2.2聲道, 有OTS LITE功能(物件追蹤定位發聲), 共40W輸出
9. 支援Q-SYMPHONY LITE
10. 光度高(1800nits), 睇HDR片光位更真實
11. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar
YES, 4K LCD黎講已經最好
55A8H畫質更好, 燒印之後再算啦~
個sales講到識飛咁
咩mini led好撚勁 12bit好撚正 咩低延遲free sync好撚柒勁
想知係咪真係得佢呢部咁好
1. MINI LED對黑位係有改善
2. 佢內部係16bit影像處理
3. 佢係有VRR, AMD FREESYNC, G-SYNC同步, 打機可以減少畫面撕裂

呢個SALES都OK既, 起碼唔係死推LG
step巴 搭單問
自己幾介意led燒印 電話有條烙印bar
想長用 應該唔會考慮oled先
一萬蚊 sony 55" 最好選擇係咪x9000h
YES
想買部55吋Sony
X8000H 好似幾好,7千幾,又有apple airplay
大家點睇?
咁呢d新款電影個價會企硬幾耐? 因為out左少少budget 想平多少少先換電視
如果係光線充足環境睇, OK
如果係陰暗環境睇, 黑位會見到嚴重漏光, 黑位偏灰, IPS面板缺點黎
ok
可能要幾個月先減D, 如果急用, 電視又有排用, 唔怕啦~
請教Step巴, 65吋睇netflix / youtube 多, 電視機會比陽光直射, 咁應該選邊個好?
Sony KD-65X9000H,Sony XR-65X90J, Samsung 65Q7AT??

感謝感謝
夠budget就上65X9500H, 佢最光超過1000nits

唔夠就65X9000H

65X90J個價唔太值得買
請問 X9500h 駁 denon dht-216 冇聲如何處理?
SONY電視試下set音訊輸出->數位音訊輸出-->自動2
電視eARC - 開
選音訊系統出聲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞