買電視機 / 換電視機 集中討論區 (49)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
唔該晒巴打
聽日buy
記得唔好買錯55", 唔同Panel差一截架
放心唔會
屋企幅牆闊得120cm
想問問,如果預算$5000-$10000,
想買55/65吋電視,主要係用嚟睇youtube同埋netflix,
本身睇過Sony KD-55X9000H ,但如果我唔用嚟打機其實係咪唔需要買咁貴?
唔該可唔可以比d建議
55X9000H已經唔貴
新手想問吓HomeKit 同chromecast 其實有冇需要?
其實 OLED Evo Panel 除咗光咗之外
係多咗新一層綠色發光層
舊有OLED 係藍色發光層、紅色發光層與黃/綠色發光層
理論上𝗦𝗢𝗡𝗬 A90J 嘅Spec XR AI+CI 晶片+ Lg OLED Evo Panel 好過 Lg G1 spec AI晶片+OLED Evo panel
今次L豬又會咁好死比罪大用最新panel
得LG生產OLED, 而且賣比各大品牌
唔指Sony, 連B&O部Beovision都係用LG OLED
step巴早晨
想問埋sony 50吋左右
睇Netflix youtube多
budget $10000

有邊隻推薦?
心想XR-50X90J, 但over budget太多
LG 75NANO76CPA
$37440
1. 50hz NANOCELL IPS PANEL, 對比度非常低(1000:1), 黑位灰, 可視角好
2. 有AirPlay 2, HomeKit
3. WEB OS系統
4. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
5. HDMI 2.0*3, 支援4K60, ALLM
6. Quad Core 4K 影像處理器

想問LG本身無support Dolby Vision, Dolby Atmos
我用eARC 駁JBL 9.1 睇Netflix 會出到Dolby Vision, Dolby Atmos?
定一定要電視支援,eARC 駁JBL 先會出到Dolby Vision, Dolby Atmos?
Sony KD-50X80J
$7880
1. 50hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(4500:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.0*4, 支援4K60
8. 光度370nits
Dolby Vision需要電視支援
好 thx
點解香港買電視咁貴,LG C1 55” price.com最平都19000
上淘寶睇官方係13500
有冇人知55X9500H前面中間,下面,LED燈嘅左邊,有盞黃色燈仔,有時有著有時冇,係咩意思?
唔知香港55”A90J會賣幾錢呢
台灣就賣NT$99,900
定係會賣貴過 LG G1
多數29990
收到,thx
Dolby Atmos 唔洗電視支援,只要有eARC + soundbar 支援就可以點到燈?

另外如果要support HomeKit,係咪得sony 同LG選擇?

many thanks
想問下50’’
主要打機+Netflix
budget ~6000
有無咩好選擇
麻煩哂step巴

65”X9500H終於抵達 爽
應該揀Oled 定Lcd 好?
假設差唔多budget , 55 oled 65 lcd

本身已用緊55 夠位擺65

大d 效果好d 定係畫面分別好大?打機睇netflix 最多
YES
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞